САЩ изпращат самолетоносач и ударна група от военни кораби в подкрепа на Израел

САЩ изпращат самолетоносач и ударна група от военни кораби в подкрепа на Израел

Пентагонът е наредил на своя самолетоносач "Джералд Форд", един от най-големите в света, и придружаващата го ударна група от военни кораби да отплават към Източното Средиземноморие, за да бъдат готови да окажат помощ на Израел, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешно изявление на двама официални представители на САЩ.

Американският самолетоносач "Джералд Форд" с неговите приблизително 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери на палубата ще бъдат придружавани от крайцери и разрушители като демонстрация на сила, която има за цел да бъде готова да реагира на всичко - от евентуално пресичане на достъпа на "Хамас" до допълнителни оръжия до извършване на наблюдение.

Голямата бойна група, включваща множество военни кораби и самолети, подчертава загрижеността на САЩ в опитите им да предотвратят разрастване на конфликта, въпреки че израелското правителство днес официално обяви война и даде зелена светлина за "значителни военни стъпки" в отговор на нападенията на палестинската групировка "Хамас".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • загрижеността на САЩ в опитите им да предотвратят разрастване на конфликта

    09 Окт 2023 7:56ч.

    И как са "загрижени" , и как се опитват да "предодвратят разрастване на конфликта" , изпращайки военна армада в помощ на едната страна ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сащ са хегемон, бе

    09 Окт 2023 11:17ч.

    момче. Даже и според др. Вацев. Това им е работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не ни разказвай фантазиите си, ами иди при санитаря да ти даде пак хапчето срещу халюцинации

    09 Окт 2023 11:54ч.

    Хегемон те, жалко посмешище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съмнително

    09 Окт 2023 8:04ч.

    Изглежда непропорционално на заплахата, по-скоро целта е да се притеснява Иран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Окт 2023 8:11ч.

    Колко ракети трябват, за да потопят самолетоносач, заедно с 50- на самолета и дузина хеликоптери?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко ?

    09 Окт 2023 8:19ч.

    Задачата е трудна, комплексна. Не става дума само за "брой ракети" , но за типа нападателни средства, разузнаване и целеуказване, РЕБ, преодоляване ескортните съдове и подводници... Целият този комплекс от задачи днес е по силите само на две армии в Света - Руската и (?) Китайската. Като за втората има ред технически въпроси и неизвестни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    09 Окт 2023 8:21ч.

    Един - два "Кинжала".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не става

    09 Окт 2023 8:45ч.

    "Кинжал" е балистична ракета с друго назначение. Въпреки че е хиперзвукова, тя не е предвидена да атакува самолетоносачи. Атака по морски сили изисква ракети, които могат да маневрират по време на полета, защото целта е подвижна. Пример. Ракета "Кенжал" се изстрелва по самолетоносачна група на , да речем, 1000 км. дистанция. Първо, пускът на "Кинжал" е въздушен и се осъществява /за момента/ от МИГ 31. Т.е. липсва елемент на изненада, защото самолетоносачната група има всички средства /ДРЛО, сателитно следене/ да знае че срещу нея летят МИГ 31. После идва запускът на "Кинжал", който колкото и да е бърз, има нужда от поне 5-6 минути да достигне самолетоносачната група. На пълен ход един такъв авионосец за 6 минути може да измене поне 4-5 километра, противоракетен маньовър. Не говорим за противоракетното въоръжение на флотската група... "Кинжал" с конвенционален заряд става напълно безсмислен за такава атака. "Кинжал" с неголям ядрен заряд може да нанесе ограничени поражения на самолетоносача, ако детонира на няколко километра от него. Но не и да го потопи. За тази цел - виж ракетите "Циркон". https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BD_(%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0) В момента руския флот се въоръжава с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фабиан

    09 Окт 2023 9:28ч.

    Кинжал е и срещу самолетоносачи. И не е балистична, а квазибалистична хиперзвукова ракета. Иначе хвала на познанията ви, обаче към средствата за унищожаване на самолетоносачи следва да започнете да отнасяте и Кинжал (при съкратен радиус на поразяване на нестационарна цел), и, разбира се, Циркон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • окно

    09 Окт 2023 9:32ч.

    Свръхзвуковите самолети имат къде-къде по-големи възможности за противоракетен маньовър, обаче въпреки всичко стават жертва на по-бързите зенитни ракети. Проверете данните относно окомплектовката за оптично самонасочване на ракетата от комплекса Кинжал. Самолетоносачът е много трудноподвижна цел и няма да има възможност с маньовър да убегне на ракетната електронна оптика на хиперзвуковия Кинжал. Не съм проучвал как стои въпросът с РЕБ противодействието от американска страна, но евентуално само то може да спаси тоя плаващ тежкоподвижен хълм от железария от това да бъде превърнат в нищо неструваща планина от скрап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво спорите с 09 Окт 2023 8:45ч ?

    09 Окт 2023 13:16ч.

    Колегата ви е дал перфектно разяснение според самите руски военни източници. Ходете да спорите с руснаците, да им обясните за какво да си ползват различните ракети ! Щото вие знаете по-добре от тях ? Впрочем досега “Кинжал” , която е СКЪПА ракета, се употребява строго само по наземни цели с висока важност (ЗРК “Пейтриът”) и по подземни цели, защитени бункери. Не я пускат за щяло-нещяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има си специален клас

    09 Окт 2023 13:26ч.

    “Противокорабни ракети”. Там руснаците са сред лидерите. Преди за десетилетия на въоръжение бяха “Базалт” и “Гранит”. Сега го заменят с “Циркон”. “Циркон”ът е крилата ракета, лети ниско над водата, маневрира. В това се състои опасността му за вражеските кораби. Към днешна дата единствената военна сила в света, която твърди че има балистическа противокорабна ракета, е Китай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блинкен стана разноглед

    09 Окт 2023 8:22ч.

    Путин е навсякъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    09 Окт 2023 8:29ч.

    Израелското правителство обяви война на групировка. Има ли такова нещо в международното право?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АнтиГлобалист

    09 Окт 2023 8:56ч.

    Междунардно право няма от разпадането на социалистическия блок. Остана един хегемон, който определяше реда в света според това как му изнася. А обявяването на война срещу нещо си е краварски патент. Веднага казвам за обявената война срещу тероризма, след като си бутнаха сами двете кули. Така, че с обявяване на война срещу нещо неконкретно, те реално си развързват ръцете да нападат и бомбят, където им падне. Само, че тяхната свърши. Путин вече ще пляска през ръцете военно, а Си ще действа икономически. За краварите остава да се прибират в краварника. Още малко ще рипат и ще се кротнат, ако не предизвикат ядрен конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 8:30ч.

    Това ръждиво корито едва ли ще уплаши ФАНАТИЗИРАНИТЕ ШИИТИ от Хизбула и Иран, които чакат Махди... Хизбула през 1983г разнебити морската пехота на САЩ в Бейрут и Рейгън на пожар се изсули от региона. Хамас са ДЕТСКА градина спрямо Хизбула.Нетаняху трябва три пъти да премисли преди да атакува Газа по СУША..... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това корито

    09 Окт 2023 8:54ч.

    Е най-новият самолетоносач на САЩ и с него върви цял ескорт за прикритие и няколко подводници с балистични ракети. То може ДА НЕ уплаши военни сили като Русия, Китай и дори КНДР. Но за Близкия Изток си е напълно достатъчно. Показателно за това е крайно сдържаната и дори страхлива реакция на Техеран "Ние не сме замесени !" ... Махди, Насрала, Хомейни... всичко това е яко като идейна база. Но за военно противодействие срещу САЩ и Израел не стига. Поне за момента. Иран и прокситата му могат да водят само "асиметрични действия" срещу тях, което преведено на по-прост език значи - самоубийствени атаки , тероризъм срещу "меки цели", отвличания. В пълномащабна война нямат шанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • самолетоносачът е едва ХХ век

    09 Окт 2023 9:36ч.

    А кой е спрял Русия и Китай да изпратят кораби в Близкия Изток или Средиземно море. Достатъчно е да се приближат до коритото и да задействат системи за РЕБ, за да сринат цялата бойна работа на авианосното съединение. Не могат да се разглеждат нещата така откъснато. Ако се координира международното взаимодействие между антиамериканските сили, само ядрена война може временно да спаси престижа на американците. Ала това ще е фаталният им край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пий си гинко билобата, бе

    09 Окт 2023 11:21ч.

    координатор на антиамериканските сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • есхатолог

    09 Окт 2023 11:53ч.

    Ти ли си първият кандидат да го отнесеш? Не се безпокой, ще го отнесеш даже преди, а не в едно време с американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    09 Окт 2023 8:37ч.

    Смятах да засегна темата за двойните стандарти на Запада, но руски журналист се е справил далеч по-добре от мен: https://www.kp.ru/daily/27565.5/4834230/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко пъти

    09 Окт 2023 8:43ч.

    трябва да ви се обяснява за двойните стандарти. Казали са го още древните. Това, което е позволено на Юпитер (САЩ), не е позволено на вола (Русия).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още ли я копате тая опорка с двойните

    09 Окт 2023 11:18ч.

    стандарти, бе. Русия е в края на хранителната верига. набийте си го в главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 8:51ч.

    И кое точно не е позволено на Руската Империя? Вие стопляте ли въобще, че след некой и друг месец жертвите на войната в Украйна ще надхвърлят ЕДИН МИЛИОН!!! И тва в 21 век в географския ЦЕНТЪР на Европа. Все едно сме по време на ВСВ.Там имаше такива числа при убитите... Въобще не стопляте какво си казаха Путин и Си преди няколко месеца, че те " движат промените които не са виждани от 100 години".А продължавате жално да хленчите, като следперестроечни совки. Въобще не разбирате думите на руския лидер за "НОВ СВЯТ" . А трябва да ги приемате абсолютно буквално.И ТСВ хич не е футуризъм ами чука на вратата.... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пултът за управление

    09 Окт 2023 8:57ч.

    Нищо не движат Путин, Си, Байдън... и другите човеченца. НИЕ движим Фамилиите. Фамилиите движат човеченцата. А над нас стоят други, нехора, които движат нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синергетик

    09 Окт 2023 8:52ч.

    Световният жандарм е на първа линия, щом някъде се застрашат неговите интереси. И понеже САЩ се командват от евреи, икономиката е в ръцете на евреи, Холивуд е напълно еврейско котило, няма начин да не се притекат на помощ на Израел. Изобщо не ги интересува кой чия земя е завладял някога, кой е затворил милиони палестинци на прага на оцеляването в ивицата Газа, кой непрекъснато подлага на обстрел палестинските територии и подлага на геноцид палестинците. Важни са "нашите кучи синове". Мирът в този регион ще се установи, когато Израел изчезне от картата на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    09 Окт 2023 8:57ч.

    Няма да е зле да се разбере колко издръжливо е това корито срещу рояк дронове атакуващи подводната му част. Ще е голям майтап да го потопят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 9:09ч.

    Същинският Близък Изток, който аз определям от Латакия до Суец и от Хайфа до Аман е прекалено малък за оперативно разгръщане.Колко вярна само е максимата, че фуражките винаги са готови за отминалите войни. А сега с дронове от магазина, таблети и делтапланери и бац жертвите колкото във войната от Йом Кипур.Щурмоваците на Хизбула и Иран могат да запалят целия регион за няколко часа стига Хаменей да вземе "политическо решение".Но тва ще се реши все пак от Москва и Пекин.Поднебесната Империя е абсурд да позволи Индия да конкурира "Един пояс един път" с нейния трафик през Рияд и Хайфа. МБС трябва да коригира бързо своята политика... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    09 Окт 2023 9:21ч.

    Най-ценна в Газа ще бъде подводницата ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ☮️ маке лове ☮️

    09 Окт 2023 9:24ч.

    ☮️ нот вар ☮️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    09 Окт 2023 11:16ч.

    пак ще ядете бой както винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разкапващ се западащ

    09 Окт 2023 11:51ч.

    Постоянно си под наблюдение. Знаят кой си и няма къде и как да се скриеш. За такива думи се носи строга отговорност. Разплатата е неминуема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    09 Окт 2023 12:50ч.

    Аве краварчета гориво имате ли, ще стигнат ли до залива? За смях станахте ве

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи