САЩ не признават съда в Хага, но приемат заповедта за арест на Путин

САЩ не признават съда в Хага, но приемат заповедта за арест на Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския лидер Владимир Путин е оправдана, защото той е извършил военни престъпления в Украйна. 

Президентът обаче отбеляза, че САЩ и няколко други страни не признават авторитета на МНС в Хага. 

"Мисля, че е оправдано, но въпросът е, че не е международно признат и от нас", каза 80-годишният Байдън пред репортери, преди да напусне Белия дом за уикенд пътуване до Делауеър. Но мисля, че има много силна точка, добави той. 

На въпрос дали смята, че Путин трябва да бъде съден за военни престъпления, свързани с войната в Украйна, президентът не отговори директно, но каза, че е ясно, че руският лидер наистина е извършил военни престъпления. 

"Той очевидно е извършил военни престъпления", каза Байдън пред репортери. 

Хага издаде заповед за ареста на Путин в петък по подозрение за незаконно отвличане и депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, в първата заповед на МНС, свързана с войната на Кремъл в Украйна. 

"Има разумни основания да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления", каза базираният в Холандия съд. 

Вицепрезидентът Камала Харис каза на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, че САЩ са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна. 

"Техните действия са нападение срещу нашите общи ценности, нападение срещу нашата обща човечност, каза Харис, цитирайки доказателства за убийства в стил екзекуция, изнасилване и изтезания. Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството.

 

 

Коментари

  • 15 септември 2018

    18 Март 2023 8:41ч.

    Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън остро разкритикува дейността на разположения в Хага Международен наказателен съд. Американският дипломат заплаши: може да бъдат прекратени постъпленията във фондовете на съда от бюджета на САЩ и да бъдат въведени санкции срещу съдии, прокурори и всички, които си сътрудничат с тях – във връзка с разследването на възможни военни престъпления на граждани на САЩ в Афганистан. "Ще въведем забрана за влизане в САЩ за прокурорите и съдиите от този съд. Ще наложим санкции на трансфери, които идват от бюджета на САЩ към фондовете на този съд. Ще заведем наказателни дела срещу всяка компания или държава, които подпомагат разследването срещу американците в Международния наказателен съд", заяви Болтън. - толкова за този "съд"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    18 Март 2023 12:30ч.

    и така, сащ официално признават че финансират този фашистки съд. милошевич умря в този съд,човек които защитаваше народа и държавата си. ако си западен фашист убиец те награждават.нищожества,и нашите медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "доказателства за убийства в стил екзекуция, изнасилване и изтезания"

    18 Март 2023 8:44ч.

    Нали за Путин става дума? Защо виждам обвинения, отнасящи се за колективния Запад, бандеровските фашуги и особено Щатите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    18 Март 2023 8:45ч.

    Камарата за предварително производство на Международния наказателен съд (МНС), чиято юрисдикция Руската федерация не признава, е издала заповеди за "арест" на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, според изявление на уебсайта на организацията в петък. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по-рано заяви, че Русия не признава МНС и неговата юрисдикция. Той отбеляза, че в продължение на много години нито международни съдебни органи, дори и тези, които ние не признаваме, нито други членове на международната общност са си направили труда да обърнат внимание на унищожаването на гражданската инфраструктура, на убийствата на цивилни, които украинските националисти организираха в Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Март 2023 8:48ч.

    Съдът на НАТО действа срещу Путин, това е паника на райха, който знае, че губи в Украйна ? Толкова жалко звучи, че няма накъде повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @рукола Z 18 Март 2023 8:48ч.

    18 Март 2023 8:56ч.

    не споделям песимизма ти, "че няма накъде повече". тези тотално са се побъркали и явно нещата ще ескалират в скоро време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Март 2023 9:01ч.

    Няма начин... Русия ги изигра много тънко, накара всички да си помислят, че са слаби и немощни в началото, дадоха им криле да запретнат ръкави, изпратиха си всички оръчжия в Украйна, които бяха смлени буквално и после им казаха... "шегичка брат" ? Всички без изключение се вързаха! Сега включиха Хага, защото вече нямат друг полезен ход! ... и желаещи да умират няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2023 9:08ч.

    Не си даваш сметка, колко са упорити. А сега вече всичко мостове назад са изгорени. Единият трябва да умре. Иначе няма да се реши този спор. Така че ще берем гъби. Ядрени гъби. Или докато в САЩ не дойдат по-разумни, но това не означава пак непременно мирно решение. Тези хора, които сега управляват Запада, нямат социално чувство, нямат чувство за отговорност и смъртта на милиони е само статистика. Алчността е така превзела душите им, че са загубили биологичната форма на човек. А алчността само пръстта я засища. Затова изобщо не съм сигурен, че могат трезво да преценят ситуацията и да вземат решения, болезнени за тях, но полезни за човечеството. Дано поне си прав, че поради алчността са загубили и разума си, та по тази причина са унищожили военния си потенциал. Ама дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • платката им запуши, обаче играта продължава

    18 Март 2023 9:13ч.

    как да имат социално чувство, като непрекъснато играят електронни игри. за тях войната е сюжет на електронна игра, а умиращите с хиляди на седмица хохли, са някакви анимирани комикси, по които противникът стреля, но най-важното е, че те също стрелят по враговете на Америка, следователно се сражават и умират за Доброто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сун Дзъ

    18 Март 2023 15:20ч.

    Когато си слаб, прави се на силен.. Когато си силен , прави се на слаб.. Начи, руско-китайския културен обмен, на този етап дава плодове..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    18 Март 2023 9:03ч.

    ""Той очевидно е извършил военни престъпления", каза Байдън пред репортери. " Очевидно, колко да е очевидно? ООН друго май казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    18 Март 2023 9:04ч.

    Международният наказателен съд в Хага (МНС) издаде "международни заповеди за арест" на руския президент Владимир Путин, както и на Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето към президента на Руската федерация. Когато МНС се опита да разследва военните престъпления на американските военни в Афганистан, американските власти наложиха санкции срещу ръководството на този съд, Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че решенията на МНС за Русия нямат никакво значение, включително от правна гледна точка. „Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните „рецепти“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически нищожни за нас“, написа Захарова в своя канал в Telegram. Заслужава да се отбележи, че когато МНС започна да разследва действията на американски военни в Афганистан през 2020 г., опитвайки се да разбере дали са извършени военни престъпления от тяхна страна, властите на САЩ наложиха санкции срещу няколко висши служители на Международния наказателен съд. Ставаше дума, наред с други неща, за главния прокурор на МНС Фату Бенсуда и директора на отдела по въпросите на юрисдикцията Факисо Бенчохо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • typical hypocracy

    18 Март 2023 9:09ч.

    Путкинска работа таз Бай Пъновата, и съвсем по наглосаксонски - хем не признавали съда, хем му се радвали на решението...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само не го признава

    18 Март 2023 9:10ч.

    А Помпео в качеството си на външен министър през 2020 го нарече публично "разбита и корумпирана институция" и на главната обвинителка, която искаше да съди щатите са Афганистан, както и на всички участници на страната на обвинението наложиха санкции. Ето публикацията на Zeit, минава за най-качественото журналистическо издание за момента. Дачков, ако искате да ви го преведа, подарък от мен ? https://www.zeit.de/politik/ausland/2020-09/internationaler-strafgerichtshof-den-haag-usa-sanktionen-fatou-bensouda-kriegsverbrechen

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    18 Март 2023 9:16ч.

    А, изявленията на украински войници, предали се в плен, които обясняват как са нареждали деца и жени , бременни и старци пред себе си?....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    18 Март 2023 9:48ч.

    Ако влезе в 123 държави могат да го арестуват. Кагебиста в легло няма да умре, въпроса е, че докато това стане ще завземе хиляди със себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и ти, сигурно можеш да ходиш на ръце

    18 Март 2023 15:22ч.

    Обачето, принципно никога не го правиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    18 Март 2023 9:50ч.

    100 пъти ви се обясни на рубладжиите, че след 1989 г. Сте в края на хранителната верига.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    18 Март 2023 10:24ч.

    Никой нищо няма да направи на Путин, велик държавник е той. Англосаксите ще бъдат смачкани. Този път, да. Виж Париж!!!! Виж щандовете в Англия!!! За каква хранителна верига ми говориш, малоумнко? Европа с тези управници няма бъдеще. Не могат да воюват също, грам не могат и оръжие нямат. Иначе са доста приказливи олигофрени :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Год бяс Америка

    18 Март 2023 10:26ч.

    А ти какъв ценз имаш да обясняваш? Не се ли видиш, че си изначална гола вода?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • весели новини откъм "края на хранителната верига"

    18 Март 2023 10:29ч.

    Руснаците почнаха нов дъмпингов ценови тролинг на Запада, тоя път с краставиците (дали са само прави, това отделен въпрос). В Полша, Финландия, Молдова, Румъния, Прибалтика вече се появили поне два пъти по-евтини руски оранжерийни краставици, които населението купува като топъл хляб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На това, едно време му викаха

    18 Март 2023 15:25ч.

    Борба на идеологическия фронт с икономически средства

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    18 Март 2023 9:56ч.

    Путин има едно единствено престъпление. Не успя да победи. От глупост или от немощ няма значение. Такива като мен си мислихме, че жертвите от Майдана през 2014 година най-накрая ще бъдат отмъстени. За какво използва тези 8 години????? За да подари на САЩ стотици милиарди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не торопись, дорогой..

    18 Март 2023 15:26ч.

    Все идет по плану..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Март 2023 10:03ч.

    Руснаците десетилетия ще плащат за идиотизма на Путин, както са плащали за Ленин, Сталин и тн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента идиотизъм проявава само старата патица Европа :)

    18 Март 2023 10:28ч.

    Ааааа без лоши думи за Сталин. Путин трябва да действа почти, хайде почти като Сталин! И ще е мир за дълго……

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    18 Март 2023 13:00ч.

    първо, няма за какво да плащат. второ, и да им се наложи да плащат, има с какво. а ти с какво ще плащаш, защото ще ти се наложи? с ойроатлантически "ценности"? бля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към колегите в 9:56 ч. и 10:03 ч. - няма как да се промени към добро човечеството, ако НЕ СЕ ПРОМЕНИ СЪЗНАНИЕТО на човеците!

    18 Март 2023 10:42ч.

    Бързите военни успехи носят насилие и не променят нищо. С насилие не се постига траен резултат, исторически факт! .......... За забавянето.... Ами свидетели сме на изумителна психопатия - на огромната МОЩ на парите, на извратеното съзнание, че С ПАРИ ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА! .......... Свидетели сме КАКВО се постига за пари: извращенията с деца, извращенията със смяната (?) на биологичния пол, извращенията с насекомите за човешка храна, извращенията с духовната култура - да си показваш низостта и мръсотията (духовна и физическа) като "ценност", извращенията с християнското семейство и с Учението Христово, извращенията с източниците на енергия, извращенията със здравето, извращенията със Свободата и с ИСТИНАТА! ......... Е, как да се преборим за Истината и за Нормалната Природна Същност на Човека?! ............ С оръжие, разбира се, и едновременно с Меч и с Перо! ............. БЕЗ ДА СЕ СЪБУДИ СЪЗНАНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО за истинската му същност на висш разумен индивид, за приятелството, за взаимоизгодното сътрудничество, за "света като поле за културно (а не дивашко) съревнование между народите" - Доброто няма как да победи! И за жалост за всичко това се "плаща" с кръв, записано в хилядолетните древни мъдри слова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Март 2023 11:28ч.

    „Китайското посолство публикува списък на страните, които са били бомбардирани безнаказано от Съединените американски щати след Втората световна война. • Корея и Китай 1950-53 (Корейская война) • Гватемала 1954 • Индонезия (1958) • Куба (1959-1961) • Гватемала (1960) • Конго (1964) • Лаос (1964-1973) • Вьетнам (1961-1973) • Камбоджа (1969-1970) • Гватемала (1967-1969) • Гренада (1983) • Ливан (1983, 1984) (поражение целей на территориях Ливана и Сирии) • Ливия (1986) • Сальвадор (1980) • Никарагуа (1980) • Иран (1987) • Панама (1989) • Ирак (1991) (война в Персидском заливе) • Кувейт (1991) • Сомали (1993) • Босния (1994, 1995) • Судан (1998) • Афганистан (1998) • Югославия (1999) • Йемен (2002) • Ирак (1991-2003) (совместно войска США и Великобритании) • Ирак (2003-2015) • Афганистан (2001-2015) • Пакистан (2007-2015) • Сомали (2007-2008, 2011) • Йемен (2009, 2011) • Ливия (2011, 2015) • Сирия (2014-2015) В списъка има повече от 20 държави. Китай призова "никога да не забравяме кой е истинската заплаха за света".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Март 2023 11:35ч.

    Разследване на Диляна Гайтанджиева потвърждава думите на Костадинов относно намерението на американците да вкарат България във военен конфликт. Диляна Гайтанджиева пише: САЩ подготвят влизането на България във войната. Това става ясно от обява за работа, според която американската армия търси лингвист с български език за мисия във „възможна военна зона“. Информацията е публикувана в обява за работа на компанията WorldWide Language Resources със седалище Файетвил, Северна Каролина. Компанията има договори за 529.2 милиона долара с Пентагона, като 501 милиона долара от тях са по договор с Американското командване за специални операции. Американската армия търси лингвист с български език за „мисия във възможна военна зона“ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    18 Март 2023 11:57ч.

    С този съд ще се получи като с подписването на Истанбулската конвенция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извънземен

    18 Март 2023 12:10ч.

    Ако животът на нашата планета има извъземен произход, със сигурност извънземните (или бог, или не знам какво) ще се погрижат да изкоренят "колективния" плевел от своята градинка. Ако ли не - на Путин ще падне тежката отговорност да го направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хъм, тук е цялата Истина за МНС

    18 Март 2023 12:11ч.

    Потвърдена пред очите ни, току що от две от държавите, които не са ратифицирали въпросния МНС! ... Според частната американска енциклопедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D0%B4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    18 Март 2023 12:45ч.

    А как сказал один из героев фильма «Турист»: «Вы за демократию, а мы за справедливость».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    18 Март 2023 13:12ч.

    Ми тя шизофренията ходи и по краварски глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв съд, какво престъпление - РУСИЯ е отвела=спасила РУСКИ ДЕЦА!

    18 Март 2023 13:20ч.

    Същият Международен Наказателен Съд е отсъдил като престъпление за САЩ, които са отвели АФГАНИСТАНСКИ ДЕЦА, това НЕ СА АМЕРИКАНСКИ ДЕЦА! .......... Има ли разлика, през какви "очила с диоптери" гледат тези в МНС - наречени от великите САЩ: "пародия на правосъдие"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    18 Март 2023 13:36ч.

    Този съд е толкова съд, колкото арбитража, ако страните не са го посочили в договора. Финансирането му е също интересен въпрос, наред с различните зависимости на т.нар. съдии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо е този рев, скъпи русороби,

    18 Март 2023 13:39ч.

    Нали МНС е една кръгла нула за Русия. Какво като са издали заповед за арест на Путин. Кажете ни къде ви стяга чепикът? Защото почваме да се досещаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде видя рев, байно

    18 Март 2023 15:28ч.

    То основно присмех.. Правим ли разлика?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    18 Март 2023 13:56ч.

    МНС скоро ще връчи на «Сънливия Джо» Байдън наградата ОСКАР за взривените три газопровода на "СЕВЕРЕН поток" 2.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    18 Март 2023 14:18ч.

    Краварите покрай сателитите и васалите им, които са членове на съда го отвличат, за да им служи като бухалка, а едновременно с това са подсигурени, че никога няма да бъде използван срещу тях, независимо от миналите и настоящите им престъпленията. Това му се казва "правосъдие".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Март 2023 15:50ч.

    Това няма никакво значение - в 123 държави този Съд има юрисдикция. А е мръднал Путьо някъде натам, а се е спуснало ласото на врата му. Много повече - тези 123 страни практически нямат право на никакви сношения с Путинова Русия ! А това е пряка военна поддръжка за Украйна в крайна сметка ! Слава Украине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Март 2023 15:58ч.

    Поредната свръх-парвенюшка история на Сащ, то други и няма де, сами със себе си се борят в класацията по дебилизъм и не могат да вденат, че никой няма да се занимава с един или друг техен васал, колкото и да ги джуркат според случая. Ще бъдат на първа линия потърпевши, когато на Русия й писне от пресолените вкиснати американски манджи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Georgi

    21 Март 2023 1:58ч.

    Закон на Русия гласи:докато е жив Путин няма съдебна инстанция която да го съди за решенията му в бивш СССР,та кой са психично болни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи