САЩ одобриха продажбата на оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван. Китай ще отговори с контрамерки

САЩ одобриха продажбата на оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван. Китай ще отговори с контрамерки

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Тайван на оръжие за над 1,1 млрд. долара, включително на 60 противокорабни ракети и 100 ракети въздух-въздух, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс. Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената продажба на оръжие, съобщи от своя страна говорител на китайското посолство във Вашингтон. По думите му, евентуалната продажба "застрашава сериозно" американско-китайските отношения, съобщава БТА.

Пакетът с потенциални оръжейни продажби включва и логистична поддръжка от подизпълнител за програма за радарно наблюдение, посочи Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността към американското министерство на отбраната.

Междувременно тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,16 млрд. долара с правителството "Байдън" за закупуването на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предаде ДПА.

Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството "Байдън" е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 млн. долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.

Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.

Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за своя провинция, засили военния натиск по въздух и вода и кибератаките срещу острова, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван на 2 август, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Само трябва да си представим, че с 1 милиард USD

    03 Sep 2022 9:00ч.

    могат да бъдат нахранени всички гладуващи в целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам да прочета новина за износа от сащ на фъстъчено масло за 1 милиард долара!

    03 Sep 2022 9:19ч.

    Не оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ одобриха продажбата на оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван.

    03 Sep 2022 9:22ч.

    Страхът продава най-добре. Хубавото в тази новина е, че САЩ не използват енергоносителите като оръжие, защото нямат възможност за това, но пък си използват леталните оръжия като оръжие за дебела печалба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съдържатели на локали

    03 Sep 2022 9:44ч.

    За нищо реално не стават оръжията им, освен за ПР. Видя се, че в т.нар. им настъпателна операция край Херсон пак пуснаха полските танкове (руска марка) Т-72А1. Без тях пушечното месо на Америка нямаше да могат да мръднат от мястото си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СВЕТЪТ СЕ СДОБИВА С ВТОРА УКРАЙНА

    03 Sep 2022 11:04ч.

    Какви умници са тези, уж загиващите! Досега водеха прокси войни сами. Сега имат нова технология на водене на прокси войни от самите народи. Никакви разходи за американския данъколплатец. Само продажби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • друг

    03 Sep 2022 11:50ч.

    И какво толкова,хитрите американци използват хитрите начини за локални конфликти.Днешния им начин на войни е да сеят раздори и насъскване един срещу друг.Излиза им безплатно,макар да губят много по важни приоритети сред своите граждани.Но ще дойде и краят им,неизбежно е да не виждат краха си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как тъй им излиза безплатно?

    03 Sep 2022 13:21ч.

    Нали тези оръжия се произвеждат от военно-промишления им комплекс, на когото заплащат с парите на данъкоплатците? Изпратиха вече на Украйна над 60 милиарда $, и кой ги плаща - със сигурност не милиардерите, и не хората на соц. помощи. Средната класа ги плаща тези данъци. А сега назначават още 87 000 ВЪОРЪЖЕНИ данъчни агенти за по-добра събираемост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е, излиза им безплатно да унищожават рускоговорящи

    03 Sep 2022 14:14ч.

    украинци и руснаци, сигурно 200 000 вече се избиха друг-други... Хем населението на света се редуцира, хем 'Руския Свят' отслабва... Украинците и руснаците имат идентичен генетичен код, и на външен вид са еднакви. Човек не би ги различил на улицата... Тази братоубийствена война е престъпление!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи