САЩ пренасочват всички поръчки за "Пейтриът" към Украйна

САЩ пренасочват всички поръчки за "Пейтриът" към Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщава в. "Файненшъл Таймс", цитиран от БТА.

Киев настоява за доставката на американските „Пейтриът“, които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.

Полша, Румъния и Германия имат поръчки за производство на комплекси "Пейтриът" в САЩ, отбелязва още "Файненшъл Таймс". Испания също иска пускови установки, а коалиция от страни от НАТО направи поръчка за 1000 ракети през януари.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети за "Пейтриът" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

Според "Файненшъл Таймс" Украйна вече разполага с най-малко четири установки "Пейтриът", които са й предоставени от САЩ и Германия. Берлин също обеща да предостави на Киев още една батарея Пейтриът, а Холандия възнамерява да изпрати система, сглобена от компоненти, предоставени от различни държави. Миналата седмица Байдън одобри изпращането на Украйна на друга система Patriot.

Румъния ще предостави система “Пейтриът” на Украйна. Това пък реши на заседанието си в четвъртък Върховният съвет за национална отбрана на Румъния под ръководството на президента Клаус Йоханис, предават местните медии, цитирани от БТА.

„Като се има предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително върху сигурността на Румъния, в близко бъдеще координирайки се със съюзниците, членовете на съвета решиха да дарят система “Пейтриът” на Украйна”, става ясно от разпространената информация.

Само преди месец , румънският президент Клаус Йоханис обяви, че е отворен за обсъждане на изпращане на зенитен ракетен комплекс „Пейтриът“ (Patriot) в Украйна. Той направи това след среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. „Имаше дискусия кой може да изпрати системи „Пейтриът“ за Украйна през последните няколко седмици“, каза Йоханис пред журналисти във Вашингтон след разговора с Байдън. „Президентът Байдън го спомена на нашата среща и аз бях отворен за дискусия. Трябва да го обсъдя във Върховния съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е недопустимо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана.", заяви тогава Йоханис. 

Румъния подписа своя договор за 4 млрд. долара за придобиване на „Пейтриът“ през 2017 г., най-големият договор за обществена поръчка на държавата от НАТО и ЕС до момента, с първа доставка през 2020 г.

В момента Румъния има само една действаща батария. Йоханис каза в САЩ, че дискусията е била за една от батареите, които са в напреднал етап на въвеждане в експлоатация.

Румъния, член на НАТО от 2004 г., има 650-километрова граница с Украйна и многократно фрагменти от руски дронове са се отклоняват на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища в съседство, от другата страна на река Дунав.

Източници: БТА, segabg.com

 

 

Коментари

  • Сега вече победата е в кърпа вързана.

    20 Юни 2024 17:25ч.

    Слава на.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктаторът Байдън изостава от събитията

    20 Юни 2024 17:30ч.

    Ами ако през това време пламнат Ливан и Тайван, какво ще правят горките американски производители, ще им стигнат ли силиците да създават хем преоскъпено, хем ресурсоемко, хем бавно? Първи признаци, че САЩ издишат и хегемонията им отива на вятъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    20 Юни 2024 17:44ч.

    От кога свалят свръхзвукови ракети, че не разбрах? Крият ги по жилища от страх, а вече свалят и хиперзвука. Евала. 😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинска баба

    20 Юни 2024 17:55ч.

    два буркана с агурцъй от балкона и няма я ракетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парата е в свирката, май?

    20 Юни 2024 18:08ч.

    ...... "Руската федерация разполага с достатъчно ракети за комплексите С-300. Това са зенитно-ракетни системи, модифицирани за атака на наземни цели. Седем хиляди ракети. За да свалите тези ракети, ви трябват ракетни установки Patriot или Samp-T. Способността на САЩ и европейския военно-промишлен комплекс да произвеждат противоракети, които могат да свалят тези С-300, е само хиляда броя годишно. Тоест дисбалансът вече не е в полза на Украйна и западните страни“,"......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С-300 са стар модел от руско-турската война и за нищо не стават.

    20 Юни 2024 18:13ч.

    1 американски Пейтриът с лекота сваля 100 от тия ръждиви фишеци. God Bless USA!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Негро

    20 Юни 2024 18:44ч.

    Обичай USA.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка

    20 Юни 2024 19:58ч.

    Сто недопасриота имат шанс да свалят девет и половина скът, които са от предколумбово време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    20 Юни 2024 18:17ч.

    Няма да можете да ги произвеждате толкова бързо, колкото бързо руснаците могат да ги унищожават....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    20 Юни 2024 19:28ч.

    Но трябва да се "усвоят" милиардите от ВПК на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-35 GameChanger

    20 Юни 2024 18:32ч.

    Две разходки в руското небе и финал на Матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Експерт

    20 Юни 2024 19:49ч.

    Да той един кравар преди време се опита една разходка да направи и после го показваха по вестниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Матиас Руст

    20 Юни 2024 19:53ч.

    На мен нищо не посмяха да ми сторят. Мужиците ги е шубе от Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаше да кажеш

    20 Юни 2024 20:07ч.

    Максимум два опита да навляза във въздушното пространство на РФ и ще се разпадна от самосебе си или ще се гмурна на сухо, а ако по някаква невероятна случайност това не стане, то там ще ми помогнат да се разпадна наследниците на С-200. То и С-200 могат, ама руснаците ги пенсионираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не могат мужиците, сал едни смешни червени линии.

    20 Юни 2024 20:15ч.

    Всеки желаещ може да повтори без страх полета на Руст. Село без кучета е матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците ще пренасочат малко С400 и С500

    20 Юни 2024 20:15ч.

    Обърнете внимание, че досега такива почти не са използвани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    20 Юни 2024 20:37ч.

    в началото на войната, путин каза - по отношение на пейтриът, ние имаме готов отговор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    20 Юни 2024 20:49ч.

    Охо завалийките власи, давещи се на края на Дунава, се набутали с 4 милиарда за Патриотари, които сега ще заминат за нацистка Усрайна. 🤣Успокоително е, че има не по-малки балъци от нашите колониални администратори.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На американците им е

    20 Юни 2024 20:57ч.

    през колта дали патриотите ще свършат някаква работа. Важното е да ги изпратят и глупавите европейци да ги платят. Пък че ги гръмнали още по пътя – сметката нали е чиста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абсолютно точно

    20 Юни 2024 23:18ч.

    Дреме им.Нали зеления, нашмъркан изрод, + гадта около него, дето си затри държавата ще може да изсмръдне нещо във вечерното си "послание" към народонаселението, което все още не е вързано, пребито и извлачено на фронта! И го подкрепяли "цивилизовани" нации. Да се изповръщаш от "цивилизацията " им на тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    20 Юни 2024 21:00ч.

    Значи скоро да очакваме Иран, Ливан-Хисбула, Хамас и хутите да имат Пейтриъти. Леле-леле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хах

    20 Юни 2024 21:51ч.

    Когато свърши войната, Кадиров ще си ги прибере в неговия "Исторически парк", те за друго не стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Пейтриът“, които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети

    21 Юни 2024 9:16ч.

    Хубаво е да не се пишат глупости на търкалета. Как "Пейтриът" чиято ракета има максимална скорост 3 МАХ , сваля хиперзвукови ракети с разгонна скорост 10-12 МАХ ? Балистичната "Искандер" също "пада" във финалната част на траекторията си с по-висока скорост от тази на ракетата на "Пейтриът" ... Изводът е че свалянето на тези руски ракети с "Пейтриът" е с много малка вероятност, особено за "Кинжал" , в насрещен курс. В "догон" е НЕВЪЗМОЖНО. За да ударят "Кинжал" , ЗРК "Пейтриът" трябва да имат секундна готовност и невероятна изчислителна мощ на радиолокационния комплекс. Досегашният боен опит на Украйна показа че такова нещо няма, почти всички "Кинжали" достигнаха до целите си. Да не говорим че руснаците не ги пускаха от МИГ 31 в изолирани атаки, а в масови залпове с други наземни и въздушни ракети и предшестващи вълни от дронове... Това правеше украинската ПВО "претоварена" и просто да не може да отговори на всяка руска ракета... Така че "ключовите" Пейтриът-и дефакто не отключват нищо. Освен ако американците не им докарат няколко стотин ЗРК , което ще доближи като стойност американския военен бюджет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи