САЩ обвиниха Иран в лъжа за използването на негови дронове при руски атаки в Украйна

САЩ обвиниха Иран в лъжа за използването на негови дронове при руски атаки в Украйна

Ирански дронове. Снимка: АП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Белият дом заяви, че Иран лъже, че ирански дронове не са били използвани в руски атаки срещу Украйна, предаде "Ройтерс".Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че има "множество доказателства за тяхната употреба от страна на Русия както срещу военни, така и срещу цивилни цели" в Украйна и че изглежда Техеран обмисля дали да продаде още такива оръжия на Москва.

"Всички вие също така видяхте съобщенията от тази сутрин за удар, изглежда с ирански дрон, в центъра на Киев. И въпреки това Иран продължава да лъже", заяви тя пред репортери.

По-рано днес говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че с доставките на дронове за Русия Иран нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Резолюция 2231 се отнася за ядрената сделка от 2015 г. между Иран и шест световни сили (Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ), която предвиждаше премахване на международните санкции срещу Техеран в замяна на ограничения за обогатяването на уран, които да направят по-трудна за Иран разработката на ядрени оръжия, припомня Ройтерс. Съгласно резолюцията срещу Иран действаше ембарго за конвенционални оръжия до 2020 г. Въпреки опитите на САЩ по времето на бившия президент Доналд Тръмп, който изтегли страната си от сделката през 2018 г., да удължат срока на действие на ембаргото, Съветът за сигурност отказа да направи това и така проправи път за Иран отново да започне да изнася оръжия.

Западни дипломати обаче заявиха, че ограниченията за ракети и свързани с тях технологии, разписани в резолюцията, са в сила до октомври 2023 г. и те регулират износа и закупуването на високотехнологични военни системи като дроновете.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Резолюция 2231 се отнася за ядрената сделка от 2015 г. между Иран и шест световни сили (Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ)

    18 Окт 2022 8:58ч.

    каква сделка? тази, която САЩ еднолично развалиха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    18 Окт 2022 8:58ч.

    Обвиняват Иран, че нарушавал ядрената сделка, от която те се оттеглиха. Това звучи вече гротескно. Иран може да продава на когото си поиска каквото си поиска и това не е работа на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    18 Окт 2022 9:55ч.

    САЩ може да въоръжава Украйна с Хаймарси, а Иран не може да снабдява Русия с дронове? И що така ве Миме..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво значение имат вайканията на залязващото хегемон по темата?

    18 Окт 2022 10:20ч.

    Да се подготвят за стратегическото си отстъпление на последния рубеж AUKUS и да си затварят устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе

    18 Окт 2022 11:12ч.

    Публикуват се врясъците на сащ. А защо журналистите не публикуват какво казва Иран?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Окт 2022 11:56ч.

    Дроновете над Киев са руските Геран2 /Здравец/ и на урките им предстои да видят много непознати руски дронове, много по-тежки, само да не пищят, че са пак ирански.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи