САЩ са за бързо приемане на Северна Македония в ЕС. Насърчиха диалога с България

САЩ са за бързо приемане на Северна Македония в ЕС. Насърчиха диалога с България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По-малко от две седмици преди македонският парламент да реши дали да стартира процедурата за конституционни промени, САЩ насърчиха диалога между правителствата в София и Скопие за разрешаване на различията и подкрепиха бързото приемане на Северна Македония в ЕС.

С промените в основния закон на Северна Македония трябва да бъдат вкарани и българите, което е основното изискване на България, за да може югозападната ни съседка да започне реални преговори за членство в ЕС.

"САЩ силно подкрепят пълната интеграция на РСМ в ЕС. ЕС със Западните Балкани, включително и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ. Ние окуражаваме диалога между правителствата на България и РС Македония за намиране на решение на различията им, както и изпълнението на вече постигнатите договори. Подкрепяме и бързия подход на РСМ", казаха от Държавния департамент на САЩ пред радио “Гласът на Америка“.

Засега обаче най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не подкрепя промените, за които са нужни две трети мнозинство. В 120-местния парламент ВМРО-ДПМНЕ има 44 депутати. Очаква се на 18 август парламентът да реши дали за започне процедурата.

По-рано специалният представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че САЩ подкрепят конституционните промени, които Северна Македония трябва да приеме, за да продължи своя курс към интеграция в Европейския съюз.

На 18 август македонските депутати ще трябва да решат дали да започнат процедурата.

Външният министър Буяр Османи демонстрира оптимизъм, че конституционните промени ще бъдат приети.

Османи посочи във вторник, че първоначалната цел на правителството е това да се случи до ноември, но реалният срок е последният ден от мандата на настоящия парламент. 

Ако решението в парламента бъде гласувано с мнозинство от две-трети, Събранието ще изпрати заключението до правителството.

След това ще са необходими две гласувания от по 80 депутати за приемането на промените.

ВМРО-ДПМНЕ развива мощна антибългарска кампания, като основните опорки срещу конституционните промени са, че страната ще бъде “българизирана“ и ще си изгуби идентичността.

За присъединяването на Северна Македония има бърза писта, като се смята, че това може да се случи 2030 година. 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • До: Автор: Никола Лалов, "Медиапул"

    08 Авг 2023 18:12ч.

    Кого лъжеш: "С промените в основния закон на Северна Македония трябва да бъдат вкарани и българите, което е основното изискване на България,"???? НОЩО ПОДОБНО!!!! ОСНОВНИТЕ ИСКАНИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАСКОРО ГИ ПРИПОМНИ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ: СПИРАНЕ НА КРАЖБАТА И ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ; СПИРАНЕ НА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИТЕ; ПРЕМАХВАНЕ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ НА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ НА ОТКРАДНАТАТА И ФАЛШИФИЦИРАНА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ; ПРЕМАХВАНЕ ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ НА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ НА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРИЯ И КЪМ БЪЛГАРИТЕ; ПРИЗНАВАНЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "МАКЕДОНСКИ ЕЗИК" КАТО КАТО БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ, С ГРАМАТИКА НАПИСАНА ПРЕЗ АВГУСТ 1944 г. Следователно, вкарването на българите в Конституцията на РС Македония е само помощен и второстепенен въпрос!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    08 Авг 2023 18:51ч.

    САЩ НАРИЧАТ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО РАЗДЕЛЕНИЕТО НАСЪРЧАВАНЕ КЪМ ДИАЛОГ. САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ЩЕЛИ ДА ЧЕСТВАТ ДЕН НА МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК. ДА АМА НЕ ВИЕ СЪЗДАВАТЕ КОНФЛИКТ СЛЕД КОНФЛИКТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ИЗМИСЛЕНАТА македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    08 Авг 2023 19:22ч.

    Абе, този Ескобар, българите смеят ли да го попитат за това честване???? Или едно говорим, друго правим, и нещо резултата за БЪЛГАРИТЕ е ТРАГИЧЕН!!! Остава ни само надеждата в Путин, по скоро да принуди САЩ да се върнат на мястото си. Според CNN проучване, повече от 50% от американците вече са съгласни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    08 Авг 2023 19:12ч.

    Малко се обърках - какви са САЩ на ЕС, че се произнасят кой да членува там или не? Същото като загрижеността им за Черно море, което се явява вътрешно за щатите. Егати нахалниците. Така ще е, докато има обслужващ персонал в правителството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    08 Авг 2023 19:12ч.

    Какво общо има САЩ с ЕС? Кои са САЩ, та да казват на България и Македония какви взаимоотношения да имат? Да не би САЩ да вярват, че някой е длъжен да им слугува. Вече не става. Да си гледат англосаксонските братовчеди и брюкселските лизачи и да ни оставят на мира. Стига сте убивали и грабили по цял свят. Не ви искаме и толкоз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    08 Авг 2023 19:36ч.

    Те така и НИГЕРИЙЦИТЕ, щото са по големи от нас и макетата, дори и на Нюлан са и пожелали, лек път наобратно към САЩ , и са изразили категоричното си отношение към насилствената, пагубна американска демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо повече

    09 Авг 2023 2:34ч.

    Нигерийците са изразили загриженост за фигурата на Нюланд и са й препоръчали в прав текст да пази диета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    08 Авг 2023 19:24ч.

    Е, сега става кристално ясно, Европейсият съюз не е нищо повече от една колония на САЩ! Съсипаха икономиката на Германия, сега скапват тази на Франция, и ни пращат на война с Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахалници

    08 Авг 2023 19:44ч.

    Направо да си ги приемат в САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    08 Авг 2023 20:00ч.

    САЩ са били и винаги ще бъдат срещу българския интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Авг 2023 20:20ч.

    роби сме били, роби сме в момента и роби ще си останем - докато изчезне и последния българин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидности и реалности

    08 Авг 2023 20:56ч.

    Колегата с първия постинг от 15,12 е хванал сърцевината на текста. Авторът Лалов, верен на фалшивия наклон и вредната редакционна политика и тон на открито либералната, глобалистична и грантаджийска медия, прави вредни а напълно неверни внушения относно "ОСНОВНОТО ИЗИСКВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ"! Това не е никакво основно изискване! Това е резултат на клякането, сгъването и смачкването на нашата политическа класа, оглавявана в този случай, за най-огромно съжаление, от САМИЯ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ, пред безпрецедентния и враждебен натиск на САЩ и притежаваните от тях европейски структури, наричани популярно и за краткост - ЕС. Изпълнението на това "основно изискване" представлява само по себе си един безсъдържателен и МЕХАНИЧЕН АКТ, чиято стойност е хвърляне на прах в очите и е практически равна на НУЛА!. На ТЯХ обаче им е много удобен! Те така си правят - внушават на местните си марионетки нещо, което излиза "на пазара" като наша теза, едва ли не незаобиколимо УСЛОВИЕ. След изпълнението му, вече имат пълното право ФОРМАЛНО да кажат: Е, какво искате, нали стана ВАШАТА?! Изпълнението или неизпълнението на онзи договор с РСМ е една изключително хлъзгава територия на подвижни пясъци, поради невероятно глупавия и пожелателен текст, който подписа Каращия с 200! Винаги могат да извъртят нещата така, че договорът се изпълнявал. Ще намерят "световни учени", които да твърдят, че няма кражба на история и език. Ето как ще се случат нещата: РСМ ще впише българите в преабюла на К. си и въпросът ще бъде окончателно закрит! Всеки последващ опит да повдигнем важните въпроси, ще срещне ледена стена от мълчание и ИГНОРИРАНЕ! В момента дават индикации, че уж ги е грижа за "македонците". Ха-ха, нищо подобно! Тук има вплетена геостратегия, а анг.сакс традиция не се интересува от малки и незначителни, окончателно завладяни и смачкани територии. Тя никога не дава, тяхната култура е култура на вземане и грабене, на силово налагане на интересите им. Всичко опира до нещо просто: С мощно влизане в Гърция, те си осигуриха техните пристанища и инфраструктура и възможност за байпасиране на Проливите, където стои един непредвидим и амбициозен играч като Турция. А оста Запад - Изток - от албанските пристанища до българския черноморски бряг им трябва като резервен вариант, доколкото те чудесно знаят, че са силно недолюбвани от народа в Гърция и при някакво друго развитие, могат да им дръпнат чергата под краката! Та така! Тръгне ли захапването на РСМ, с асимилация в ЕС, "македонците" също ще бъдат напълно забравени. Идентитетот, историята и езикът им СА НАПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧНИ на партньорите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Памет българска

    08 Авг 2023 21:36ч.

    И все пак да не се забравя, че изгледите на макетата в отношенията с хегемона са по-добри. Тях ще ги забравят без особена емоция, равнодушно. Нас няма да спрат да ни мразят! Причината е много проста. Тази презряна страна си позволи наглостта да има огромна роля в ПСВ. А пък по време на ВСВ, през декември 1941 г. с нечувана арогантност и нахалство си позволи да обяви "символична" война на САЩ и Англия! Те знаеха чудесно, че е символична, но отговориха с СИЛНО НЕСИМВОЛИЧНИ БОМБАРДИРОВКИ. Техните бомби на практика нямаха никакъв военен смисъл, те представляваха тормоз и заявяване на омраза към мирно население, желание за прекъсване на тази генетична линия. Сринаха части от центъра на столицата, също други градове, избиха хиляди! А гадните българи и техните хацистки съюзници имаха наглостта да бранят столицата си и дори да свалят техни самолети. При "демокрацията" унизително им беше подсказано да вдигнат паметник за летците, който може и да са избили родители, деца!Историята около РСМ по един специфичен начин иде да подскаже, че това не са някакви просто "вехти" истории. Подсказват ни, че техните елити помнят и нямат намерение да забравят. Специалното уж отношение и подпомагане на макетата - това е просто някаква иносказателна форма за афиширане на омразата към това вредно държавно образувание, което е трябвало да бъде привършено още преди 80 години. Не преувеличавам - това поне в Лондон го мислят едно към едно. Комуто е работа, помни и никога няма да забрави тези неща там! И при нас трябва да е така, но не знам дали е така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герой

    08 Авг 2023 22:50ч.

    Отличен коментар .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    09 Авг 2023 1:40ч.

    Отлични, много смислени и тежащи с аргументацията си, коментари. На 15:12ч., 15:51ч., 17:56ч., 18:36ч. - както и другите! Браво!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи