САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19
САЩ плащат на Русия за цялото медицинско оборудване, изпратено от Москва в помощ на борбата с разпространението на заразата от коронавирус, заяви високопоставен представител на президентската администрация, изчиствайки неяснотата кой плаща сметката. Досега не беше ясно дали Русия е изпратила 60-те тона оборудване като подарък, или е продала доставката от кислородни маски, предпазни маски, респиратори и други медицински изделия. Руското външно министерство каза, че Москва е платила половината от цената, а другата половина е била поета от Вашингтон. Но високопоставеният служител, пожелал анонимност, съобщи, че САЩ са платили всичко.

 

 

„САЩ закупуват доставките и оборудването наведнъж, както и доставките от други държави“, каза служителят. Той изтъкна, че Вашингтон оценява факта, че Русия им продава тези стоки под пазарната цена.

 

Самолетът с руската доставка пристигна вчера в Ню Йорк, малко след телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  03 Апр 2020 9:55ч.

  Значи всички казват истината. Американците са си платили всичко, но пък Русия го е продала на половин цена. Което си е морална постъпка и за двете страни в края на краищата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емииии, “парите следват клиента”, нъл тъй понеолибералнопазарному?

  03 Апр 2020 10:00ч.

  И от какво следва очакването, че “изключителните” трябва да са изключение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  03 Апр 2020 10:25ч.

  Все повече става ясно че руската здравна система е най-подготвена за този вирус. Руската класическа школа в медицината громи западния модел който се срути. Излезе видео как продължават тренировките за парада ... https://m.youtube.com/watch?v=pxokDkdjars Това ясно показва, че Кремъл знае че този вирус не е заплаха за Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • видение

  03 Апр 2020 10:32ч.

  Ми то и ние си плащаме за "помощите" на "кредиторите" от МВФ и СБ - не само с разруха и продажничество на елита ни, ами и с лихвите, дето ще ги плащат децата и внуците ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един пулю вчера тук

  03 Апр 2020 10:52ч.

  ми написа ,че съм сорос и че лъжа за този факт. ДА вземе сега да се извини. Ама от комунисти извинение не маже да се чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много срамежлив тоя високопоставен служител, бе!

  03 Апр 2020 11:00ч.

  От руска страна изявлението, че САЩ са платили половината от доставените материали, бе направено от Мария Захарова, която е с ранг на заместник-министър; от американска страна анонимно твърдят, че всичко е платено. Какво пречи на говорителя на Държавния департамент да се изправи пред камерите и да опровергае Захарова? Пълния памперс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е `високопоставен представител на президентската администрация`

  03 Апр 2020 11:07ч.

  по другите медии пише - `държавния департамент на САЩ`. а руснаците разпространиха чрез външното си министерство, че пращат `хуманитарна помощ`. хуманитарна ПОМОЩ НЕ СЕ ПЛАЩА И ТЕ ЗНАЯТ ТОВА ПРЕКРАСНО, АМА РУСНАЦИ - КАКВО ИСКАШ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАЛШИВА НОВИНА

  03 Апр 2020 11:08ч.

  САЩ плаща половината от товара, проверете си източниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хич ве е фалшива

  03 Апр 2020 11:11ч.

  Не рипай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфу, ние даваме милиарди на американците нещо под годовото име Ф-16

  03 Апр 2020 11:15ч.

  Та тука платили нещо от което имат нужда и им го доставят веднага! Веднага! Какво изобщо се коментира. И защо трябва да е под пазарната цена, не разбирам. Дано не са се прекарали руснаците. Американците си имат оборудване, печатат си парите, за какво се прави изобщо жест в такава трудна и за Русия ситуация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горния

  03 Апр 2020 11:17ч.

  Спосо, бе! Споко. Ше дигнеш кръвно. И сега какво да направят американците? Да не се каля името на Русия да си траят, че са я платили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно!

  03 Апр 2020 11:17ч.

  А какво казва този държавен служител по повод отмъкнатия из под носа на французите товар на пекинското летище? Президент французского региона Прованс-Альпы-Лазурный берег Рено Мюзелье заявил, что в Китае прямо перед погрузкой в самолет американцы перекупили крупный заказ масок, которые предназначались для больниц и домов престарелых Франции, пишет Libération.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кодово име -Ф-16, извинете за грешките, ама платили, не платили, трябва да се плаща

  03 Апр 2020 11:18ч.

  Това е труд, на какво основание ще се подарява ей така. Плюс, хуманитарната помощ не е безплатна. Както и хилядите не профит организации. Как гълтат пък точно тия лицемери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За - Горния на 03.04.2020 в 11:17

  03 Апр 2020 11:22ч.

  А, то кръвно вдигаше Борисов, затова се откупи с милиарди за нещо, което ще плащат нашите деца, не твоите явно, защото ти нямаш такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вярно

  03 Апр 2020 11:29ч.

  Американците предложиха повече пари на китайците и отмъкнаха под носа на Франция приготвеното за французите. Всеки мисли за себе си, а моралът е изоставен някъде във времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята сочи

  03 Апр 2020 11:29ч.

  Нека да напомня на господата психорусофоби и американофили, че СССР си плати цялата американска помощ по време на войната по ленд лииз и джентълмените от Америка не пожелаха да им направят никаква отстъпка предвид на огромният съветски принос за Победата. Така че, за никаква джентълменска краварска постъпка в никой случай не може да става и дума. Там където Краваристан има възможност, той винаги минава метър за сметка на потиснатите и унижените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  03 Апр 2020 11:32ч.

  Американците няма да се унижат...плюс това те не плащат, а само печатат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да повторя за умните и красивите -

  03 Апр 2020 11:33ч.

  От руска страна изявлението, че САЩ са платили половината от доставените материали, бе направено от Мария Захарова, която е с ранг на заместник-министър; можете да сте напълно сигурни, че тя ще извади и фактурите, ако САЩ продължават с тъпата пропаганда - като публикацията в Труд, която е без източник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2020 11:45ч.

  Още веднага бе казано: САЩ плащат половината от стойността, Русия другата половина. Не е новина. Важното е какво каза Тръмп: "Имаме пари, но няма откъде да купим. Затова всяка доставка е ПОМОЩ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е въпроса какво плащат САЩ

  03 Апр 2020 12:29ч.

  В края на краищата Русия си направи търговията, САЩ си прати и всичко пито-платено. О кей. Явно за рублажиите това не може да им влезе през дебелите черепи., Че така не се прави. Не се съобщава от руското Външно министерство до всички държави, как Русия изпратила хуманитарна помощ. Хуманитарна помощ се изпраща на бедстващи държави от земетресения или от други природни бедствия. И цял свят знае, че държавата, която изпраща помощта, я изпраща БЕЗВЪЗМЕЗДНО. Просто е смешно и жалко Русия да си прави фалшив пиар. Те влизат сред останалите народи като слон в стъкларски магазин. Няма скромност, няма извинения. После се чудят защо останалите не им вярват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е въпроса какво плащат САЩ на 03.04.2020 в 12:29

  03 Апр 2020 12:50ч.

  Това, че Тръмп благодари на Русия за безвъзмездната помощ, на тебе ти е през оная, соросоидче ненагледно, нали? Впрочем, филантропинът чичко Сорос е успял да уреди безвъзмездно държавно финансиране за всичките си организацийки. Сал един Виденов се възпротиви, за което беше свален. После се появиха Орбан и Путин, които също му подвиха куйрука - единият грубо, другият лекичко, но с три оборота повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2020 12:50ч.

  "Не се съобщава от руското Външно министерство до всички държави, как Русия изпратила хуманитарна помощ" Това е твое тълкуване. По-добре направи справка какво е съобщило Външното министерстов на Русия. ВЕДНАГА КАЗАХА, че САЩ са платили половината. "Половина стоимости гуманитарного груза из РФ для США была оплачена Российским фондом прямых инвестиций (РФПИ), другая половина - американской стороной. Об этом заявила официальный представитель МИД РФ Мария Захарова." И престанете с тези простащини. Изливайте си злобата под други теми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • соросоидите претендират д-а назоваваме нещата с истинските им имена - добре!

  03 Апр 2020 12:55ч.

  Пак да поставим въпроса: защо МВФ и СБ официално говорят за ПОМОЩИ, отпускайки финансови заеми на правителствата на васалите на САЩ? И защо соросоидалните плазмодийчета не забелязват тоя факт и не протестират, че заемът не е никаква помощ, защото е с лихви и крайно неблагоприятни за суверенитета на получаващия условия, а тук са първи матросовци на амбразурата на едрия капитал??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2020 13:00ч.

  Захарова не споменава "помощ", не споменава "хуманитарна. Ето ТОЧНО какво казва за доставката в САЩ: "Я хотела бы еще раз ответить на все вопросы. Половина стоимости груза оплачена Российским фондом прямых инвестиций (РФПИ), а половина – американской стороной самостоятельно. Как известно, РФПИ играет значительную роль в российском и американском деловом сотрудничестве, поддерживает американский бизнес в России." Казва "груза" - товар. И какво още казва Захарова: "В настоящий момент и это, мне кажется, требует особого внимания, у России есть возможность помочь в борьбе с общей угрозой. Хотела бы обратить внимание на то, с чем сейчас согласны все – эта угроза общая. В наиболее острый этап борьбы Китая с распространением коронавирусной эпидемии Москва одна из первых оказала помощь китайским друзьям. Теперь мы получаем поддержку из Пекина. В эти дни Соединенные Штаты переориентируют свою промышленность на производство товаров, необходимых для сдерживания пандемии коронавируса. Уверены, что в случае необходимости они впоследствии смогут оказать поддержку России, если таковая потребуется. Мы, конечно, отметили заявление Государственного департамента США относительно важности совместных усилий в борьбе с коронавирусом. В частности, в нём было сказано, что «обе страны оказывали друг другу гуманитарную помощь в прошлом и без сомнений вновь будут её оказывать в будущем. Время работать вместе, чтобы одолеть общего врага, угрожающего жизни каждого из нас». Мы полностью разделяем такой подход. Сейчас наступило время работать вместе!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • `Историята сочи.`11:29

  03 Апр 2020 13:19ч.

  Много знаещи комунисти тук много нещо. Тухла да хвърлиш 10 ще улучиш. За това , което СССР и Русия днес си била платила за помощта от САЩ. САЩ дават възможност на СССР да се разплатят за доставките за 30 години след 1945та. Или до 1975-та. Но понеже плащания не са правени от съветска страна през 1972ра се прави ново споразумение. СССР обещават да платят, но след като плащат 48 милиона преустановяват плащанията. През 1990-та САЩ пак повдигат въпроса и - тогава вече Русия обещава да плати до 2001ва година. Но пак не плаща. Последният договор за връщане на САЩ на някакви пари от Русия е парите да се върнат до 2030 година. Тази информация пак е от Гугъл, който комунистите мразят защото пише нелицеприятни неща за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2020 13:22ч.

  "За това , което СССР и Русия днес си била платила за помощта от САЩ" Престани бе идиот. Защо не искаш Украйна да плати? Та нали Украйна бе толкова СССР колкото и Русия. И какво общо има нещо преди 75 години и сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  03 Апр 2020 13:27ч.

  Историята сочи, че не е добре да се лъже в интернет, защото ще те хванат на мига. Американската помощ за СССР Ленд лийз е трябвало да бъде заплатена или върната по следния начин - не цялата, а само оцелялата след войната. Поради влошените отношения между Сталин и Запада, изплащането се отлага, а впоследствие се постига договорка за редуциране на сумата. Приключва през 90-те. “ Общата стойност на доставките по „Заем-наем“ възлиза на около 50,1 милиарда тогавашни долара [4], от които 31,4 – на Великобритания, 11,3 – в Съветския съюз, 3,2 получава Франция и 1,6 – Китай. Обратно са върнати общо 7,8 млрд. долара, от които 6,8 от Великобритания[5].” А ето и на руски: “ поставленные материалы (машины, различная военная техника, оружие, сырьё, другие предметы), уничтоженные, утраченные и использованные во время войны, не подлежат оплате (статья 5)[3]; переданное в рамках ленд-лиза имущество, оставшееся после окончания войны и пригодное для гражданских целей, будет оплачено полностью или частично на основе предоставленных Соединёнными Штатами долгосрочных кредитов (в основном беспроцентных займов); в случае заинтересованности американской стороны, не разрушенная и не утраченная техника и оборудование должны быть возвращены после войны в США[3].”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  03 Апр 2020 13:36ч.

  След като ще говорим за Ленд лийз, нещо преди много години, нека да говорим и за Аляска. Знаете ли, че според договора за продажба, голяма част от територията на Аляска, която сега е притежание на САЩ е трябвало да остане в притежание на Русия? Например остров "Принц на Уелс". Който знае английски може да прочете подробностите: https://memory.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=llsl&fileName=015/llsl015.db&recNum=573

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  03 Апр 2020 13:50ч.

  Можем да говорим и за монголското нашествие. Нито то е темата, нито Аляска. Включих се в спора, защото ме подразни опита на един да излъже. Мнението си по руската помощ съм го изказал най-горе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 03.04.2020 в 13:27

  03 Апр 2020 13:59ч.

  За сведение на соросоидчетата Русия и досега продължава да плаща някакви жалки остатъци по лендлийза, нещо което тя отдавна е заплатила с кръвта на 27 милиона свои граждани и тонове злато от своите златни резерви. И да дращят тук соросоидчетата, че това са лъжи не е нищо освен джендърско безочие и признак за ограничен ум. На големият грях, соросоидчета нещастни, е непризателността към оказаната ти помощ, а за него ще пхлащат и поколенията ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте да се разберем - кое е лъжа, кое истина.

  03 Апр 2020 17:39ч.

  Или е лъжа това, което се харесва на едни и не е лъжа, ако е обратното. Специално за Обсервър. Може да се прочете черно на бяло, какви договори е имало между Русия и САЩ. Те са подписани и от двете страни. Така, че отваряш и четеш. Договор през 1947ма - американците предлагат, а руснаците се съгласяват да изплатят сумата до 1977ма година. До 1971-ва година плащане по сумата няма и затова САЩ предлагат предоговаряне. СССР се съгласява и е подписан договор това да стане до 1991ва година. СССР почват да плащат и изплащат сума от 48 милиона долара. После спират да плащат. През 1991ва година продължават договора до 2001ва година, дано руснаците сколасат. Е, не сколасват както обикновено и последния договор от 2001ва година отлага плащането до 2030 година. Не съм конкретизирал какви суми ще се пращат, но няма да ви преписвам цялата статия. Всички пищящи по-горе можете да ползвате интернет - отваряте и четете. Статията си има автор и към него отправяйте въпросите си. Бисмарк беше казал - `Договора с Русия не струва и хартията на която е написан`.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И само да допълня

  03 Апр 2020 17:44ч.

  Винаги, когато цитирам някакъв факт, документ или цифра, винаги се позовавам откъде е прочетен, откъде е видян. И да почнеш с някакви определения като `соросоидче нещастно` или `идиот` просто не ви прави чест. За което никога не съм се съмнявал, когато стане дума за комунист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи