САЩ се безпокоят от възможното присъствие на руската военна компания "Вагнер" в Судан

САЩ се безпокоят от възможното присъствие на руската военна компания "Вагнер" в Судан

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно присъствие на руската наемническа групировка "Вагнер" в Судан, където суданската армията на паравоенните Сили за бърза подкрепа водят в продължение вече на десет дни ожесточени боеве, отнели живота на стотици хора, предаде Франс прес.

"Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер" - в Судан," каза Блинкън на съвместна пресконференция с кенийския си колега Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

„От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите приятели в Близкия изток, както и Русия и други, които подкрепят едната или другата страна“, каза министърът на външните работи на Кения.

„Сега не е моментът да вземане на страна в конфликта“, каза той, като помоли „външните сили да оставят Судан на мира“. Мутуа не посочи конкретна страна.

От своя страна, Блинкън отбеляза, че групировката "Вагнер", която действа в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там "където отиде само смърт и разрушения".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) са договорили 72-часово спиране на огъня, което влиза в сила днес в полунощ, предаде ДПА Американският първи дипломат допълни, че е насърчил двете враждуващи фракции изцяло да спазват това споразумение.

"За да подкрепят  продължително спиране на огъня САЩ ще координират усилията си с регионалните и международните партньори. Ще продължим да работим със суданските враждуващи фракции и с нашите партньори за постигане на споделената цел за връщане към цивилно управление в Судан", каза Блинкън.

Досегашните споразумения за прекратяване на огъня в Судан бяха многократно нарушавани, посочва ДПА.

 

Докато чуждестранните правителства продължаваха да евакуират гражданите си от затъващия в хаос Судан, десетки хиляди суданци избягаха по суша в съседните страни, рискувайки живота си, предаде ДПА. 

"Цивилни граждани бягат от районите, засегнати от сраженията, включително към Чад, Египет и Южен Судан", информира Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, допълват от службата.

Сраженията в Хартум продължават, а въздушни удари има и по град Омдурман, който е съседен на столицата и се намира на север от нея, и по предградието Калакла. Няколко жилищни сгради са се срутили в Калакла, показват видеозаписи и репортажи. Местни жители се опитвали да намерят хора, затрупани под развалините. 

Съобщава се, че и в района на Западен Дарфур е имало сражения.

Договореното от страните в конфликта прекратяване на огъня за празненствата по случай края на мюсюлманския месец на постите рамазан, което се спазва само частично от петък вечерта, трябва да приключи в понеделник вечерта, след което е възможно да се стигне до ново ожесточаване на сраженията, посочва ДПА.

Двамата най-могъщи генерали в Судан и техните части се борят за надмощие вече повече от седмица, при което загинаха стотици хора, припомня агенцията.

Фактическият президент Абдел Фатах Бурхан, който е и главнокомандващ на армията, се сражава срещу своя заместник Мохамед Хамдан Дагало, лидер на мощната паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа (СБП). Двамата са начело на богатата на злато и петрол страна с население от около 46 млн. души от военния преврат през 2021 г. насам. 

По данни на ООН от началото на конфликта са загинали най-малко 427 души, а 3700 са били ранени.

Повече от 1000 души са евакуирани от Судан, заяви вчера ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, като благодари на Франция за помощта ѝ в операцията. Той също така благодари на страните за това, че са евакуирали не само своите граждани, "но и всички граждани, които са могли". 

По-късно френският президент Еманюел Макрон заяви, че до момента Франция е евакуирала над 400 души от Судан, включително 150 французи.

Германският канцлер Олаф Шолц благодари на германските въоръжени сили, Бундесвера, за усилията им за евакуация. "Това е опасна мисия, но е важно гражданите на нашата страна и на други държави да бъдат доведени в безопасност", заяви Шолц.

Четири самолета на германските военновъздушни сили са евакуирали повече от 400 души от Судан до момента на фона на усилията на редица страни да изтеглят възможно най-бързо своите сънародници от Хартум, докато в страната действа нестабилно примирие, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Боже, колко мъка има широкия свят!

    25 Апр 2023 8:49ч.

    Та значи, каро имаш над 700 бази по света - това е ОК, ама някой друг и една да има - ааа, ооо, ууу! Пфу, мискини ниеди! Колкото по-бързо изчезнете, толкова по-добре ще е за света (за всички англо-саксонци се отнася, сатанисти par excellence!)! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ е хегемон, бе Мунчо

    25 Апр 2023 10:23ч.

    А вие сте парий. Сто пъти ви се обясни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 10:23 ч. - ха-ха-ха ... и от какво е съставен твоят хегемон бе, Муньо?

    25 Апр 2023 10:29ч.

    Първосигналното мислене е пагубно за притежателят му, понеже го сваля не просто до първосигналните животински видове, ами и още по-ниско, щот иде от човешки индивид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Сто пъти ви се обясни"

    25 Апр 2023 10:32ч.

    Излишно е свинята да обяснява на човека колко лошо нещо е Коледата. Няма как мътната вода да дава мнението си за чистата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хегемон?

    25 Апр 2023 10:35ч.

    Ний го мислехме за толерантен демократ, какъвто от три века се представяше, пък той се оказа най-обикновен тираничен хегемон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещастните нашенски щълтопаветници по трудния начин ще узнаят истинското значение на думата "парий"

    25 Апр 2023 10:39ч.

    Нещастни жълтопаветни педерастчета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понастоящем, се оказа,че

    25 Апр 2023 10:49ч.

    Хегемона е с глинени крака..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • pierre

    25 Апр 2023 10:51ч.

    А ти миличък си нещастно образувание, заеми се с други дейности - писането не е за теб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сълзи и сополи

    25 Апр 2023 12:30ч.

    Русия “изразява загриженост” за присъствието на САЩ в над 800 военни бази по целия свят и пет пари не дава за “сериозното безпокойство” на САЩ за Судан. Така стоят нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    25 Апр 2023 8:51ч.

    Тонка, няма да има цивилно управление в Судан.Мислехте така да мине през задния вход в Африканския рог и Сахел ама Кремъл ви надуши бързо.Судан ще стане, като Либия.Гражданска война, няколко държави и милиони мигранти към ЕС! Тва е геополитика бре Тонка а не представление на Бродуей.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Апр 2023 8:59ч.

    Ха ха ха... детски плач и скърцане на биберон! Свикнали сте всичко да става, както вие искате, но не би!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор Нюланд

    25 Апр 2023 9:14ч.

    Фък дъ Ю Ес !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ни лук ял...

    25 Апр 2023 9:17ч.

    Блинкън запали фитила на Судан, за да предотврати изпълнението на споразумението за руска база на Червено море. Отново ще бъде изгорена цяла държава и милиони бежанци ще бъдат натирени, заради американската мания за тотална хегемония. Урокът за другите непослушковци е, че ако не искат да са роби, ще са мъртъвци. Вижте го сега колко невинен вид има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте!

    25 Апр 2023 9:35ч.

    Заради бълхата винаги са готови да изгорят юргана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фанатичният неокон Блинкън

    25 Апр 2023 9:28ч.

    оставя след себе си разруха и смърт - това показва "специалното" му участие в разпалването на конфликти в Афганистан, в Пакистан, в Украйна, а сега и в Судан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, и още - Блинкън с апокалиптичната

    25 Апр 2023 10:42ч.

    секта на неоконите са зад смазването на Ирак, зад всички близкоизточни конфликти, зад бомбардировките над Сърбия, зад събитията от 11 септември... И още нещо много важно - именно неоконите си поставят за цел унищожаването на Православието, а също и на католицизма (тази тема изисква по-обстойно обсъждане).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние се безпокоим

    25 Апр 2023 9:58ч.

    от САЩското присъствие в България. Понеже, да цитирам Мигащия, "носи там , "където отиде, само смърт и разрушения".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелените чорапи,

    25 Апр 2023 10:22ч.

    Удариха ново дъно да защитават и Вагнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вагнер знае да се защитава сам

    25 Апр 2023 11:03ч.

    откажи се, ако мислиш да ги сплашиш с лозунгите на Кривоминджев, "като САЩ - о, няма други, тъй могъщи на света, че за всички педеруги те са майчица святА".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви са тези "Авраамови споразумения", някой да знае?

    25 Апр 2023 10:27ч.

    Чудничко, какви богатства притежава Судан като природни ресурси, освен дъъългата брегова ивица по Червено море, че да фокусира вниманието. И нещо любопитно, декември 2022 г. - при съставянето на новото правителство на Израел новият стар премиер Нетаняху обяви, цитат: "Следващият кабинет на Израел ще продължи да работи за укрепване на мира със съседните държави и засилване на отношенията със страните, подписали „Авраамовите споразумения“ – Бахрейн, Мароко, Обединените арабски емирства и Судан, коментира още Бенямин Нетаняху, който приключва формирането на правителствена коалиция след изборите на 1 ноември. В управляващата коалиция влязоха две ултра партии подкрепящи заселническата дейност на Западния бряг - Ционистка религиозна партия (ЦРП) и ултраортодоксалната формация "Обединен юдаизъм на Тората" (ОЮТ)." и т.н. Та какви са тези "Авраамови споразумения" с петролните държави - Бахрейн, Мароко, Обединените арабски емирства и Судан?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бяха подписани по времето

    25 Апр 2023 10:37ч.

    на Тръмп... А, ето примерно този линк: https://hmn.wiki/bg/Abraham_Accords

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Судан притежава например

    25 Апр 2023 11:08ч.

    плодородна почва, която при минимални инвестиции в технология/напояване може да изхрани Арабистан. Да не говорим за "народа без земя". Затова от години Сауд Арабия, че май и други играчи наемат там огромни площи. Нешо като Украина ама голямооо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    25 Апр 2023 10:30ч.

    Задокеански изроди,къде е Америка,къде е Украйна,къде е Судан.Утрепки гадни,ще драснете клечката да запалите трета световна война,но този път,ще изгорите като съсли в горящо стърнище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • озабоченность

    25 Апр 2023 10:31ч.

    Атланто-гейовете са разтревожени че губят колониалното си господство над Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • To първо от собственото си присъствие трябва се безпокоите

    25 Апр 2023 10:32ч.

    и от разрушението и смъртта, които сте донесли къде ли не. Без със това да препоръчвам Вагнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    25 Апр 2023 10:40ч.

    Невинните американски ангелчета - Блинкет, Байдън и прочие. Колко сълзи и трагедии сте причинили на Близкия Изток, Сърбия, Украйна (в това мисло) и навсякъде където стъпите с мръсните си ботуши сеете само смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    25 Апр 2023 10:40ч.

    Уинки Блинки не го притеснява как ще евакуира от Судан около 15 хил. граждани на САЩ, а се загрижил за ЧВК Вагнер в Судан, докато и двамата лидери на воюващите в Судан отрекоха да участват в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако не са откровено луди, значи са перманентно напушени с тежка дрога

    25 Апр 2023 10:44ч.

    Представете си за каква примитивна ревност става дума - не му играеш по гайдата, и веднага подпалва пожар, за да си запазва мнимия хегемонизъм. Ето затова говореха група френски философи, подписали се против подходите на Запада в международните отношения - откачеността на западните елити е стигнала дотам, че на противникът се гледа само като на обект за актуално унищожение, щом изрази даже и минимална степен на несъгласие с политиката и курса ти... Т.е. прекрачени са всякакви граници на нормалното хуманно човешко световъзприемане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • попр. с извинение

    25 Апр 2023 10:45ч.

    "на противникА"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умиращите САЩ никога не са били по-опасни. На власт там са две враждуващи криминални групировки, които имат държавен секретар и съветник по националната сигурост

    25 Апр 2023 10:47ч.

    За щастие единственото им ядрено оръжие, което е що-годе в изправност е само това на подводниците. Да живее алчността им, която съсипа военната им сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От известно време сме обезпокоени, че

    25 Апр 2023 10:52ч.

    губим контрол над все повече критични от геополитическа гледна точка локации.. Там го стяга шапката, Блинкен..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкен е много подходящ за ролята на последен държавен секретар в историята

    25 Апр 2023 11:18ч.

    Никога по семпъл ум не е сядал в това кресло там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    25 Апр 2023 12:30ч.

    Вагнер" разказа как нацистите се опитват да избягат от Артьомовск По време на евакуацията на цивилното население от западните райони на Артьомовск снайперист от неонацисткия батальон „Азов“ се опита да се представи за местен жител и да влезе в групата за евакуация, както беше направено в Мариупол, когато започна прочистването на града. „Намираме мирни хора в къщи, в мазета: жени, деца, дядовци. Има и такива, които се преобличат в цивилни и се опитват да излязат. Наскоро беше заловен снайперист, който се преструваше на цивилен, но се оказа снайперист от „Азов“ *“, каза боец ​​от групата Вагнер пред РИА Новости. Характерни следи от оръжия по ръцете им не позволяват на украинските бойци да се слеят с местното население, а често и порицание - прословутата „сбивачка“ се обръща срещу онези, които през пролетта на 2022 г. провокативно проведоха „теста за московчани“. Жителите на Донбас имат характерно южноруско произношение и интонация на речта, които се различават от западноукраински и дори от централноукраински. Источник: https://rusvesna.su/news/1682396902

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи