САЩ санкционираха по "Магнитски" Владислав Горанов, Румен Овчаров и още няколко българи заради корупция

САЩ санкционираха по "Магнитски" Владислав Горанов, Румен Овчаров и още няколко българи заради корупция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров и политиците Иван Генов и Николай Малинов са включени от САЩ в санкционния списък по закона "Магнитски". Това съобщи финансовото министерство на САЩ преди малко.

Фирмите, които са санкционирани, са ИНТЕР ТРЕЙД 2021 EOOD, МС КОНСУЛТ 2016 EOOD, политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“; Национално движение русофили и ТРИЛЕМА КАНСЪЛТИНГ ЕООД.

"Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Затвърждавайки тези мерки, днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията. Тези действия демонстрират непрестанния ангажимент на правителството на САЩ за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от онези, които участват в корупционни дейности и са отговорни за разпростирането на корупцията в България", заявиха от Министерство на финансите на САЩ.

Защо са санкционирани?

Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генев са санкционирани заради корупция, свързана с договори в енергетиката.

 

 

 

Николай Малинов е санкциониран заради подкупване на съдия.

„OFAC също така налага мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и ПП "Русофили за възраждане на Отечеството" – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов“, допълват от Министерство на финансите в САЩ.

 

Владислав Горанов е включен в списъка „Магнтиски“ заради манипулиране на законодателството.

Владислав Горанов бе министър на финансите във второто и третото правителства на ГЕРБ. През 2020 г. обаче тогавашният премиер Бойко Борисов му поиска оставката, защото името му публично се свързва с ДПС. След излизането от правителството Горанов основа своя консултантска фирма.

Заради свързаност с Горанов САЩ налагат санкции и на фирмата "Трилема Консултинг".

 

Румен Овчаров заемаше поста на министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. Впоследствие той бе съден в България за безстопанственост на мини "Бобов дол" при отдаването им под наем. Овчаров бе осъден от Специализирания съд на безпрецедентните над 16 млн. лв., но присъдата бе отменена от апелативния съд.

 

Николай Малинов е лидер на движение "Русофили" и на партията "Русофили за възраждане на отечеството", които също попадат в списъка "Магнитски".

Ето пълния текст на съобщението на Министерството на финансите на САЩ

Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Генов (Генов), Николай Малинов (Малинов) и Владислав Горанов (Горанов) – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. OFAC също така наложи мярка на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Мерките спрямо тези физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

„Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, подсекретар на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовата разузнаване. „Действията, осветлени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разграждане на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната.“

Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Затвърждавайки тези мерки, днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията. Тези действия демонстрират непрестанния ангажимент на правителството на

САЩ за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от онези, които участват в корупционни дейности и са отговорни за разпростирането на корупцията в България.

В допълнение, Държавният департамент налага на Румен Овчаров, Александър Николов, Владислав Горанов и членовете на техните семейства визови ограничения по чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. Съгласно чл. 7031, б. „в“ в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация за участието на чуждестранни официални лица в значителна форма на корупция или мащабно нарушаване на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства нямат право да бъдат допускани на територията на САЩ. Повече информация относно мерките по чл. 7031, б. „в“ е налична тук.

ДЪЛБОКО ВКОРЕНЕНА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Санкционираните днес лица са заемали държавни постове в продължение на много години, в рамките на няколко правителства и с различна политическа принадлежност. Разнообразието на техните биографии и дългогодишната им известност в българската политика илюстрират степента, до която корупцията е дълбоко вкоренена в министерствата, партиите и държавните отрасли, и показват изключителната нужда от политическа воля за осъществяване на реформа, свързана с върховенството на правото, и борба с корупцията.

Корупция, свързана с договори в енергетиката

Румен Овчаров е бивш български народен представител, а в момента е член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е бил и министър, отговарящ за енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България, собственост на държавата чрез Българския енергиен холдинг, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години.

Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г.

Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки

милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ.

Овчаров, Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ “Козлодуй” към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

OFAC налага мярка на Овчаров, Николов и Генов по силата на Указ 13818 за това, че са чуждестранни лица, които са настоящи или бивши длъжностни лица, или лица, действащи вместо или от името на такива длъжностни лица, които са отговорни, съпричастни или пряко или косвено участвали в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

Подкупване на съдия

Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“. Той е създател и председател на политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“.

След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли.

OFAC налага мярка на Малинов съгласно Указ 13818 в качеството му на чуждестранно лице, което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено

участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

OFAC също така налага мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов.

Манипулиране на законодателство

Владислав Иванов Горанов е бивш народен представител и министър на финансите във второто и третото правителство, водени от политическа партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), в периода м. ноември 2014 г. до м. януари 2017 г. и отново от м. май 2017 г. до м. юли 2020 г. Горанов също така има връзки със санкционирания от OFAC български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски. Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси.

Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.

Съдебно оспорване на оценки за данъчни задължения в следствие на допълнителни промени, наложени от корупционното законодателство, установи, че са нанесени данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси.

OFAC налага мярка на Горанов съгласно Указ13818 в качеството му на чуждестранно лице, което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

OFAC също така налага мярка по Указ 13818 на дружеството „Трилема кансълтинг“ ЕООД, консултантска фирма с еднолична собственост, за това, че пряко или непряко е собственост или контролирано от Горанов.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ САНКЦИИТЕ

В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права на посочените по-горе лица, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и

постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на OFAC. Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от едно или няколко от санкционираните лица. Ако не е налице общо или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица.

Освен това финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице.

Въз основа на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13818, с който се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник изцяло или в значителна степен извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на правата на човека и корупцията подкопават ценностите, които формират най-важните устои на стабилните, сигурни и функциониращи общества. Нарушаването на правата на човека и корупцията също така оказват опустошително въздействие върху хората, отслабват демократичните институции, потъпкват върховенството на правото, удължават съпроводените с насилие конфликти, улесняват дейностите на опасни лица и отслабват икономическите пазари. Съединените щати се стремят да предприемат действия с осезаеми и значителни последствия за извършителите на тежки нарушения на правата на човека и за замесените в корупция лица, както и да защитават финансовата система на САЩ срещу злоупотреба от същите тези лица.

Силата и принципността на санкциите, налагани от OFAC, произтичат не само от възможността на службата да причислява и поставя лица в специален списък на санкционирани лица, но също така от нейната воля да снема лица от този списък в съответствие със закона. Крайната цел на санкциите не е да наказва, а да предизвика положителна промяна в поведението. За информация относно процедурата за премахване от списък със санкции на OFAC, моля, вижте информацията под номер 897 от списъка с често задавани въпроси тук: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/faqs/897 . За подробна информация относно процеса за подаване на молба за премахване от списък със санкции на OFAC натиснете тук: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/specially-designated-nationals-list-sdn-list/filing-a-petition-for-removal-from-an-ofac-list .


Източници: "24 часа", бТВ, NOVA 

 

 

 

 

Коментари

  • Боже, какво е сега в душата на Боцето, Боже!

    10 Фев 2023 18:13ч.

    Още тази вечер ще са пресконференции, три пъти отричане от дявола (Владито Горанов), огън и жупел по доказания враг Овчаров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ernestopauch

    10 Фев 2023 19:09ч.

    НКЦПФР попереджає інвесторів про ризики втрати грошей в “Центрі біржових технологій” та «ISRAEL INVESTMENTS LTD» 25.04.2019 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку попереджає інвесторів про ризики втрати грошей в “Центрі біржових технологій” та «ISRAEL INVESTMENTS LTD». Ці “проекти” не отримували від Комісії жодних ліцензій, необхідних для здійснення інвестиційної діяльності чи надання послуг з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами на території України. Також Комісія не надавала необхідних дозволів на розміщення реклами, яку обидва проекти активно замовляють. Комісія вбачає в діяльності, види якої вказані на сайтах проектів «ISRAEL INVESTMENTS LTD» та «Центр Біржових Технологій», ознаки можливого зловживання на ринку фінансових послуг. НКЦПФР, в межах компетенції, здійснила всі необхідні дії, зокрема, зверталась (безуспішно) із запитами до осіб, які розміщують рекламні матеріали, порушила (успішно) справи про правопорушення за безліцензійну діяльність на фондовому ринку. Крім того, повідомила правоохоронні органи та Службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Центр Біржових Технологій Під час здійснення регулярного нагляду за галузевою рекламною активністю аналітики Комісії виявили сторінку “компанії” «Центр Біржових Технологій», на якій громадянам пропонують послуги портфельного інвестування, а саме інвестування у портфель «Клервант», який сформований з акцій найбільших світових компаній і недооцінених активів. Далі наводимо цитати з відповідної сторінки компанії «Центр Біржових Технологій», які можуть мати ознаки реклами та надання послуг на фондовому ринку, які здійснюються без відповідного дозволу Комісії: «Повний пакет послуг, що надається Центром Біржових Технологій — надійний фундамент, на якому будується і буде розвиватися ваш бізнес: навчання, програмне забезпечення, торгова система, аналітична і технічна підтримка на всіх етапах, від відкриття рахунку до рішення призупинити або закрити торгівлю»; «Клеревант» сформований фахівцями компанії ЦБТ — визнаними лідерами по портфельному інвестуванню в Україні. Важливо знати: на момент роботи портфеля ваші гроші знаходяться на рахунку європейського банку. Вони застраховані фондом гарантованого страхування і інвесторським компенсаційним фондом Європи»; «Унікальність «Клеревант» полягає в надійності і інноваціях. Даний інвестиційний портфель поєднав в собі високу прибутковість акцій найбільших світових компаній і недооцінені активи. Можливість заробити від $ 5 000 до $ 50 000 за декілька місяців. Вигода: максимальний дохід завдяки унікальній стратегії оцінки акцій та інших активів»; «Центр Біржових Технологій — безумовний лідер за кількістю ВІП-клієнтів серед всіх українських компаній, які працюють на фінансових ринках». Також аналітики Комісії виявили багато зовнішньої реклами проекту в м. Києві, роликів на радіо, банерів та реклами на багатьох інформаційних ресурсах у мережі інтернет. Як сказано на сайті проекту, “Центр Біржових Технологій” має розгалуджену мережу філій та представництв у багатьох містах України”. З відкритих джерел Комісія також встановила, що послуги для забезпечення діяльності домену надаються компанією «OVH Hosting Oy», яка зареєстрована в Фінляндії, та використовує віртуальні приватні хмарні сервери (VPS), які забезпечують анонімність власників доменів. На офіційний запит Комісії про надання інформації від ЦБТ відповідь так і не надійшла. ISRAEL INVESTMENTS LTD Сайт проекту «ISRAEL INVESTMENTS LTD» пропонує громадянам послуги портфельного інвестування та п’ять різних варіантів інвестиційних пакетів за ціною від $ 500 до $ 50 000, які “сформовані з дорогоцінних металів, нафти, цінних паперів, криптовалют та стартапів”. Також на сторінці компанії зазначені такі послуги, як управління інвестиційними портфелями, інвестування у різні види накопичувальних фондів та у біржові індексні облігації, надання інформаційно-аналітичних та брокерських послуг. Далі наводимо цитати з відповідної сторінки компанії «ISRAEL INVESTMENTS LTD», які можуть мати ознаки реклами та надання послуг на фондовому ринку, які здійснюються без відповідного дозволу Комісії: «Професіонали нашої компанії також можуть створити індивідуальний інвестиційний портфель, з урахуванням Ваших побажань. Він буде доповнений фінансовими інструментами, які допоможуть швидше досягти поставлених цілей. Щоб гроші почали працювати на Вас, покладайтеся на професіоналів!»; «ІП надає стабільний щомісячний пасивний дохід. Придбати портфель дуже просто: вибираєте пакет, тиснете «інвестувати, заповнюєте просту форму зворотного зв’язку. Все, дуже просто, далі з Вами зв’яжеться наш фахівець. Він надасть повну консультацію і обговорить всі деталі обраного портфеля»; «Інвестиційний портфель це – різні активи, об’єднані для досягнення певних фінансових цілей. ІП може складатися з золота, нерухомості, цінних паперів, опціонів. Israel Investments пропонує готові інвестиційні пакети, які будуть приносити прибуток незалежно від політичної чи ринкової ситуації. Портфелі доступні для громадян будь-яких країн». Рекламу «ISRAEL INVESTMENTS LTD» аналітики виявили на багатьох популярних інформаційних ресурсах у мережі інтернет, у соціальних мережах. Відповідно до інформації з сайту, «ISRAEL INVESTMENTS LTD» має представництва в Ізраїлі, Англії, Італії, Швейцарії, та Україні. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, офіційне представництво «ISRAEL INVESTMENTS LTD» в Україні зареєстровано як юридична особа – ПП “ІФЛК “ІЗРАЇЛЬ ІНВЕСТМЕНС” (код за ЄДРПОУ 42620622). Послуги забезпечення діяльності домену надаються компанією «101domain», яка зареєстрована в США, і також надає своїм клієнтам можливість приховати інформацію про них у загальнодоступних Інтернет джерелах. На офіційний запит Комісії про надання інформації від проекту відповідь так і не надійшла. Комісія констатує в обох випадках всі ознаки можливого зловживання на ринку фінансових послуг, що несе загрозу введення в оману громадян та втрати ними значних коштів. НКЦПФР вживає всіх законних заходів щоб мінімізувати потенційно протиправну діяльність та попереджає інвесторів про ризики втрати грошей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магнитен 10 Фев 2023 21:32ч. Само преди месеци българския съд им каза, че закона им не важи тук. Или където и да е извън САЩ. Давайте следващата тема.

    11 Фев 2023 7:43ч.

    Магнитен 10 Фев 2023 21:32ч. Само преди месеци българския съд им каза, че закона им не важи тук. Или където и да е извън САЩ. Давайте следващата тема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 18:14ч.

    И какво общо има магнитски с вътрешните ни дела? Айде сащисаните да си гледат своята си корупция, че от там ни я внесоха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    10 Фев 2023 18:14ч.

    Агонията на една империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    10 Фев 2023 18:14ч.

    А тия наглосаксондси боклуци, няма ли да санкционират най-големия боклук у нас Тиквата от Банкя, или искат да ни покажат че бандитите са техни хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рано е още за БМБ

    10 Фев 2023 19:26ч.

    може все още да влезе в употреба, ако отново се окаже "първа" сила на изборите през април...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    10 Фев 2023 18:16ч.

    А за Гешев нищо щата бил на молитвена закуска, много селектиран подбор на нашите корупционери!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е истина

    10 Фев 2023 18:18ч.

    Докато им бяха удобни, никой не можеше да пипне свещените крави. Възпротивиха се на уестингаус, с право заради сигурността на централата, и хоп … корумпета били ??. Крадоха крадоха крадоха десетилетия и нищо, народа с право казва’’сетила се Мара да се побара’’. Много сте евтини, американцииии, неслучайно цял свят ви мрази

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    10 Фев 2023 18:21ч.

    сращ фашисти, световни терористи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "нарушаване правата на човека"

    10 Фев 2023 18:21ч.

    По тоя закон трябва веднага да осъдят наркото Зеленски, задето избива народа си... и, разбира се, себе си, защото е тяхно мекере. Такъв закон е роден от и ражда само чудовищно лицемерие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Списъкът трябваше да бъде обявен няколко дни след изборите.

    10 Фев 2023 18:24ч.

    Вчера в Брюксел обаче Резидента прекали. САЩ трябваше да го плеснат по кунките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    10 Фев 2023 18:31ч.

    Овчаров много си отваря устата, и то твърде аргуменитирано, по въпросите за мрачните перспективи пред (българската) енергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според Овчаров от преди няколко месеца

    10 Фев 2023 18:36ч.

    вчера и днес в големия студ щяхме да умираме по домовете си от бяла смърт. Толкова за аргументираните му становища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Овчаров, 22 януари, 2023:

    10 Фев 2023 18:45ч.

    "С ултимативна нота американското посолство е настояло да сключим договора с Уестингхаус"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъчо

    10 Фев 2023 18:33ч.

    Американците са строги, но справедливи. Нито един залог срещу САЩ не е добър залог. Да му мислят другите виновни но не засегнати на този етап и техният ред ще дойде. Колкото по-късно толкова по-……

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    10 Фев 2023 18:42ч.

    Да му мислят Вавилон и Блудницата - в Откровението на св. Йоан подробно е описано какво ще им се случи. А като гледате съвременния свят кой ви прилича на Вавилон и къде се вихри Блудницата? Въпросът е за 500 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    10 Фев 2023 19:56ч.

    В момента, всеки залог срещу САЩ е много добър. Вече залагат, към 4 млрд. души от четири държави. САЩ са чао, ще бъдат регионална сила до няколко години. А законът Магнитски да си го заврат в г-за. Ние си имаме Конституция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петърчо,

    10 Фев 2023 23:28ч.

    кефи ли те как Владито Горанов и Черепа измъкнаха от бюджета 600 млн. лв. Знаехме си го и преди янките да ни го кажат. Но като общество сме напълно неспособни да спрем крадците. Още по-безсилни сме да ги накажем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян . СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

    10 Фев 2023 18:39ч.

    Те себе си не може да оправят , та ще са месят във нашите работи . А за корупционните дела на Байданови никой и дума не обелва .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    10 Фев 2023 18:45ч.

    Така се живее в т.н. "Свят, основан на правила“ (които никой не е виждал), няма съд и присъда, няма презумпция за НЕВИНОВНОСТ. Господарят казва и пуделите изпълняват ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вагнер

    10 Фев 2023 23:18ч.

    ++++++++++++++++++++++.Много точно казано.Друго няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия смешници зад океана огладняха яко

    10 Фев 2023 18:52ч.

    Търсят донори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осветиха ви

    10 Фев 2023 19:48ч.

    Кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    11 Фев 2023 7:01ч.

    Осветили са дръжки.Всичко това си го знаем.И България не е кочина,кочина е западналата европа и сащ,те превръщат целия свят в кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осветиха ви 10 Фев 2023 19:48ч. Кочината.

    11 Фев 2023 7:39ч.

    Tи, алтернативно умний, в коя кочина се нахождаш или си на крачка от обиталището на Зевс Олимп?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Фев 2023 18:56ч.

    Как на тъп да се обясни по начин, който да може да разбере, че тоя закон Магнитски може и да важи за Сащ и за дела на субекти в Сащ, но не и на територията на други страни! Да осъдят Байдън и сина му първо по тоя закон, та да усети светът ефективността му. А то какво, с ритуални закуски, нищо няма да постигнат, освен да станат усмивка с каскет и с побеляла блуза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    10 Фев 2023 18:58ч.

    Но когато горепосочените лица , бяха удобни , или някои от тях , никой нищо не казваше .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Зеления Смешник

    10 Фев 2023 19:00ч.

    Когато се появиха информации , че негови хора присвояват средства от отпуснатите пари за Усрайна , никой от Запада не реагира .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Овчаров е прав!

    10 Фев 2023 19:05ч.

    Американците не търпят да им се казва истината и затова използват такива прийоми, които не са в българското законодателство само за сплашване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    10 Фев 2023 19:06ч.

    Майката и бащата на корупцията се нарича САЩ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Детска закуска“ с каскет.

    10 Фев 2023 19:10ч.

    Тулупа го дърпа „Магнита“ и за да се отърве е готов не само Родината да продаде, но и майце си. Неке да го бъде – дръпнат е, но е с много гнусно поведение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре, ама?

    10 Фев 2023 19:21ч.

    Тези, дето са давали подкупи и кучетата ги знаят, но какво правим с тези дето са вземали (не че не ги знаем), за тях не става дума?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега

    10 Фев 2023 19:23ч.

    Боксън не само ще иска санкции за Русия в ядрената енергетика, но вече е готов да се отрече от майка си (мама Мецанка) и баща си, само и само да оттърве пандиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колония

    10 Фев 2023 19:28ч.

    С невъоръжен поглед се вижда, че сакциите са профилактични, насочени срещу бъдещи аргументирани становища на колонията по допустимостта на използване на американско ядрено гориво в АЕЦ Козлудуй, както и бъдещо строителство на АЕЦ Белене. Диверсификация по Б. Борисов и американското посолство означава само едно - зависимост от колонизатора, без използване на руско ядрено гориво и без строеж на атомна централа с руски реактори, въпреки, че са налични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-вредният политик

    10 Фев 2023 19:39ч.

    Това, което пишехме по форумите се оказа вярно, че най-вредният политик е Борисов, който тича пред вятъра заради Магнитски . Поради това негово предателско поведение, парламентът на военолюбците прие решения, които са вредни за страната, но изгодни за САЩ - оръжието за Украйна, ветото за Северна Македония, хариените самолети от САЩ, американското ядрено гориво, отказът от строежа на АЕЦ Белене, въпреки наличните реактори. Едва ли някой си представя, че Горанов е прибирал милионите тайно от Борисов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, ааааа!

    10 Фев 2023 19:43ч.

    Къде са тези, които са взели подкупите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин са го

    10 Фев 2023 19:46ч.

    Пожалили. Овчарчето е откраднало 400 милиона евро, а не 5.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доларджиев

    10 Фев 2023 20:13ч.

    Не се прави на интересен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разочарована

    10 Фев 2023 20:07ч.

    И нито един прокурор, съдия, мутро-пожарникар, ДС-патриотар, ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разочарован

    10 Фев 2023 23:15ч.

    ами те(американците) преди години във филма за Златното Руно и Язон, бяха направили и персонажа Орфей, който се представяше от актьор-негър!!!! Та, толкова за помощта в борбата с корупция с помощта на САЩ! Санкционират хората, които са против това фалирата компания Уестингхаус да си прави ядрени експерименти с руски реактори на българска територия с български граждани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разочарован

    10 Фев 2023 23:24ч.

    Имат компании като Епъл , за които се твърди че, струват 160 милиарда долара на борсата и посолството им пише гневни ноти на българското правителство да сключва с тяхна фалирала компания договори за доставка на американско ядрено гориво за руски реактори!!!! Парите ли свършихте,бе, УСА?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    10 Фев 2023 20:14ч.

    Влади някога приплака пред байХой, че докато състудентите му ставили милионери, той стоял в парлемнта за няколко хиляди лв. заплата. Е, дойде време състудентите газ да пикаят! А мутрите на 90-те кога ще пропикаят газ?! България акутно се нуждае от газ! А читателите на Гласове повръщат, колчем всяка словестна повръщня на мутрата намира място тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквоча

    10 Фев 2023 20:19ч.

    Боко се откупи с $2 миллиарда за самолети.Това нали не сте го забравили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • (*_*)

    10 Фев 2023 20:45ч.

    Откупи се ама с наште пари. А и тоя откуп беше при Тръмп.....дали важи още? Май само това че е първи на изборите все още го спасява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Тръмп - първите 8, при Байдън - втората осмица.

    10 Фев 2023 23:40ч.

    При следващия президент - още 8 и т.н. Нямаме избор преди всичко заради откачените ви приятелчета в Русия, срещу които всяка нормална държава търси защита. Ако руснаците не бяха подивели и продължаваха да си получават милиардите от Европа за нефт и газ, на никого в България нямаше да му хрумне да плаща милиарди за нови американски самолети. Щяхме да отбием номера с 8 грипена на цената на 4 F16 и до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопен

    10 Фев 2023 20:57ч.

    Всичките тези американски водевили-Магнитски, относно всички "засегнати" български физически и юридически лица, като теглиш калемчето и резултата е: ташак, музика и танци, грамофон свири, майка плаче. Всичко в тази американска тъпня е с привкус на бездарен и гнусен пасквил. Антибългарски пасквил. Толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вагнер

    10 Фев 2023 23:17ч.

    +++++++++++++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    10 Фев 2023 20:59ч.

    "Мотивите" срещу Малинов са най-смешни. А всъщност цялата история е жалка. САЩ раздават антикорупционно правосъдие на базата на корупционно събрани доноси от лобисти, в случая шайката на Прокопи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санкциите срещу Малинов

    10 Фев 2023 23:47ч.

    са издънка на някой некадърен малоумник от Козяк. Човекът е напълно осветен и безобиден. Партията му печели по-малко от 1 на всеки хиляда гласа. А завалията мартеничка в плик да реши да прати в Москва, на Козяк ще имат снимка и подробен физико-химичен анализ на съдържанието още преди пощенският камион да е пресякъл руската граница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правят впечатление клишираните обвинения.

    10 Фев 2023 21:08ч.

    Нека да има полет на фантазията. Моля, бъдете малко по- разнообразни. Не всички са от 80-те%. Плоско, чак дрънчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магнитен

    10 Фев 2023 21:32ч.

    Само преди месеци българския съд им каза, че закона им не важи тук. Или където и да е извън САЩ. Давайте следващата тема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    10 Фев 2023 21:34ч.

    Тези хора не са ми любимци, но предателите от ДеБъ и ПеПе, тях никакъв закон и санкция не ги лови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малинов

    10 Фев 2023 21:35ч.

    Ама тези американци много лошо подхождат към Гешо. Първо го канят да се моли сутрин на закуска, след това го подтикват да арестува Влади G. И сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истинската новина е друга

    10 Фев 2023 21:55ч.

    Министерството на финансите на САЩ е санкционирано от Междупланетарния съд. Същевременно има и решение за закриване на САЩ. Добра новина за нашата планета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    10 Фев 2023 22:02ч.

    Точните корумпирани в точния момент. И каква загриженост само за бълг. народ от страна на американците и англичаните, направо съм трогната, не очаквах! Всичко било заради нас. Сега заради ощетените наши интереси, тях няма да ги пускат в САЩ и Великобритания - каква чест! Какви защитници си имал бълг. народ! А ние се съмнявахме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вагнер от Венера

    10 Фев 2023 23:44ч.

    Ми, то и без да си санкциониран по Магнитски, за една седмична командировка да тръгнеш за САЩ, некви по летищата те разпитват като все едно си Осама бин Ладен. Па те снимат, па отпечатъци ти взимат. Събуй си обувките, обуй си обувките! Па, колко ще седиш, на какво ще седиш, къде ще седиш? Сега последно е май, ваксиниран ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре,

    10 Фев 2023 22:11ч.

    Божков дал (сам си признава), Владито взел (американците го казват), а Боксъна чист като момина сълза. Какво излиза? Владито сам си е харчил тия 67 милиона от Божков. Разбирам! Дааа, сега виждам как в едното ми око плува корабче, а в другото цял самолетоносач.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вагнер

    10 Фев 2023 23:19ч.

    и Севда никога не е ходила всеки месец при Божкофффф....Ма никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Второ теглене на тотализатора Магнитски

    10 Фев 2023 22:19ч.

    Честито на печелившите! На останалите не се отчайвайте, достатъчно е да пресечете на червено и може да спечелите в бъдещо теглене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 22:23ч.

    Всичко се върти около енергетиката на България... гораня и малинката за парлама. ? Плитки та дрънкат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фернандес

    10 Фев 2023 22:30ч.

    Извинете, ама от кога АЕЦ Козлодуй е американска централа, че американци да налагат санкции на българи? България все още е част от европейския континент. Когато плочата се измести на към Атлантика, тогава ще говорим за магнити. Анадолската вече е отместена, така че никой да не се смята за вечен. Народен съд за майкопродавците, които са лизали американски задници на молитвено джендърски закуски с нефелни рептилоиди. Яйцата на очи ли ги сервираха или забулени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магнитски не важи в ЕС.

    10 Фев 2023 22:31ч.

    Нямат никакви доказателства освен самопризнанията на Божков, а и те не са тяхна работа. Янките да отговарят за взривените северни потоци и собствения си бандитизъм, вместо да си придават важности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    10 Фев 2023 22:36ч.

    С тези мушингии, отклоняват вниманието от себе си, за да не говорим кой взриви Северния паток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 22:42ч.

    Яворе, качи си мнението и тук ... всички трябва да го прочетат! Поздравления за позицията! https://afera.bg/не-се-сещам-за-по-нагла-държава-страна/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    10 Фев 2023 23:40ч.

    Влади Горанов е „пожертван“ /уж/ не за друго, а за да хванат дикиш обвиненията срещу енергетиците-пазители на АЕЦ „Козлодуй“, Малинов и русофилите. Как и с какво САЩ заплашват ББ, за да им изпълнява прищевките, може само да гадаем, но явно възнамеряват и още да експлоатират страховете му. Защо им се връзва, ами не ги подкара с 200... а де. Как беше едно време – те се правят, че ни плащат, ние се правиме, че им работиме. Сега – те се правят на големи антикорупционери, ние се правиме, че им вЕрваме. Клоунада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • северен поток 2

    11 Фев 2023 7:50ч.

    Абе кви са тия глупотевини ? Байдън е напълно умствено некомпетентен. САЩ е най корумпираната и престъпна страна в света ? Тотално деградирала,аморална и криминална територия ,опасна за човечеството ,разрушила чрез войни, терор,подкупи,чудовищни престъпления,кражба,изнудване,манипулация,шпиониране,интриги,корупция,насилие и всичко подло каквото се сетите,десетки държави по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи