САЩ платили $57 100 на БНТ и бТВ, за да отразят битката между Клинтън и Тръмп

САЩ платили $57 100 на БНТ и бТВ, за да отразят битката между Клинтън и Тръмп
Със 195 000 лв. „Червената къща“ започва борба с „дезинформациите и митовете“ в българското общество. Журналистическо сдружение на Иво Прокопиев получава 363 420 лв.

 

Прословутата фондация „Америка за България“ е платила на две български ефирни телевизии отразяването на президентските избори в САЩ. Издържаната от данъкоплатците Българска национална телевизия е получила 30 600 долара за журналистически материали - живи включвания, аналитични репортажи и интервюта, за оспорваната битка между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. За същата работа, частната телевизия БТВ е прибрала 26 500 долара. Това е показала проверка на сайта "Епицентър".

 

Журналистите на двете медии обаче отразяваха едностранчиво кандидат-президентската битка между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. От октомври до обявяването на окончателните резултати през ноември, БНТ и БТВ даваха превес на Клинтън, позовавайки се на анонимни източници и открито критикуваха Доналд Тръмп. В крайна сметка се оказа, че новоизбраният президент на САЩ е кандидатът на Републиканската партия.

 

Фондация „Америка за България“ е решила, че с 420 000 лв. фондация „Риск монитор“ на Стефан Попов ще бори организираната престъпност в България. Неправителствената организация ще подпомага изграждането на капацитета на Специализираната прокуратура за борба с организирана престъпност и институционална корупция. Не е ясно как точно ще стане това, но от години единствената работа на Попов в тази насока е да участва тв предавания, в която говори празни приказки за това как трябва да се бори престъпността и корупцията по висшите етажи на властта. Оказва се, че тази му позиция е щедро финансирана от фондации от типа на „Америка за България“.

 

Варненското сдружение „Грамада“ на Маргарита Атанасова получава 486 000 лв. за „изграждането на последователна съдебна практика при търговски спорове“. В НПО-то са активисти от протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2013 г.

 

С нови 194 500 лв. е зарадвана фондация „Гъливър клиъринг хауз“ на Цветелина Петкова и Десислава Гаврилова. Двете дами стопанисват прословутата „Червена къща“, превърнала се през годините в място за срещи на кръга „Капитал“ и част от столичните сноби. Сега Петкова и Гаврилова с почти 200 000 лв. американски пари ще се противопоставят на „митовете и дезинформациите в българското общество“.

 

„Америка за България“ е решила отново да подкрепи независимата регионална журналистика в Пловдив. За тази цел на фондация „Отец Паисий 36“ са отпуснати 348 610 лв. НПО-ото стои зад регионалния сайт „Под тепето“. В Пловдив „Отец Паисий 36“ е известна с това, че самостоятелно и в съдружие печели от местната власт много субсидии за уж културни изяви в арт пространствата в града.

 

Особено внимание заслужава следващият грант на „Америка за България“. На Сдружение на европейските журналисти – България в България са отпуснати 363 420 лв. за „разрешаване на „непрозрачна медийна собственост, повтарящи се нарушения на Етичния кодекс на медиите и натиск върху отделни журналисти и медии“. Фондацията обаче далеч не защитава всички български журналисти. Създаденото от репортери от „Капитал“ НПО брани интересите единствено на работещите там или на медии, издържани чрез грантове от външни донори.

 

Крупната сума от 290 720 лв. получава сдружение „Редута БГ“ на Стойко Тонев. НПО-ото стои зад едноименния малък сайт, а целта на гранта е гръмка: „Консолидиране на аналитичната журналистика“. Не е ясно дали тази задача е по силите на екипа на онлайн изданието, в което работят хора, които никога не се били оперативни журналисти, а анализите им се базират на косвени доказателства и странни вътрешни усещания за логиката на политическите събития в България. С парите от „Америка за България ще бъдат привлечени студенти, а хората от сдружението щели да им бъдат ментори.

 

Последният грант в област „Гражданско общество и демократични институции“ е за НПО-ото „Първи юни. То получава 301 000 лв., с които ще „подкрепя местните общности в Северозападна България“.

 

Източник:

http://epicenter.bg

 

Коментари

 • Емко

  27 Дек 2016 16:30ч.

  Гръмко се провалят. Четящите хора в България отдавна знаем как се финансира кръгът Капитал, а останалите грантоеди са с местно значение. Всичко е до време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  27 Дек 2016 17:30ч.

  Майко, мила! Най съм шокиран от платеното отразяване на изборите в САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАЩ

  27 Дек 2016 17:35ч.

  Гьобелска пропаганда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • HHR

  27 Дек 2016 17:44ч.

  А зелените шороши що липсват от списъка ? Или са извън списъчен състав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Янко

  27 Дек 2016 18:21ч.

  ТАМ дават и хляб, дават и кроасани, водчица и уиски по избор за дезинфекция. Така след години ще сме убедени , че най- великите произведения се наричат саудтрак. че няма по-красиво от слонски ла,на в чиния. Че айрокосмическото командване , гарантира кока кола донесена лично от дядо Коледа на всяко дете по света и това е отколешната мечта на човечеството. И това е жълти стотинки. Спете спокойно деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирмидон

  27 Дек 2016 19:00ч.

  Не са "грантоеди" нашите "грантаджии", а дермоеди!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите мена /задължително/

  27 Дек 2016 19:30ч.

  Самото позоваване на „библиотекарския“ epicenter е компрометиращо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиквовизия

  27 Дек 2016 20:19ч.

  Не гледам Анал1,нито БосфорТВ(БТВ),а за гомНова (Борисова) Телевизия да не говори,...Само ме интересува дали Вярната от Анал1 нема персонален кеш...кат знаем жадноста и...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • №$№$№

  28 Дек 2016 7:54ч.

  А сега ГЕРБаджиите, те как си плащат да им гледаме мафиотските мутри по телевизиите! Особено при Ризова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи