САЩ: Плащането на руски газ с рубли е индивидуално решение на всяка държава

САЩ: Плащането на руски газ с рубли е индивидуално решение на всяка държава

Плащането с рубли е индивидуално решение на всяка държава. Така говорителят на Белия Дом Джен Псаки коментира готовността на преизбрания унгарски премиер Виктор Орбан да плати с рубли за руски газ. Сигналите от Орбан са в разрив с настроенията в други европейски държави застанали зад строги санкции заради руската инвазия в Украйна, съобщава кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.

Вероятността Унгария да плати за руско гориво с рубли разтревожи някои на Запад. Готовността на унгарския лидер в съчетание с мерки, които Псаки определи като „изкуствено поддържане“ на рублата, доведоха до покачване руската валута. 

На брифинг в Белия дом, попитана дали САЩ могат да направят нещо след обявената унгарска позиция, Псаки отговори: „Унгария е съюзник в НАТО и продължава да е. Ние продължаваме да си сътрудничим по редица двустранни интереси и такива от глобално естество, които споделяме в това число по въпроси за отбраната на НАТО и хуманитарна помощ“, каза Саки като допълни, че плащането с рубли е „индивидуално решение на страните и ние очевидно сме дали ясно да се разбере каква е нашата гледна точка“.  

В същото време Псаки не даде ясен сигнал дали в случая САЩ оказват пряко натиск на съюзника си в НАТО.  

Темата е чувствителна, защото руският президент Владимир Путин в опит да облекчи влиянието на санкциите от Запада предупреди Европа, че руското гориво може да спре, ако плащанията не са в рубли.

 

Коментари

  • хегемон на тъпотията

    07 Апр 2022 9:17ч.

    Така е, но защо винаги трябва да го разбирате по трудния начин. Безкрайната ви тъпота, съчетана с арогантност, всякога предизвиква подобни комикси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Msdwsk

    25 Май 2022 17:54ч.

    stromectol 0.5 mg - <a href="https://vardenafilxn.store/">levitra over the counter</a> buy vardenafil

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Uywmhk

    08 Юни 2022 21:03ч.

    buy generic lisinopril 10mg - <a href="https://atenololxp.com/">buy atenolol online</a> tenormin 50mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Howljn

    10 Авг 2022 14:13ч.

    metronidazole 200mg for sale <a href="https://fildenac.com/">cost fildena 50mg</a> metformin 500mg pills

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    07 Апр 2022 9:19ч.

    И да поставим ултиматум на США: ние, като европейци и суверенен народ, няма да плащаме от джоба си прищевките ви да навредите на Русия за наша сметка. Ако мислите, че т.нар. ви васална държава разполага с волята на народа, жестоко се лъжете. Наситили сме се да стоим гладни и бедни заради волята на тоя или оня жлъчен господар. Над господарите има Господ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    07 Апр 2022 9:46ч.

    Това не е желание на САЩ да навреди на Европа, бе Мунчо. Европа е зона на мир и правила, не можеш да влезеш в европейска страна като международен бандит и да стреляш и убиваш. А това, че си беде е 90 % твой лине проблем и Путин също няма да ти го реши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мутроеб

    07 Апр 2022 10:01ч.

    Тебе специално като доброволец ще те натоварим като демократично бай гън(ь)ово магаре да плащаш вместо нас, и сме сигурни, че ще го направиш, в името на правилата, които самите США не зачитат и никога не са го правили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Псаки забива подло нож !

    07 Апр 2022 10:21ч.

    В подгърбието на бандерките и укрофилите. "Индивидуално решение" ! Ха ха ха, колко истимаро. Руско-американската уйдорма се вижда от МКС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    07 Апр 2022 10:27ч.

    Нито ЕС, нито ЕК са юридическо или физическо лице, тъй че санкциите им са НЕЛЕГИТИМНИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финансиста

    07 Апр 2022 12:31ч.

    А Щатския долар не е ли изкувствено поддържан? Ако му спре търсенето на световно ниво, за да се плащат с него ресурсите колко ще струва тази тоалетна хартия? Просто руснаците правят с рублата това, което американците правят с долара от десетилетия. И защото не им мина номера със санкциите да предизвикат хипер инфлация в Русия сега вият на умряло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи