САЩ: Нямаме нищо общо с прехвърлянето на командирите на "Азов" от Турция в Украйна

САЩ: Нямаме нищо общо с прехвърлянето на командирите на "Азов" от Турция в Украйна

Вашингтон няма нищо общо с прехвърлянето от Анкара в Киев на намиращите се на турска територия командири на националния батальон "Азов" (забранен в Руската федерация и признат за терористична организация). Това съобщи вчера съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. Той отговори на въпроси на репортери на борда на самолета на президента на САЩ Джо Байдън, който замина на европейска обиколка, съобщава ТАСС.

Съветникът на американския държавен глава беше попитан от какво е изхождал турският президент Реджеп Тайип Ердоган, когато е взел това решение и дали по този начин се опитва да "изпрати сигнал на президента Путин". "Честно казано, няма да характеризирам мотивацията му. Мисля, че ще бъде по-правилно да зададате този въпрос директно на президента Ердоган. Ние не сме участвали в това и не можем да говорим по темата какво се опитва да постигане по този начин Ердоган", отговори Съливан.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в събота, че се връща в страната заедно с петима командири на националния батальон "Азов", които са в Турция. Преди това в петък той се срещна с Ердоган.

В неделя ситуацията с връщането на командирите на "Азов" в Киев беше обсъдена по телефона между външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Хакан Фидан. Според съобщението на руското министерство по време на разговора, проведен по турска инициатива, страните са потвърдили необходимостта от „запазване и укрепване на доверителния характер на отношенията между Москва и Анкара“, обсъдили са „последните събития около Украйна“ и перспективите за сътрудничество в осигуряването на глобалната продоволствена сигурност "в условията на неспособност на западните държави" да изпълнят зърнената сделка.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Митето

    10 Юли 2023 12:04ч.

    Айде пак - "Гузен негонен бяга".Дори и да нямат,а аз мисля,че е така,защо не могат поне веднъж да запазят дискретно мълчание,ами се проявяват като "за всяка манджа-мерудия"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде почнаха с оправданията.

    10 Юли 2023 12:05ч.

    Не били те. Някой друг бил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    10 Юли 2023 12:11ч.

    Според Чуков това е английска драматургия. И пак според него Англия и САЩ имат различни виждания за войната. Англия води своя собствена проект. Колко е прав, само Бог знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог няма нищо общо с това!

    10 Юли 2023 17:13ч.

    В случая Чуков е прав и не открива нищо ново по въпроса! Геополитика се казва! Британската корона така и не можа да си намери място в този отесняващ се свят! Макар че в случая става въпрос преди всичко за нежеланието на Ердоган да напусне Сирия! Това, че интересите на султана и короната си съвпадат още нищо не значи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Юли 2023 13:20ч.

    Ерджоланя сключи сделка с Англия, освобождава нацитата срещу енергетиката на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    10 Юли 2023 17:12ч.

    Разбира се, че ще ги върне, няма да ги хрантути вечно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    10 Юли 2023 13:34ч.

    Нито в статията, нито в коментарите не виждам нещо за ролята на “солнце-наше” Путин . Всичките азовци вече ги освободиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    10 Юли 2023 16:50ч.

    Ако беше чел, щеше да си осведомен, че това е сделка между Русия и Украйна. Измъчените от турските курорти "Азовци" се завръщат на бойното поле, срещу освобождаване на руски пленници от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само Уиндоуса е виновен

    10 Юли 2023 13:37ч.

    Като корпоративен инструмент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    10 Юли 2023 14:24ч.

    Вече руснаците сериозно питат: Какви бяха целите на СВО? Защото нито денацификация се извършва, нито демилитаризация на Украйна. Какъв е смисъла от воденето на войната? И сериозно поставят въпроса: или замразяване на конфликта или достигане да полската граница. Умните хора отдавна са казали: на война като на война. А не някаква полувойна. Едни руснаци загиват в окопите, а други в Москва и Питер си купонясват. Накрая Путин да не повтори историята с Милошевич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи