САЩ прекъсват санкциите срещу Сирия, за да позволят изпращането на помощ след труса

САЩ прекъсват санкциите срещу Сирия, за да позволят изпращането на помощ след труса

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американското министерство на финансите издаде шестмесечно разрешение за преустановяване на действието на санкциите, наложени на Сирия, за да позволи предоставяне на помощ за тази страна, пострадала тежко от катастрофалните земетресения в съседна Турция.

Ако министерството не беше взело това решение, то помощта нямаше как да достигне до Сирия, защото би била забранена от санкциите срещу тази страна, предаде ДПА.

"В момент, когато международните съюзници и хуманитарните партньори се мобилизират, за да помогнат на пострадалите, искам много ясно да заявя, че санкциите на САЩ в Сирия няма да пречат на животоспасяващите усилия за сирийския народ", каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, цитиран от БТА.

Разрешителното разширява обхвата на вече действащи разрешения за освобождаване от прилагането на санкциите, издадени по хуманитарни причини, "за да могат тези, които предоставят подкрепа, да се съсредоточат върху най-необходимото - спасяването на животи и възстановяването", заяви той.

Наложените от САЩ и Европейския съюз санкции затрудняват износа за Сирия, в която от 12 години има гражданска война.

От понеделник представители на сирийските власти призовават международната общност да отмени санкциите, които според тях са причина за недостига на ресурси и тежко оборудване, необходимо за разчистване на отломките при спасителните дейности.

Сирийският президент Башар Асад посети днес Университетската болница в Алепо, съобщи сирийското президентството. Това е първото му посещение в пострадалия от земетресенията район в страната, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Асад и съпругата му Асма посетиха ранени пациенти в болницата в Алепо - един от най-тежко пострадалите градове в Сирия.

Междувременно Световната програма по прехраната каза, че запасите ù в Северозападна Сирия са на изчерпване. Тя призова да бъдат отворени повече гранични пунктове от Турция, след като двете страни бяха тежко засегнати от земетресението.

"Запасите ни са на изчерпване и имаме нужда от достъп, за да докараме нови запаси. Граничният пункт сега е отворен, но имаме нужда да бъдат отворени нови гранични пунктове", заяви заяви Корине Флайшер, регионален директор на Световната програма по прехраната.

Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че 14 камиона с хуманитарна помощ са преминали днес през границата от Турция в Северна Сирия. "Камионите транспортират електрически печки, палатки, одеяла и други неща в помощ на хората, разселени в резултат на това катастрофално земетресение", каза говорител на МОМ, като добави, че помощта е предназначена за Идлиб.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Да,

    10 Фев 2023 14:49ч.

    ще пращат помощи на главорезите в Идлиб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има такива съмнения

    10 Фев 2023 15:08ч.

    Ако минава през американски ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако минава през турската граница, независимо от ръцете

    10 Фев 2023 15:17ч.

    100% отива в терористите. Ето карта със сферите на влияние в Сирия: https://pbs.twimg.com/media/Fogg70gXoAMjmNi?format=jpg&name=900x900

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един ден Пиндостан ще си плати за всичко

    10 Фев 2023 14:51ч.

    С много животи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конкретно у нас как?

    10 Фев 2023 14:51ч.

    В посолството ли да се носи? Или има пунктове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма

    10 Фев 2023 16:26ч.

    Мисля, че няма организация за изпращане на помощ за Сирия от наша страна. Ако греша, моля да ме поправите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    10 Фев 2023 15:07ч.

    САЩ да напуснат окупираните територии на Сирия богати на нефт и газ. Само заради това те трябваше досега да саим превели десетки милиарди загниващи вече долари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Късно се сещате, уважаеми "цивилизатори"

    10 Фев 2023 15:10ч.

    Повечето под развалините вече са в по-добрия свят. Може би точно това целяхте, докато се чудехте как по-"цивилизовано" да подходите. Вие сте престъпници! Майната ви, а също и на цивилизацийката ви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • срам ме е

    10 Фев 2023 15:50ч.

    САЩ и всички управляващи там, НАТО и европейските продажни управляващи , заедно с Мъск, който позволи използването на Старлинк за убийствата на невинни граждани и руски войници, трябва да бъдат съдени пред нов СЪД НА СВЕТА! Те предизвикаха войната в Украйна, те воюват срещу Русия, те съсипват Европа в интерес на американския бизнес, с цената на съсипания живот на европейците! Лошото е, че продължаваме да мълчим, да гледаме как живота на едни деца е по-маловажен от живота на други деца. Да даряваме за генератори, които украинците продават и да мълчим, когато спират руски медии с формулировката "защита на свободното слово"!? Срам ме е, че съм гражданин на подобен свят! Единственото, което да направим като достойни хора е да занесем всичко, което можем да си позволим в сирийското посолство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имаше такова предложение

    10 Фев 2023 15:51ч.

    Мдаа, в ръководството на САЩ явно внимателно четат нашия форум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    10 Фев 2023 18:09ч.

    Някой да е чул Двуликият Янус да е изпратил съболезнования до Б. Асад? Той много обича да говори за хуманност, съпричастност към пострадали, но за Сирия- нито дума. САЩ по техни съображения ще премахнат за 6 мес. санкциите, но ЕС е "железен"-няма да направят този жест към сирийците.Тези "хуманни, възпитани, съчустващи" бюрократи нямат сърца- спазването на наложените от тях санкции, за тях са висша ценност.Държат се като биороботи, на които са им имплантирани еднакви чипове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 18:27ч.

    Няма нужда вече, умрелите не бързат за никъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сетиха се

    11 Фев 2023 3:43ч.

    След дъжд -качулка. Такъв цинизъм е труден за възприемане. Западните общества, че и нашето, защо си мълчат, защо не протестират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи