САЩ планират да разположат бомбардировачи Б-52 в Австралия

САЩ планират да разположат бомбардировачи Б-52 в Австралия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В условията на засилено напрежение с Китай САЩ планират да разположат до шест бомбардировача Б-52, способни да носят ядрено оръжие, във военновъздушна база в Северна Австралия, е съобщил в понеделник запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Специализирани съоръжения за бомбардировачите ще бъдат изградени в отдалечената база Тиндал на около 300 км южно от Даруин, столицата на австралийската Северна територия, е казал източникът, който е пожелал да остане неназован, защото не е упълномощен да говори публично по темата.

За първи път за предстоящото разполагане на бомбардировачите съобщи австралийската телевизия ABC, която се позова на американски документи.

Според ABC от американските военновъздушни сили са заявили, че възможността на САЩ да разположат бомбардировачи с голям радиус на действие в Австралия изпраща силно послание към евентуалните противници за способностите на Вашингтон да демонстрира въздушна мощ.

През миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха споразумение в сферата на сигурността, което ще осигури на Австралия технология да придобие подводници с ядрено задвижване. Това предизвика раздразнение от страна на Китай.

Разполагането на Б-52, които имат радиус на действие от около 14 хиляди километра, в Австралия би било предупреждение към Пекин в момент, в който нарастват опасенията от евентуално нападение срещу Тайван, е казала Бека Уосър, старши изследовател в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност.

През тази година САЩ разположиха бомбардировачи Б-52 във военновъздушната си база Андерсън на о. Гуам в Тихия океан.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Тия ще подпалят целия свят!

    31 Окт 2022 8:33ч.

    Палиха Първата, след нея от глуха задокеанска провинция застанаха на равна нога с Европа. Палиха Втората, след нея подчиниха Европа и я превърнаха в ей това, дето е днес. Сега палят Третата. Искат целия свят без изключение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    31 Окт 2022 8:39ч.

    Разполагането на какви да е оръжия, тактически или просто стратегически е война! Липсват новини за дипломатическо уреждане на конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи