САЩ не са съгласни с Русия, че двамата американци, пленени в Украйна, нямат права на военнопленници

САЩ не са съгласни с Русия, че двамата американци, пленени в Украйна, нямат права на военнопленници

Изчезналият в Украйна доброволец Александър Друки. Снимка: АП

САЩ са категорично несъгласни с руската позиция, че двамата американски граждани, пленени в Украйна, не са защитени от Женевската конвенция за военнопленниците. Това заяви днес високопоставен служител на Държавния департамент, според когото Вашингтон е изразил това свое становище пред правителството в Москва, предаде Ройтерс.

В интервю за американския телевизионен канал Ен Би Си говорителят на Кремъл каза вчера, че двамата американци са се сражавали в Украйна, с което са заплашвали живота на руски войници, и ще понесат отговорност за действията си.

Москва заяви днес, че не знае местонахождението на двамата американци, като каза, че те са наемници и може да бъдат осъдени на смърт от подкрепяните от Русия сепаратисти. Според руската агенция Интерфакс, цитираща неназован източник, Александър Друки, на 39 години, и Анди Уин, на 27 години, се намират на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна.

Британците Шон Пинър и Ейдън Аслин и мароканецът Брахим Саадун, доброволци в украинската армия, вече бяха осъдени на смърт, след като бяха заловени в ДНР. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред репортери, че не е изключено двамата американци от щата Алабама също да получат смъртни присъди, ако бъдат съдени на сепаратистка територия.

Източник: БТА

 

Коментари

 • Американците може да не са съгласни и със земното притегляне

  21 Юни 2022 22:08ч.

  Колко пъти им се повтори на наемниците, че няма да имат статут на военопленици? Всеки си пати от дървената си глава. А да си особено креслив никак не помага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  21 Юни 2022 22:21ч.

  АбсЕлютно. ....като във филма за баш майстора фермер. Да им теглят куршума и толкова. Отишли са там на сафари....за руснаци. Ваща мама фашистка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нема се пуашите!

  21 Юни 2022 22:28ч.

  По-тия земи винаги така се е постъпвало с фашистки изроди. И вие по реда си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чувството за американска "изключителност"

  21 Юни 2022 23:39ч.

  Трябва да се пресече тъкмо сега ! С показни разстрели на двамата дебили, тръгнали на "сафари" за руснаци ! Опасявам се, че руснаците както винаги ще проявят християнско милосърдие и ще ги оставят живи... А не трябва !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля че подобни наемници

  22 Юни 2022 8:40ч.

  и убийци на руски граждани и военни такива,не би следвало изобщо да ги пленяват!Там,на място където са воювали да бъдат разпитани със съответните средновековни способи и там на място да бъдат ликвидирани без значение от каква националност са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • развеселен

  22 Юни 2022 8:44ч.

  И кой ги пита американушките? А всъщност, съдбата на тези американци е била в ръцете именно на САЩ, те забъркаха коктейла Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако имат права на военнопленници, значи

  22 Юни 2022 8:50ч.

  Сащ официално са участници във войната - само тогава има военнопленници.... ако сащ не участват във впойната, какви военнопленници?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  22 Юни 2022 9:06ч.

  Колкото хванатите от САЩ хора и затворени без съд и присъда по тяхните явни и тайн и затвори са имали права! А бе тия от САЩ още ли се мислят за богове??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те трябва да знаят, че са отишли там безпощадно да убиват, следователно и да бъдат убити

  22 Юни 2022 9:12ч.

  Ако не се разправят жестоко с тях, украинските бойни полета може и да се напълнят с всякакви наети чернилки, купени за жалки американски цветни стъкълца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите

  22 Юни 2022 9:16ч.

  https://rutube.ru/video/361ea788a967d0f43aadca918eb9ea58/ Който разбира руски вижте това интервю. По въпроса за смъртните присъди след 20-тата минута. А иначе и цялото интервю е пак по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи