САЩ не забраниха вноса на уран от Русия

САЩ не забраниха вноса на уран от Русия

Обявената във вторник от президента на САЩ Джо Байдън забрана за американски внос на руски петрол и други енергийни продукти не включва забрана за внос на уран за атомни електроцентрали, съобщи осведомен източник на Ройтерс.

Американската енергетика разчита на Русия и нейните съюзници Казахстан и Узбекистан за приблизително половината от урана, с който захранва атомните си електроцентрали. Индустрията лобира пред Белия дом да не забранява вноса на уран от Русия въпреки инвазията на Москва в съседна Украйна.

В САЩ няма производство или преработка на уран, въпреки че няколко компании заявиха, че биха искали да възобновят местното производство в Тексас или Уайоминг, ако производителите на ядрена енергия подпишат дългосрочни договори за доставка.

В документа на Белия дом, публикуван след като Байдън обяви забраната за добив на петрол и обобщаващ руските санкции, не се споменава уран, което потвърждава информацията на Ройтерс.

Производството на уран в Русия се контролира от "Росатом" - държавна компания, създадена от руския президент Владимир Путин през 2007 г. Компанията е важен източник на приходи за Москва и освобождаването на вноса на уран от САЩ вероятно ще подхрани продължаващите въпроси за това как американските предприятия подкрепят финансово руската икономика.

Националният енергиен институт (NEI), търговска група на американските производители на ядрена енергия, заяви, че подкрепя развитието на американската уранова промишленост.

"Американските енергийни компании сключват договори със световна мрежа от компании и държави за нуждите си от гориво, за да намалят рисковете от потенциални смущения", каза Нима Ашкебуси, старши директор на NEI по горивата и радиационната безопасност.

Duke Energy Corp (DUK.N) и Constellation Energy Corp , два от най-големите производители на електроенергия в САЩ, не отговориха на молбите за коментар.

Конгресът на САЩ обръща все по-голямо внимание на уменията на Русия като световен производител на уран и други метали.

"Трябва да разгледаме алтернативни източници (на уран), включително в САЩ", заяви сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска, пред Ройтерс в кулоарите на енергийната конференция CERAWeek в Хюстън тази седмица.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм, чието министерство контролира част от американската ядрена индустрия, ще говори на конференцията в сряда.

 

Източник: Ройтерс

 

Коментари

  • Красимир

    09 Март 2022 8:39ч.

    А руския дизел забрани ли? Не, не го е забранил! Да гледа българския народ воден от краварите и престъпния политически елит на ЕС на къде вървим! То е ясно ще ни се стори приказка пред тази която идва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    09 Март 2022 8:44ч.

    Още ли искате да затваряте АЕЦ и се опъвате да си правим друг? Къде е херовимята да ми обясни, като те самите купуват Уран от Русия, какво ще ми реформират на АЕЦ Козлодуй? Да купувам после руски Уран на американски цени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    09 Март 2022 8:47ч.

    Горките, нямат достатъчно уран да си топлят и светят, демек мяки, обаче го вадят голем... Комизмът е тотален, водевил типично по американски - може нищо да не съм, обаче ще се правя на най-голямата работа и ще наказвам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Арматка

    09 Март 2022 8:48ч.

    САЩ не забраниха вноса на уран от Русия, НО РУСИЯ ГО ЗАБРАНИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    09 Март 2022 8:48ч.

    Ми малко хегемони се взеха, а сега всички видяха, че са гола вода и кал в ушите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    09 Март 2022 9:30ч.

    киборга се мисли за много хитър,нали знаеш кой се смее последен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудя се

    09 Март 2022 9:53ч.

    По време на соца ,а може и сега ,имахме големи уранови мини в Родопите с големи находища.А защо не изнасяме за САЩ и печелиме.Да не би през съветско време от 1944 г. до 1989 год. да са изчегъртали мините и са изнесли урана до шушка в братския СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 11:11ч.

    Вярно е за рудниците (мина е за въглища, рудник е за руда), но максималният добив на ураниева руда не можеше да задоволява половината нуждите на Козлодуй, а и рудата не е много скъпа. По врме на максимален добив, според днешни цени, бе равен на 70 млн долара за година. По-добре обърни внимание на златото. Годишен добив равен на 500 милиона долара. Къде отиват парите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Март 2022 10:03ч.

    САЩ може и да не са, но Русия със сигурност трябва да забрани износа на уран за САЩ ! Абсолютно налудно е да изнасящ такава стратегическа суровина след, като дефакто Русия е във война със САЩ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бързай...

    09 Март 2022 10:15ч.

    не слагай всичко в една кошница!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Март 2022 10:25ч.

    И на това ще му дойде редът. Slowly, slowly или яваш-яваш по нашенски... И за ядрената програма ще стане дума, когато му дойде времето. Като ви се казвате, преценете ползите и рисковете и ще разберете, защо се направи тази операция и каква е целта й, всички наскачаха: "бедните украинци, вай завалиите... " Тъпотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    09 Март 2022 10:25ч.

    Погледнете отново интервюто с Димитър Недялков тази сутрин по Нова. Ми много точно си го каза човекът, без да казва нищо. Ама кой разбрал, разбрал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 11:00ч.

    И какво излезе? България се отказа от руска атомна централа за да строи американска. Т.е. пак да е руска, но с американска надценка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ не забраниха вноса на уран от Русия

    09 Март 2022 11:04ч.

    Хахахаха, голям смях. Не е важно какво не са забранили САЩ, а какво не е забранила Русия. Минимум 57% от необходимият за АЕЦ на САЩ обогатен уран е внос от Русия. Уранът е стратегическа суровина, която трябва да се търгува единствено срещу стратегически суровини и сигурност, а нагло-саксите не могат да предложат нито едно от двете на руските си партньори, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ не забраниха вноса на уран от Русия

    09 Март 2022 11:12ч.

    Странно?!? Защо не се обърнат към зелената енергия и Урсус фон дер Лайнен да ги светне за една северноамериканска Зелена сделка?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Март 2022 11:14ч.

    Обърнете внимание. Говорят за уран, но става дума за гориво за атомните централи. Т.е. обогатен уран. САЩ имат проблем с обогатяването. Много скъпо им излиза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямат центрофуги

    09 Март 2022 11:54ч.

    Използват стария газово-дифузионен метод

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи