САЩ предложиха на Русия сделка за известен оръжеен търговец

САЩ предложиха на Русия сделка за известен оръжеен търговец

Виктор Бут, осъден руски трафикант на оръжие, излежаващ 25-годишна присъда в затвора в САЩ и наричан „Търговеца на смърт“

САЩ са предложили на Русия да разменят известен руски оръжеен търговец, излежаващ присъда в американски затвор, за двама американци, арестувани в Москва, съобщи CNN. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров през следващите дни. 

„Очаквам в близките дни да разговарям с руския външен министър за първи път от началото на войната“, каза той. Блинкен заяви, че би искал „да разгледа въпросите, които представляват най-голям интерес за нас - освобождаването на американците Пол Уилън и Бритни Грайнър“. Уилън бе арестуван в Русия и бе осъден на 16 г. каторга за шпионаж. Делото срещу американската баскетболиска Грайнър по обвинение за наркотици тече в момента.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи плана за размяна на руснака Виктор Бут с американците Бритни Грайнър и Пол Уилън. Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на източници, запознати с обсъжданията. Според тях предложението е изпратено на Русия през юни. Източниците не уточниха подробностите, като заявиха, че очакват отговор.

Държавният секретар на САЩ заяви, че възнамерява да обсъди с Лавров сделката за доставка на зърно от Украйна в рамките на разговора. Той също така увери, че „това няма да са преговори за Украйна“. САЩ са готови да подкрепят „всяко жизнеспособно дипломатическо усилие“ по отношение на Украйна, обвинявайки Русия за липсата на такова

Арестуваният за шпионаж в Москва се оказа гражданин на 4 държави
Задържаният в Русия по подозрение в шпионаж Пол Уилън се оказва гражданин на четири държави - Ирландия, Канада, САЩ и Великобритания, предава ТАСС. Информацията е била потвърдена от неговия брат

Виктор Бут е арестуван в Тайланд по искане на Вашингтон през 2008 г. в резултат на операция на американското разузнаване, след което е транспортиран до САЩ. Той е обвинен в заговор за убийство на американски граждани и материална подкрепа за тероризма. Бут отрича обвиненията по всички пунктове.

Съединените щати изразиха днес възмущение от осъждането за шпионаж на американо-британския гражданин Пол Уилън, предадоха световните агенции. Московски съд прати в лагер със строг режим за 16 години

Той спечели на две съдебни дела за екстрадиция на първа инстанция в Тайланд, но след това при обжалване решенията на първоинстанционния съд са отменени. Докато все още е под юрисдикцията на тайландски съд, Бут е отведен в САЩ. През 2012 г. съдебно жури в Ню Йорк признава руснака за виновен, след което федералният съд му налага присъда от 25 години затвор.

Виктор Бут стана прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма „Цар на войната“.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    28 Юли 2022 8:22ч.

    Тва да му е за урок на Лидерът.Трябваше още в началото да задържи неколко реднека.А не да чака 10 години.Англосаксите са като прочетена книга за мен.Както и руснаците. Англосаксите се праат на "smooth operator", но ако натиснеш малко повечко почват да им се клатят крачетата.Веднага вдигнаха бялото знаме щом Кремъл гепи височката негърка.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "осъден на 16 г. каторга"

    28 Юли 2022 8:25ч.

    На каторга, за няма нищо, е бил осъден Жан Валжан в 8назу част от "цивилизования свят", която заема Франция. Този е осъден за доказан шпионаж, а законите на РФ не предвиждат каторги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но от сейчасната газета

    28 Юли 2022 8:27ч.

    Коректност, обективност и истинност не се очаква. Причините..., който ги знае, знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той също така увери, че „това няма да са преговори за Украйна“.

    28 Юли 2022 9:17ч.

    Един слух бива потвърден в момента, в който бъде официално отречен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    28 Юли 2022 9:41ч.

    Да ги разменят. Както някога на моста над Шпрее. Виктор Бут като Мария Бутова, в ролята на златотърсачка, почитателка на оръжията и традициите на Средните щати, а всъщност разузнавач в тила на врага. Заловена, осъдена, но днес депутат в Думата. Дай Боже и Бут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма единен център на властта във Вашингтон

    28 Юли 2022 9:54ч.

    Кучето има няколко опашки, които го размахват насам-натам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    28 Юли 2022 9:55ч.

    В Русия няма наказание "каторга".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Юли 2022 9:58ч.

    Кремъл трябва да поиска и Асандж защото разните там програмисти задържани от реднеците си живееха в Европа.Тоест са си предатели по дефолт.Бут беше просто глупав защото нямаше пипе да стопли, че Тайланд винаги е бил в реднешката сфера на влияние...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • либерта

    28 Юли 2022 11:17ч.

    Ясно е като бял ден,че се търси официален повод за започване на преговори за излизане от тая ситуация в Украйна.Особенно след като официално отрекоха това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Юли 2022 11:36ч.

    Никфи преговори. Кремъл държи силните карти.Идва зима.Путин е гъст с МБС. Багдасаров предложи да се покани Мукдада Садр в Русия и да се започне въоръжаването на антиамериканските групировки в Близкия Изток!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, няма каторги

    28 Юли 2022 12:17ч.

    Има трудови лагери. Което е същото. И е без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Юли 2022 13:52ч.

    Американците се пишат все тарикати! Искат размяна 2 за 1. Нека ги разменят 2 за 2.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Юли 2022 15:11ч.

    Като четях статията се сетих за ЗИПа и какъв коментар би направил.Мисля това е оригиналния ЗИП или копието се е специализирало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи