САЩ: Офанзивата в Бахмут буксува. Киев е уверен в успеха на контраофанзивата

САЩ: Офанзивата в Бахмут буксува. Киев е уверен в успеха на контраофанзивата

САЩ смятат, че руските военни са дали 100 хил. жертви (убити и ранени) в последните пет месеца на сражения срещу украинските сили в района на град Бахмут, предадоха световните агенции. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи пред репортери тази цифра, която се основава на оценки на американското разузнаване. В нея се включват над 20 хил. убити, половината от които са от частната военна компания "Вагнер".

"Офанзивата в Бахмут буксува и се е провалила", заяви Кърби.

Същевременно украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че подготовката за очакваната пролетна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап. "Вярвам в тях", заяви Резников по държавната телевизия, визирайки украинските военни. "Много беше направено, за да постигнат те успех", подчерта той. 

 

"Вярвам, че днес ние можем да се приберем право у дома и да заявим: Да всичко е готово. А след това генералният щаб, командващият въоръжените сили и неговият екип ще решат кога, къде и как да започне контраофанзивата, като се основават на решенията и на разбирането на ситуацията на бойното поле", заяви Резников.

Той каза, че е уверен в успеха на контраофанзивата, както са уверени и международните партньори на Украйна. "Преди всичко партньорите на Киев разбират, че успехът е в интерес на сигурността на техните страни и на техните народи", подчерта той.

"Трябва да има присъда от международен съд за военнопрестъпниците на Кремъл и за цялата тази мафия", каза той. Резников допълни, че осъдителна присъда за тези хора би бил най-важният сигнал за всички приемници и наследници на властта в Русия. Той допълни, че режимът в Русия трябва да се промени фундаментално, така че нормалните хора да живеят в един цивилизован свят.

Междувременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че бивш американски морски пехотинец е бил убит в Украйна. Името му е Купър Андрюс. Телевизията се позовава на роднини на убития. Той е загинал в бойни действия около 19 април. В Украйна той се е сражавал на страната на украинските сили.

Представител на Държавния департамент съобщи пред телевизията, че ведомството потвърждава информацията за гибелта на гражданин на САЩ в Украйна, но не разкрива името му. Според Си Ен Ен Андрюс е  бил част от чуждестранния легион, създаден в Украйна, за да привлича доброволци от други страни на страната на украинските сили.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    02 Май 2023 8:10ч.

    Е айде де.Купих бая стекове бира, чипс и пуканки за да гледам ШООто пък то все го няма. Да се надяваме, че няма да е толкова комично, като ВСВ а ще е нещо мноо по COOL.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2023 8:20ч.

    Да бе значи... корабът зеленски всеки момент ще акостира в Кремлин ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2023 8:21ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=nvwe7_pXL2Y&t=4s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    02 Май 2023 8:20ч.

    Сега или никога. Ами после?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    02 Май 2023 8:22ч.

    Докато чакаме ШООто да започне малко видеа от Бахмут. Отново трупове на украински войници в окопите.... https://t.me/boris_rozhin/84394

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    02 Май 2023 8:25ч.

    Увы, дорогая, пока без меня. Эти украинцы все никак не заканчиваются! https://t.me/Mikle1On/13541

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 8:37ч.

    Квадратните" патриоти само в пропагандни клипове размахват факли по улиците на Киев и обещават да се бият до последния украинец. Всъщност, веднага щом бъдат обкръжени, те зарязват камуфлажа си и обличат откраднати вещи. Те са научили това от бащите на нацизма. Прочетете за срамното бягство на войници от въоръжените сили на Украйна в материала на Царград. Един такъв маскиран онзи ден беше задържан при опит да избяга от Бахмут, който вече беше практически превзет от "вагнеровците". Един от бойците на ЧВК разказа за това: Всичко е както преди... Всъщност нищо ново не се случва. Да си припомним 21 април 1945г. Ден след рождения ден на любимия фюрер до Берлин стига слухът, че нашите са пробили отбраната на Одер. Всички нацистки босове се втурнаха от столицата. С изключение на Гьобелс, главният пропагандист, осъзнавайки, че никъде няма да има милост за него, остана с Хитлер до края, след което се самоуби, като преди това отрови жена си и децата си. Според Евгений Пригожин, основателят на ЧВК Вагнер, всички остатъци от въоръжените сили на Украйна в Бахмут днес заемат площ от два квадратни километра. Това означава, че скоро всичко ще свърши дотук - и недовършените украински воини ще избягат като плъхове от града, преобличайки се в дрехи на други хора в движение..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 8:43ч.

    Че вярва ли вече някой нормален човек на американските терористи . Да манипулират общественото мнение и като лъжат хората по света със дезинформация ,си мислят че така ще победят Русия .Да ама не фактите говорят друго ,специално за битките за Бахмут . Където музукантите от Вагнер са на път да освободят града напълно от украйнско фашистката чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 8:45ч.

    ВОЙНАТА Е ТЕХНИЯТ БИЗНЕС С 877 милиарда долара на година могат да бъдат нахранени всички гладни на света, да бъдат излекувани милиони деца, да бъдат подобрени условията на живот в десетки и стотици държави. Но САЩ смятат, че по-важното е тези пари да носят смърт, смърт, смърт. Войната е техният бизнес и те вече не правят дори бегли опити да го скрият. Те се хранят с кръвта на другите народи и са се изправили върху пиедестал от човешки скелети. Безумието на войната не е ясно само на тези, които не знаят историята. САЩ си търсят интересите и майка си в чужди държави. Те никога не воюват на своя територия, ако може и да накарат другите да воюват за техните интереси вместо тях. Тяхната сила е оръжието, а не дипломацията, човещината и доброто. Тяхната сила е злото, което като зараза пръскат по света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 8:55ч.

    И както е казал нашият прадядо КАН Крум на Никифор Фока преди да му резне зелката Като нещеш мира ,на ти секира . И тук във тази война аналогията е същата за украйнците .Като не искат мир ,ще има смърт на украйнските воиски Не само Берлин и Париж: Кои столици на света превзе руският войник Колко пъти руснаците превзеха Берлин? Междувременно това беше третият път, когато руснаците превзеха Берлин. Руският адмирал Фьодор Ушаков, който спечели всички морски битки, превзе не само непревземаеми крепости на Корфу, но и Неапол с Рим http://rusfact.ru/node/87314

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 9:05ч.

    На Украйна се предлага поражение По-рано Bloomberg, позовавайки се на информирани източници, съобщи, че френският президент Еманюел Макрон планира да се обърне към китайския президент Си Дзинпин с мирен план, който при благоприятно развитие може да доведе до преговори между Украйна и Русия това лято. В Киев веднага заподозряха, че зад китайската и френската инициатива трябва да се търси „ръката на Москва“. С други думи, те започват да ни „продават“ плана на Путин, но обвит в гъста китайска хитрост и обвързан с френска спонтанност“, казва Орест Сохар, украински анализатор, журналист, главен редактор на изданието „Обозревател“. „Китай очаква края на войната през лятото“. И този оптимизъм на Си Дзинпин и Макрон предполага, че планът вече е готов и „всички ходове вече са насрочени“, каза анализаторът. „Освен това офисът на Зеленски подготвя своя собствена версия на плана, подкрепена от британците и американците. Осигурява победа на бойното поле“, написа Сохар в своя телеграм канал. Като цяло, според него, „днешното бъдеще на войната зависи най-вече от въоръжените сили на Украйна“. Що се отнася до мирните предложения на Китай, Карасев предположи, че страните - Украйна и Русия - ще отидат докрай, украинската офанзива ще се състои. И вече ще могат да се водят преговори за резултатите от тази офанзива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • генезисът

    02 Май 2023 9:19ч.

    Очакваме в днешния ден 2 май, БТА да отбележи, че преди 9 години в Профсъюзния дом на Одеса укронацистите изгориха живи рускоговорящи, които преди това се бяха събрали на мирен протест срещу нарушените им човешки права. Между тях имаше и един българин. Ето там е генезисът на това, което се случва в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    02 Май 2023 10:22ч.

    Май се оказа, че онзи не бил българин, а имало съвпадение на имена, което не променя факта, че хора бяха изгорени живи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 9:20ч.

    Толкова е забуксувала, че укрофашистите взривяват последните високи панелки на края на града. Очакваме скоро как беше extraction ако някой изобщо оцелее, нали не сте забравили там пленици вече не се взимат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нали си спомняте, че Бахмут = Артьомовск е град в ДНР

    02 Май 2023 12:36ч.

    Укрофашистите могат да взривяват всичко, както и не щадят нищо (защото не е тяхно). Не спряха да обстрелват Донецк и градовете на "ватниците" още от 2014 г. Та до сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой говорещ на английски не е казвал истината през последните десетилетия

    02 Май 2023 9:31ч.

    Няма такива случаи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Индия имат чоговорка

    02 Май 2023 9:38ч.

    " Ако видиш двама съседи да се карат, значи на единия скоро му е бил англичанин на гости"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговорът: бойкот на английския по официални поводи

    02 Май 2023 10:05ч.

    както казва в съседната одая Юрий Башмет: "Но във връзка със забраната за изпълнение на музиката на Чайковски, ние не спираме да изпълняваме музиката на Шопен, Бах, Бетовен или Моцарт". Тоест, на всяка нагла санкция почтеният човек на честта би следвало да отговори с контрасанкция, в противен случай наглостта надделява и паметта за доброто изчезва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още за Индия

    02 Май 2023 12:48ч.

    Намериха си "ниша" и в сегашната световна каша - купуват нефт от Русия, и го препродават на ЕС. По 2 000 000 варела /ден. Мечтаят рупията да измести долара, или поне да стане световна "резервна" валута наред с него, обзавеждат всяко индийско дете с лап-топ, след като с профилактика с Ивермектин потушиха пЛандемията и 97% от случаите им на CovID19 просто не се случиха, бяха избегнати.... Имат си визия хората. Защото достатъчно са им сърбали попарата. И знаят, че въпреки по-мизерните средства/човек за здравеопазване техните лекари НЕ са по-лоши от западните. Дори напротив. Ето и резултатите - в Азия само 11% от смъртните случаи. (https://obektivno.bg/szo-nad-5-miliona-dushi-sa-poluchili-nezhelani-reakczii-sled-vaksina-sreshtu-kovid/) А в нашите глави е само ... пълна интеграция с ЕС... заради EUR подаяния. План за някакво възстановяване. След като поемем агро-продукцията на U-crane, за сметка на нашите производители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна ще е краят

    02 Май 2023 9:35ч.

    На американската хегемония. Ще бягат от тяхното "приятелство" като дявол от тамян. Изтрепаха народа, а сега се канят да правят офанзива без необходимия брой артелитийска и въздушна подкрепа. Което както и да го погледнеш е безумно и живо самоубийство...Това ще е финалът на ВСУ, и после ще започнат обвиненията кой е виновен, и ще започне да излиза истината. А тя е, че Украйна има чудовищни жертви, и положението става все по зле. Украинците ще се превърнат в нагледен пример за назидание. След тях всеки ще се замисли сто пъти преди да се върже на акъла на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    02 Май 2023 9:43ч.

    Не сте прав, че "всеки ще се замисли". Сигурно е, че нашите "евроатлантици" няма да го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се надяваме

    02 Май 2023 9:52ч.

    Че след Украйна ще се превърнат в аутсайдери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пандисчията Пригожин

    02 Май 2023 9:40ч.

    Герой на Съветския съюз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    02 Май 2023 10:14ч.

    Пандизчията Боко Борисов лежа една нощ във ареста и хайде вече национален герой .Само че разликата между него и Пригожин е че Пригожин всеки божи ден е при своите воиски .А Боко Борисов се крие във дън гори тилилейски .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крие се, предпазлив си е ТОЙ

    02 Май 2023 12:52ч.

    но не и през предизборна кампания. Тогава шета из цялата държава и напомня на всички "уредени" с негова помощ колко са му задължени, и че трябва на всяка цена да отидат да гласуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    02 Май 2023 9:43ч.

    "САЩ смятали, че..." Това ми е достатъчно за да не чета нататък... Толкова дезинформация се изля през последните две години от страна на Запада, че вече е трудно да се вярва на каквото и да било. И странно, как американското разузнаване знае така добре, колко са руските жертви, но явно няма никаква представа, колко са украинските?... Или просто някак си е "неудобно" да ги споменат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.изверг

    02 Май 2023 10:14ч.

    Жалка работа тоя чичо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ударят на 9 май - понеже цинизмът трябва да пълен!

    02 Май 2023 10:27ч.

    Така правят не просто лошите човеци, а човеците лишени от човешката си същност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво друго да се очаква от Европейци

    02 Май 2023 12:59ч.

    след като обстрелваха православен храм по време на служба на Великден... Европейците празнуват на 8 май, с Бетовен "Ода на Радостта", или Вятърът на Промяната, Скорпио. 9-ти Май е рашистки, "День Победы" НЕ Е тяхна песен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • музукантите от Вагнер са на път да освободят града напълно

    02 Май 2023 11:13ч.

    много дълъг тоя път бе, товарищ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • владимир

    02 Май 2023 11:41ч.

    Товарищ, блокадата на Лениград е продължила 872 дни и е проведена от 1 млн войници, от най - добрата тогава армия, немската. И не са успели, товарищ! А тия успяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи