САЩ и Русия размениха Виктор Бут за баскетболистката Бритни Грайнър

САЩ и Русия размениха Виктор Бут за баскетболистката Бритни Грайнър

Процедурата по размяната на руснака Виктор Бут за американската гражданка Бритни Грайнър приключи успешно в четвъртък на летището в Абу Даби. Това съобщиха за ТАСС от руското външно министерство. Междувременно американският президент Джо Байдън написа в "Туитър", че Бритни Грайнър е в безопасност и пътува към САЩ. Байдън публикува две снимки. На едната той говори по телефона с баскетболистката, а на другата е прегърнал нейната съпруга Шерел Грайнър, съобщи БТА. Преди да бъдат пуснати, двамата са били помилвани, съответно от руските и от американските съдебни власти.

„На 8 декември 2022 г. на летището в Абу Даби успешно приключи процедурата по размяната на руския гражданин Виктор Бут за американската гражданка Бритни Грайнър, които излежаваха присъди съответно в изправителни институции на Съединените американски щати и Руската федерация", съобщи руското дипломатическо ведомство. „Руската федерация отдавна преговаря със САЩ за освобождаването на Виктор Бут. Вашингтон категорично отказа да води диалог за включването на руснака в схемата за размяна. Въпреки това Руската федерация продължи активно да работи за спасяването наш сънародник“, съобщават още от руското външно министерство.

32-годишната Бритни Грайнър, смятана за една от най-добрите баскетболистки в света, бе задържана през февруари на московското летище Шереметиево, след като в багажа ѝ бу открито масло от канабис. Тя бе осъдена през август на девет години затвор по обвинения в наркотрафик, припомня АФП.

55-годишният Виктор Бут бе задържан през 2008 г. по искане на американските власти и екстрадиран в Съединените щати, където през 2011 г. бе осъден на 25 години затвор по обвинения в нелегален трафик на оръжия за престъпни режими и бунтовници в няколко държави, посочва ДПА. АФП отбелязва, че руснакът е прототипът на героя на Никълъс Кейдж във филма "Цар на войната" от 2005 г. - циничен оръжеен търговец.

Това е втората размяна на затворници между САЩ и Русия през последните осем месеца, отбелязва АП. Тя бе осъществена в момент на високо геополитическо напрежение между двете страни на фона на войната в Украйна.

Освобождаването на баскетболната звезда Бритни Грайнър, двукратна златна олимпийска медалистка с националния отбор на Съединените щати, бе сред основните приоритети на президента Джо Байдън. То бе постигнато, но на висока цена. Освен това бившият морски пехотинец Пол Уилан остава в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор. 

За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди днес, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.

Джо Байдън даде да се разбере, че не се е отказал от опитите си да издейства освобождаването на Уилан, който излежава в Русия присъда от 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

"За жалост и по напълно нелегитимни причини Русия третира случая на Пол по различен начин от този на Бритни. И въпреки че все още не сме успели да издействаме освобождаването на Пол, ние не се отказваме. Никога няма да се откажем", каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

Американският президент изтъкна, че присъдата на бившия военен е напълно изфабрикувана, предаде АФП.

Семейството на Пол Уилан приветства освобождаването на Бритни Грайнър. В същото време то добави в изявление, че ще посрещне четвърта поредна Коледа без самия Уилан.

 

Източник: ТАСС, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • Джентълмен

    08 Дек 2022 15:38ч.

    Кон за кокошка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъката на бацила USA

    08 Дек 2022 16:56ч.

    Проблема на овцата е, че се страхува от вълкът, а не от овчаря !!! Добра сделка, Русия ще се научи с американците да използва техните изнудвачески методи Бут между другото не е стъпвал в САЩ, а доколкото си спомням Бут бе арестуван и екстрадиран незаконно и осъден за предполагаеми престъпления, които можело да се случат в бъдещето, но на американците не им попречи да го арестуват и затворят!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    08 Дек 2022 21:49ч.

    Смени дилъра, че нещо не е в ред...........Или гледай филма с Никълас Кейдж - "Господар на войната"...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъдю К.

    08 Дек 2022 22:06ч.

    Току що гледах в Белия дом как жената на тази баскетболистка благодари лично на дядо Байдън за освобождаването на половинката и от Русия. Беше голям цирк и хората явно трябва да свикват, че LGTBQ+ са по-важни от нас и заслужават особена защита. Ай сиктир им на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слива Вагинова

    09 Дек 2022 9:20ч.

    Нашите мас-медии „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз" и “ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем", не посмяха да постнат фаталната за днешния Евроатлантизъм информация, че въпросната баскетболистка в действителност е ЛГБТИ-звезда и „мъж“ на една лесбийка, която се мъдреше до Бай Хлопни Дъска !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    08 Дек 2022 15:43ч.

    Изиграха го руснаците перфектно тоя мач

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    08 Дек 2022 18:44ч.

    да не би говедарите да са започнали да вдяват, че първата оферта на руснаците е най-добрата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лоши деца

    08 Дек 2022 15:49ч.

    На ти си „кукличката“, дай си ми „парцалкото“ — мама не дава да си играя с такива лоши деца като тебе…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Дек 2022 15:56ч.

    Ако реднеците искат Уилан ще трябва да изнасилят Германия да пусне наемния убиец от ГРУ Вадим Красиков. Путин започна да стопля, че също трябва да "отвлича" американски граждани..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    08 Дек 2022 16:03ч.

    Истински мъж за надрусана ЛГБТ икона. Не е зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    08 Дек 2022 18:45ч.

    абсолютен мъжкар е бут, факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наще мас-медии не посмяха да пяснат фаталната за днешния Евроатлантизъм информация, че въпросната баскетболистка в действителност е ЛГБТИ-звезда!

    08 Дек 2022 19:37ч.

    В Щатите я чакала ЖЕНА Й Това в добавък към вчерашните изстъпления на Фондерлайняния гинеколок за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЕДНОПОЛИВИТЕ БРАКОВЕ В ЕС и в частност - УВИ и в България. Или през задния вход, а ако трябва - и през мръсната канализация на къщата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Grethen

    08 Дек 2022 16:22ч.

    Спомням си, четох преди мн години го хванаха някъде към Тайланд на малка лодка. Руските служби го предупреждавали да не излиза от Русия, но той махнал с ръка. Ето след толкова години...браво че, си го прибраха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    08 Дек 2022 16:28ч.

    В един момент американците ще се съгласят да си получат Пол Уилън срещу Зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво им е Зеленски изобщо

    08 Дек 2022 21:12ч.

    По скоро американците ще търсят вариант да го ликвидират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    08 Дек 2022 17:02ч.

    Виктор Бут владее 7 езика, едва 12 годишен вече е бил ограмотен с есперанто, очевдино добре се е справял с логистични и военни задачи, снабдявал е с българско оръжие конфликтни страни в Африка. Дразнел е американците, които много държат да контролират всички пазари на оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Дек 2022 17:39ч.

    Според мен тази размяна не беше толкова неочаквана- беше въпрос на време. Интерсна е държавата, в която се е осъществила размяната. Практиката до сега беше, това да се случва в Европа- дори по време на Студената война. Може би и в бъдеще 2-те страни ще продължат да използват отделни араб. страни при такива операции, всичко това престои...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    09 Дек 2022 8:00ч.

    според някои, последните две размени са част от механизъм, който ще бъде ползван вбъдеще, доколкото се очаква завесата между русия и света на носителите на... таквоз, да бъде спусната за дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Дек 2022 17:39ч.

    Понякога казваме, че американците са тъпи. Чета на едно място реакциите им - много адекватни. Ето едно мнение: '... Hopefully she returns wiser and with a new respect for this country. Tough lesson to learn. My only question is, what if this were me or a common citizen? Would the Prez have fought as hard for release?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците не са тъпи, по-скоро не са осведомени

    08 Дек 2022 21:16ч.

    А и голяма част от тях не се и интересуват, точно както и у нас. В момента им се промиват мозъците основно на тема, че белите са виновни за всичко, и трябва да си платят за това. Един от вариантите е, като ги оставят на опашката за влизане в университети и колежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • новото нормално

    09 Дек 2022 9:37ч.

    Ако тази американка не беше лезбийка, нямаше да чуем нищо за нея. Бай Дън не го е грижа за еднополовата, важното е да се пропагандира ЛГБТ извращението. Няма си САЩ други проблеми, спасява извратените си граждани. Нормалните да умират, кой го е грижа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си, потвърдено е от клоуна Карин-Жан Пиер - прессекретарката на Бялата къща

    09 Дек 2022 14:28ч.

    С картинка и звук: https://twitter.com/MattWalshBlog/status/1600925007076823042

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    09 Дек 2022 10:39ч.

    Ако бях на мястото на Путин освен Бут, срещу лезбийката щях да поискам и Асандж като бонус. Ей така да се пукат душманите. И краварите щяха да го дадат, защото старецът обеща на съответната общност до Коледа да върне баскетболистката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Дек 2022 14:30ч.

    Бял мъж за черна жена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pdw W rrak Og

    24 Апр 2024 9:06ч.

    Do not stay out of business, or close down due to lack of Funding and finance. Your projects, businesses, and financial needs are entirely achievable. You can now fund your projects, businesses without worries of repayment as you can have plenty of time to execute your projects and businesses and grow financially, and build up, to achieve your complete set goals. Are you also a broker/consultant? Make life easy for your diverse clientele globally to help provide funding for their various Businesses and Projects, edging them towards a better business and financial goals. Chu Yeung Customer Care Department [email protected] https://charterunionfin.com/?refid=2087 +852 8199 9324 Unsubscribe here if you don't want to get these offers: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdx-LI-ETiB-g37_ijIRHfBNhu__c-Go1dyOyZ_zU_pgeYTEg/viewform?usp=sf_link 10 Glendonbrook Road, Hempstead, New York, US, 2849

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи