САЩ са решили да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

САЩ са решили да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна, като се очаква в петък да обяви, че Пентагонът ще изпрати хиляди от тях като част от нов пакет военна помощ на стойност 800 млн. долара, е съобщил запознат източник, цитиран от Асошиейтед прес. 

Решението е взето в условията на опасения, че спорните боеприпаси могат да причинят цивилни жертви. Според източника Пентагонът ще предостави боеприпаси, които имат намален процент неизбухнали заряди, което означава, че и рискът от случайни цивилни жертви ще бъде по-нисък.

Касетъчните боеприпаси са оръжия, които избухват във въздуха и освобождават по-малки експлозиви, които се разпръскват на голяма площ и имат за цел да поразят множество цели наведнъж.

Украински представители нееднократно са искали подобни боеприпаси в подкрепа на кампанията си да пробият руските отбранителни линии. Руските сили вече са използвали касетъчни бомби на бойното поле и то с висок процент неизбухнали заряди, заявяват представители на САЩ.

Според Международния комитет на Червения кръст някои касетъчни боеприпаси имат дял на неизбухналите заряди до 40 процента. В четвъртъкпредставители на САЩ заявиха, че при мунициите, които ще бъдат изпратени в Украйна, този дял е под 3 процента.

Над 120 държави по света са се присъединили към конвенцията, която забранява производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси. САЩ, Русия и Украйна обаче не са страни по конвенцията.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • касетъчните боеприпаси, както и използването на фосфор

    07 Юли 2023 11:24ч.

    е забранено и е престъпление срещу човечеството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ////

    07 Юли 2023 13:44ч.

    Новината сякаш е когато Зеленски тръгне да изнудване за оръжия. Миналата година пак беше на мода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рано или късно подобни боеприпаси ще се сипят от небето по американските градове

    07 Юли 2023 11:25ч.

    А преди това ще са се изсипали от небето по градовете в Англия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от "пицарията"

    07 Юли 2023 12:03ч.

    Къде са сега нашите "моралисти" като онова рошаво, гламаво и недоклепано чучело от ПП, дето вчера през пет минути се слагаше на господарите от парламентарната трибуна. Да вземе и днес да ревне защо американците използват забранени оръжия - ама не. Щом те и укрите извършват най-гнусните престъпления - може, това са демократични и хубави, евроатлантически убийства и престъпления. Иначе използването на тези оръжия е доказателство за пълната немощ на укрофашистите и натовските войници да постигнат каквото и да е на фронта, въпреки пропагандата у нас. Те са последния хазартен опит да се постигне нещо, но ще е без полза. Същото, като докато си гол да хвърлиш шепа камъчета в гнездо на пчели, надявайки се, че ще ги уцелиш и избиеш всичките. Е, ще пострадат 2-3, ама после жална ти майка. Та това чака и укрите. Защо си мислите, че Русия няма да отвърне с няколко касетъчни бомби над големите градове или "пицарии" с натовски войници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ева55

    07 Юли 2023 12:24ч.

    Прав сте!Какви добри бомби !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    07 Юли 2023 15:54ч.

    в-к Билд - "С руснаците става все по-трудно да се воюва!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повече от очевидно е, че

    07 Юли 2023 12:15ч.

    ФАЩ и миризливата им прислуга НАТО са в задънена улица. Времето работи срещу тях и в полза на Русия/Китай. ФАЩ имат само един начин да излязат от това блато и то е Русия/Китай да ги изтеглят от там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "САЩ са решили да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси"

    07 Юли 2023 12:24ч.

    Обикновени масови убийци. Навсякъде по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    07 Юли 2023 12:29ч.

    Кого посрещаха коленопреклонно вчера българските войнолюбци? Един международен престъпник, подкрепян от други международни престъпници. Ако някой си мисли, че доставянето на касетъчни бомби ще се размине и няма да има последствия - жестоко се лъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молеца и Жирафа

    07 Юли 2023 15:35ч.

    Ако започнат да използват касетъчни боеприпаси, тогава ще започне изтинската месомелачка. Жертвите ще бъдат в пъти повече. От един заряд могат да бъдат убити стотици войници, а зарядите ще бъдат много. Русия ще бъде длъжна да отговори и тогава какво следва... Голямата война е неизбежна. Това се цели явно, защото "развитите" държави имат огромни дългове, които ще бъдат изтрити , но ако те няма какво значение има колко дължиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ново "де"-Ескалиране!

    07 Юли 2023 15:53ч.

    Да се обзалагаме кое ще е скледващото "нетрадиционно" оръжие предадено на Украйна - Мнооого малки ядрени бомбички? Или малки биологични бомбички?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи