САЩ обявиха 820 млн. долара нова военна помощ за Украйна, включително ракетни системи

САЩ обявиха 820 млн. долара нова военна помощ за Украйна, включително ракетни системи

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна нова военна помощ на стойност 820 млн. долара, включително нови ракетни системи земя-въздух и радари за контраартилерия в отговор на ракетите с голям обсег, на които Русия силно разчита във войната, предаде Асошиейтед прес. 

През последните дни Русия изстреля десетки ракети по украинската територия и притисна украинските сили с продължителни атаки, продължаващи понякога с часове. Украинските лидери призоваха западните си съюзници бързо да изпратят още муниции и високотехнологични системи, които да помогнат на украинските сили да компенсират неравенството в оборудване и човешка сила. 

Като цяло САЩ вече са насочили над 8,8 млрд. долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна, близо 7 млрд. д. от които бяха обявени след атаката на Русия срещу съседа ѝ в края на февруари. 

"Ще подкрепяме Украйна, докато е необходимо", заяви по-рано тази седмица президентът Джо Байдън на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид. 

Като част от новия пакет САЩ ще закупят две системи NASAMS –  разработена в Норвегия противовъздушна система, която е със среден и далечен обсег, каквито се използват за защита на въздушното пространство около Белия дом и Капитолия във Вашингтон. Пентагонът ще предостави на украинската армия и до 150 000 броя 155-милиметрови артилерийски снаряда, както и допълнителни муниции за ракетните системи със среден обсег HIMARS, които осигури на Украйна през юни. От август 2021 г. това е 14-тата пратка оръжия и боеприпаси, които министерството на отбраната на САЩ предоставя на Украйна от складовете си.   

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • БАЦЕ

  02 Юли 2022 10:02ч.

  ДНЕС ИЗРОДИТЕ ОТНОВА СА СТРЕЛЯЛИ ПО МИРНИТЕ ЖИТЕЛИ НА ДОНЕЦК С ИМПОРТНОТО СИ ОРЪЖИЕ ЗА МИЛИАРДИ , МРЪСНО ПЛЕМЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "помощ", хахаха

  02 Юли 2022 10:21ч.

  Време е да се удари кочината отвъд океана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Юли 2022 12:39ч.

  Лидерът систематично затрива пиндостанците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи