САЩ пуснаха в действие базата си за специални операции в Албания

САЩ пуснаха в действие базата си за специални операции в Албания
Откриването й подхранва съмненията, че се очаква засилване на напрежението на Балканите.

Специалните сили на САЩ за Балканите, разположени в Албания, встъпиха официално в длъжност в сряда, съобщи телевизия Ора нюз, цитирана от БГНЕС.

Командването на специалните операции на САЩ за Европа (SOCEUR), което откри база в Албания, е базирано в Щутгарт, Германия. Базата в Албания осигурява по-голямо сътрудничество с албанските съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост, твърдят САЩ.

За тази база се заговори особено упорито след изтеглянето на американците от Афганистан, както и покрай напрежението на Балканите, особено между Сърбия и Косово, както и в Босна и Херцеговина. Според експерти, подобен ход означава и, че изграждането й е свързано и с предотвратяване на възможни проблеми в района, включително и свързани с руски интереси. Счита се, че моментът на официалното й пускане в действие, изобщо не е случайно. 

Повече снимки можете да видите във фейсбук страницата на американското посолство в Албания:

 

 

Министърът на отбраната Нико Пелеши приветства разполагането на щаба в страната и заяви, че това решение е дошло в точния момент, в разгара на несигурността и мрачната ситуация, през която преминава континентът. По време на речта си министър Пелеши за пореден път изрази подкрепата, която Албания оказа на Украйна.

„В тези трудни времена всички ние сме свидетели на случващото се в Украйна, на болката и страданието, които преживяват невинните хора на тази страна. В сърцето на Европа страната ни заяви позицията си относно суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нашата подкрепа за Украйна беше и ще продължи да бъде непоколебима. Тази подкрепа се изразява в политически и дипломатически позиции, чиято кулминация беше по време на гласуването в Съвета за сигурност на ООН, както и в друг практически действия."

На церемонията присъства и посланикът на САЩ в Тирана Юри Ким. За посланик Ким присъствието на тази американска база показва, че връзките между Албания и САЩ са по-силни от всякога. Позовавайки се на „неоправданата“ руска агресия срещу Украйна, тя добави, че Западът трябва да продължи да отговаря на всички заплахи със сила и решителност.

„Нашите двустранни връзки в областта на отбраната и нашето партньорство с НАТО са по-важни от всякога, тъй като съюзниците се обединяват, за да предприемат действия в отговор на непреднамерената инвазия на Русия”, каза дипломатът.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • Елеонора Митрофанова

    10 Март 2022 16:10ч.

    Нито една европейска страна не подкрепя руската агресия. Възхитително! Албания тоже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    10 Март 2022 16:14ч.

    Троле, измисли нещо друго , не е интересно! По спомени тя и Укра уж е приятелка със САЩ дори възстановиха фашизма но ей го ся какво става! Народа страда Зеленски разиграва театро! Та като казваш държава имаш предвид политиците, ама народа едва ли харесва това което САЩ прави! Щото по мои спомени нашите политици ни докараха това главоболие НАТО и САЩ!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    10 Март 2022 16:25ч.

    "Глава Чечни Рамзан Кадыров осудил Лондон за разрушение его мечты посетить Британию"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    10 Март 2022 17:31ч.

    ''Рио-де-Жанейро — это хрустальная мечта моего детства: не касайтесь её своими лапами.'' Остап Сулейман Берта Мария Бендер-бей

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каспичан

    10 Март 2022 16:38ч.

    Kитaй oтĸaзва да доставя на Рycия peзepвни чacти зa aвиaциятa!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    10 Март 2022 16:41ч.

    Дай факти, ама проверени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заводът за производство на "ЛАДА"

    10 Март 2022 17:22ч.

    СПИРА РАБОТА,ЗАЩОТО 20% ОТ ЧАСТИТЕ,ВЪЗЛИТЕ И ДЕТАЙЛИТЕ СА ВНОС.РАБОТНИЦИТЕ СА ПУСНАТИ В ОТПУСК.Таман мислех да си сменя "АУДИ"-то с класна"ЛАДА" и виж сега.Спрели производството и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    10 Март 2022 17:35ч.

    То името само ''Лада''След голямото точене и един тровен с полоний милиардер вече е чужда собственост.Бас ловя че до месец ще го пуснат.Путин одобри национализацията заради умишлен фалит/саботаж/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това вече го тролихте

    10 Март 2022 17:51ч.

    Bother

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    10 Март 2022 19:16ч.

    ето къде ще се стреля в бъдеще янките по генезис не могат да седят мирно трябват им конфликти воини и да обвиняват кои ли не защо мътят водата на балканите и подклаждат конфликтите и после уж ще ги гасят махаите се от балканите искаме мир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи