САЩ нанесоха ракетни удари по Сирия при „самоотбрана“

САЩ нанесоха ракетни удари по Сирия при „самоотбрана“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американските сили нанесоха многобройни въздушни удари по военни инсталации в Сирия в четвъртък, съобщи Пентагонът. Военната операция е в отговор на скорошни атаки срещу американски военни постове от въоръжени групи, за които американските военни твърдят, че са свързани с Иран.

Министърът на отбраната Лойд Остин нарече атаката „самоотбрана“. По нареждане на президента Джо Байдън САЩ удариха „две съоръжения в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на революцията (IRGC) на Иран и свързаните с него групи, каза Остин.

„Тези удари при самоотбрана са предназначени единствено за защита на персонала на САЩ в Ирак и Сирия“, твърди американският военен министър, добавяйки, че мисията е отделно от военните действия на Израел срещу Газа.

Според Остин Вашингтон „не търси конфликт“, но ще отговори на „подкрепяните от Иран атаки срещу американските сили“, обещавайки да предприеме „по-нататъшни необходими мерки за защита на нашите хора“.

В момента в Сирия са разположени 1000 американски войници, които контролират богати петролни полета и брега на река Ефрат заедно с кюрдска милиция. Правителството в Дамаск многократно протестира, че американското присъствие е окупация, нарушава международното право и че САЩ крадат сирийския петрол. Спред изчисленията на сирийските власти до момента американските военни са изнесли петрол за 100 милиарда долара.

Съобщението в четвъртък вечерта дойде часове след като американската армия заяви, че ще разположи още 900 войници в Близкия Изток, за да укрепи своите „способности за защита на силите“.

Пентагонът съобщи за още три опита за атаки с дронове и ракети срещу американски бази в Ирак и Сирия след поредица от удари през последните седмици.

От 17 октомври досега американските войски са били атакувани общо 16 пъти, според Централното командване на САЩ.

Вашингтон също изпрати допълнителни военноморски сили в Близкия Изток, включително две ударни групи самолетоносачи и десантен кораб, превозващ 2000 морски пехотинци.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Моите имена

    27 Окт 2023 17:06ч.

    Значи, българските въоръжени сили ( Боже, какво казах!) отиват в аржентинска Патагония, укрепват се там и отговарят на ударите на аржентинските въоръжени сили, защото имат право на самоотбрана! Или - същото в Небраска, там е пустош, няма нищо и нашите въоръжени сили просто са отишли там, а пък - само да смее пентагонът да ги нападне! Те ще се отбраняват до последното пентагонче! САЩ, отивате си, целият свят ви ненавижда, вашите "съюзници" пък най-много!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатаната. ..

    27 Окт 2023 17:10ч.

    ...трябва да бъде унищожена.Докато САЩ са в този си вид, мир на тая планета няма да има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма

    27 Окт 2023 18:46ч.

    да го доживееш. Дори да си на 18.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пехо

    27 Окт 2023 23:18ч.

    По принцип мир на Земята никога няма да има. Сега са САЩ, преди беше Хитлер, преди него Британия, преди това Франция, преди това Османската империя и т.н и т.н. злото винаги ще си намери пристан и когато някоя империя има оръжията и силата да мачка, то тя ще мачка докато не я спрат. Разбира се след разпада на водещата империя има известно затишие, но после нещата пак се завъртат. Победителя става злото защото то си е проправило път до висшите етажи на победилата сила, появява се претендент за трона и обявява тиранина за зло и пак следва война. Така до края на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 27 Окт 2023 18:46ч. да го доживееш. Дори да си на 18.

    28 Окт 2023 8:06ч.

    Дали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отоман Я.

    27 Окт 2023 17:13ч.

    Удряйте, удряйте идиоти такива. Ти, персийците ви опипват какво можете и настройват пушкалата си. С хиляди модерни шахиди ще ви засипят, та пак ще припкате дома, като в Афганистан. И ционистите на Натаняху няма да ви спасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пехо

    27 Окт 2023 23:24ч.

    Нали знаеш кои са САЩ и какво притежават? Не знам за какви шахиди говориш, но САЩ може да заличат Иран без да имат войски в региона дори. Единственото дето ги спира за момента е, че радиацията може да иде до Израел и там са свети земи за евреите заради, който е целия цирк. Оделно после в радиационна среда ще се намери тръдно някой да изсмуква петрола. Грам не им дреме ни за шахиди, ни за мюсюлмани, ни за корани, ни за международен отзвук еле пък за хора, деца, жени и т.н. В краен случай евреите ще ги преселят в Усрайна и у нас и ще заличат целия близък изток. Никой няма да им каже копче защото им се живее на останалите, кой ще ги спре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видиш ли

    27 Окт 2023 17:13ч.

    Защо има американски военни бази на територията на суверенни държави на 10000 км разстояние от САЩ? Тези бази трябва да се третират окупационни и като недопустимо вмешателство и нарушаване на международно признатите граници на Сирия и Ирак. Кога най-сетне САЩ ще бъдат признати за терористична държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    27 Окт 2023 17:15ч.

    Нямате работа в Сирия и Ирак. То пък и самоотбрана било. Къш бе, сащисани изроди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любов като окръжност - край няма

    27 Окт 2023 17:19ч.

    Колегите гледат на нещата силно емоционално. Страната с най-голямата тояга в някакъв момент от общественото развитие тихомълком денонсира познатото международното право и тайно, в тъмна доба въведе нова система - "ред, който се установява, поддържа се и се основава на правила". Е, схващането на тази нова система изисква известна склонност към абстрактно мислене, но необладаващите тази способност трябва да се сърдят на себе си. Ако много подскачат, ще видят отблизо ... голямата тояга! Така кръгът се затваря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    27 Окт 2023 19:13ч.

    Колега, спор няма, прав сте, никой не бива да си затваря очите за най-голямата тояга. Въпросът е, че я размахват без никакъв финес и отвращават всички. Така е - трябва да има ред на планетата, но по американския начин няма да стане и всъщност повече вредят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Окт 2023 17:24ч.

    Това е БЕЗУМИЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зайо,

    27 Окт 2023 17:33ч.

    що си с или без шапка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    27 Окт 2023 17:36ч.

    Много се излагат империалистите от САЩ, много. Разочароват безкрайно. Ако това е признак на демокрация и уважение на суверенитета, нямам никакви обяснения нито за действията им, които са незаконни, нито за санкциите им срещу Русия. Защото последната действаше изцяло мотивирана от самоотбрана, когато искаше да защити руския народ на Донбас от агресията на укрохунтата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обвиненията са

    27 Окт 2023 17:37ч.

    за свързани групи с Иран, а се нанасят удари срещу обекти в Сирия?? Къде е логиката?? Или пениш се, не пениш, ке те ям...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    27 Окт 2023 17:41ч.

    вчера имаше много похвали за "гръбнака", който Иран показал със заплахи...а днес рев и сополи от професионалните оплаквачки, че ирански склад за оръжие и ирански производител на амуниции в Сирия били ударени. Иранците са очаквали да им изпратят подаръци или да ги поканят на халва с шербет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтопаветен тролаладжия

    27 Окт 2023 17:44ч.

    Ти нали знаеш, че може нищо да не е ударено и пак да е излъгано заради ПР-ефекта от новината?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега ще ги видим колко издържат на бой

    27 Окт 2023 17:46ч.

    Колкото и да го вадят курназ, ще има бой по американски бази в Близкия Изток и занапред. Кутията на Пандора бе отворена в Украйна и тъкмо англоамериканците я отвориха. Възмездието предстои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краварски чукундур

    27 Окт 2023 18:29ч.

    После да не плачат бедните краварчета като им напднат някъде база отдалечена на повече от 10 000 км.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1. 27 Окт 2023 17:41ч.

    27 Окт 2023 19:32ч.

    Жено, колко пъти ти се каза, да не расъждаваш на глас! Когато някой обстрелва например америкаски военен завод в щатите, тогава се изказвай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    28 Окт 2023 0:48ч.

    до "27 Окт 2023 19:32ч."-смотаняк, теб жена ти бие ли те, че с обръщението си издаваш някакъв страх:-) Като си направиш своя собствена газета, ще въведеш принципите си и простотиите си, но засега и ти, и аз сме гости в този форум. Така, че бегом да измиеш чиниите и не се прави на много мачо, че ставаш смешен:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за да не си поставяш такъв нелеп прякор

    28 Окт 2023 10:30ч.

    Редно е до прочетеш написаното тук и да го изпълниш, за да се убедиш, че ще донесе приятен и бял резултат : https://t.me/s/alex581210 . Защото не са ти виновни руснаците или добрите хора изобщо, а желанието да се конфронтираш с тях заради единия гол инат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Окт 2023 17:47ч.

    Колко демократично...! А пингвините в Антарктика кога? Имат толкова много природни ресурси, а не искат да ги дадат доброволно на "свободния свят".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сирия е щат на САЩ??

    27 Окт 2023 17:52ч.

    кво ли, освен нефта си, забравиха там??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ в Сирия, защо ?

    27 Окт 2023 17:55ч.

    Какво правят САЩ в Сирия ? По кой закон, споразумение или решение на ООН САЩ са разположили войски в Сирия ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охраняват едни "свои" залежи

    27 Окт 2023 19:31ч.

    Де що има полезни изкопаеми, все е на Америка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Вие имате забрана за коментиране!" - защо, един Господ знае!

    28 Окт 2023 0:40ч.

    Не им ли ги дадеш на концесия, пращат войската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чоко

    27 Окт 2023 18:08ч.

    Откъде накъде сирийците ще си правят държава върху американския петрол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога

    27 Окт 2023 18:11ч.

    Сирия е нападнала САЩ. че не разбрах?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по образец

    27 Окт 2023 18:17ч.

    Как потърпевш обяснява шоковото американско бягство от Афганистан - впрочем, в бъдеще това го чака цялото НАТО - https://mpsh.ru/21467-russkie-jeto-russkie-ozvuchena-shokovaja-versija-begstva-ssha-iz-afganistana.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    27 Окт 2023 18:29ч.

    ЕС са крадци, а САЩ грабители и убийци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Можеше

    27 Окт 2023 18:37ч.

    по Мексико или Канада, що не и по Британия, щом им е прекипяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Формула на новата задокеанска политика:

    27 Окт 2023 18:40ч.

    Интересно инфо от POLITICO: Белият дом, без да афишира, призовава законодателите от двете партии да представят военните действия извън граница като възможност за икономически бум вътре в страната. Помощници на Белия дом разпространяват сред демократи и републиканци тезиси за това, че поддръжката на Украина е полезна за американските работни места./// А сега любопитният въпрос: Ще издържи ли война на три фронта Америка? Те са убедени, че ДА, ще издържат! В Газа се наблюдава Украина 2:0 – Америка и тук ще воюва с чужди ръце – Израел! И още по-любопитен въпрос: Кога Натаняху усети англо-саксонската примка?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали знаете мантрата "Клиентът винаги е прав"

    27 Окт 2023 19:29ч.

    Те и сега! ........... "Американецът винаги е прав".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    27 Окт 2023 20:31ч.

    А Иран какво прави в Сирия? Намъкнаха се уж да защитават Сирия от ИДИЛ, а сега виждаме, че са заедно с ХАМАС и Братята. Излиза, че войната в Сирия между ИДИЛ и КСИР е била постановка, за да се намъкнат иранците в Сирия? Не че това отдавна не беше казано. И каква е равносмтката от тази фамозна съвместна операция на черните чалми на шиитскиИран, и черните знамена на ИДИЛ? Прогонване на сунитското население от Сирия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сирия отдавна не е държава

    27 Окт 2023 21:15ч.

    а разграден двор със стопани Иран (и нейните проксита), Турция (и нейните проксита), САЩ (и неговите проксита), Русия (и нейните проксита)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    27 Окт 2023 21:28ч.

    Договорът Сайкс-Пико финито. а френчите мълчат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котаракът

    28 Окт 2023 3:01ч.

    Следвай примера на френчите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    28 Окт 2023 7:52ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=Dpeps4JTNRk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Окт 2023 13:46ч.

    каква самоотбрана на 20 000 км махаите се от сирия нямате работа там оставете хората на спокоиствие и мир убиици по генезис

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи