САЩ и Канада съобщиха, че са засекли китайски шпионски балон в небето си

САЩ и Канада съобщиха, че са засекли китайски шпионски балон в небето си

САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не го сваля поради риск за хората на земята, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски висши представители. Междувременно Канада съобщи, че също е засякла съмнителен балон над територията си, съобщава БТА.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ "с висока степен на сигурност" смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом - едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята", посочва Франс прес.

Пентагонът съобщава за балона броени дни преди очаквано посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на плановете му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил официално, отбелязва АП.

Канадското министерство на отбраната съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение, малко след като американски представители казаха, че китайски шпионски балон е бил засечен да се носи над западния американски щат Монтана, предадоха световните агенции.

Министерството на отбраната на Канада заяви, че движенията на втория засечен балон се следят активно от Северноамериканското военно въздушно-космическо командване.

"Канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент", се казва в изявление на канадското министерство на отбраната. В него се допълва, че ведомството поддържа контакти със САЩ.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Моите имена

    03 Фев 2023 8:57ч.

    Тия па! Тая работа много намирисва на известната детска приказка "Върви манго от село на село, та лъже. Върви брат му ден по-късно по него, та маже."... Ще се занимават с балони китайците! Те си имат дресирани военни жерави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези пак почнаха с лъжите с " висока степен на сигурност"

    03 Фев 2023 9:37ч.

    Лъжливото овчарче се упражнява в пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тюрлю гювеч

    03 Фев 2023 9:28ч.

    Последно опасни ли са балоните или не? Щата Монтана колкото нашата Монтана ли е, та е опасно да свялят хвърчилото, хеле пък като лети над ядрени силози? БТА нещо не са пили кафе навреме…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    03 Фев 2023 9:38ч.

    Според руснаците американците не разполагат със съответната технология за сваляне на балона. https://www.pravda.ru/news/world/1796603-pentagon_ssha_kitaiskii_shar/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И малко по-подробно,

    03 Фев 2023 9:41ч.

    на английски: https://pbs.twimg.com/media/FoBHTefXkAA7SIl?format=png&name=900x900

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    03 Фев 2023 9:56ч.

    Руски пилот-експерт обясни с много точни думи защо ПВО на САЩ не е в състояние да го свали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек

    03 Фев 2023 10:36ч.

    Демек, това е сателит, защото сателитите са всъщност летящи балончета (който не вярва да вземе да провери за паднали "сателити" на Гугъл, на Самсунг в дворовете на разни хорица).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Фев 2023 10:38ч.

    Ам спукайте го тоз балон бе, фунийки нямате ли? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    03 Фев 2023 11:12ч.

    ... ако не верваш, ела ме ритни ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно защо го обявяват, като не искат да го свалят?!

    03 Фев 2023 12:10ч.

    Значи хем тайно, хем го обявяват?! Защо изобщо го обявяват като не искат да го свалят? В днешна статия пише, че Спейсекс щели да изстрелват ВОЕННИ спътници за "орбитално преследване" от октомври. Да не би да искат нови пари за ново оръжие? ... Смешна работа. ... А пък може да се окаже че са извънземните, щом летят над ЯДРЕНИТЕ бази на щатите. Преди години извънземни предотвратили ядрен удар на САЩ документирано със свидетелски показания на бивши щатски военни в документални филми на канал History. Ивънземните няма да позволят Земята да се самовзривява от луднали алчни човешки индивиди! И още - ако балона е истински, тогава е СПРАВЕДЛИВО да се поизпотят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    03 Фев 2023 12:53ч.

    Май са препушили тревица брадърите и им се привидяло. Пък Трюдо като в „Новите дрехи на царя“ - и той подобаващо видял китайски балон в небето и взел да го дебне. Може и над Европа да са пуснали китайците два-три, поживем – увидим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ми бѝло китайски шпионски балон,

    03 Фев 2023 13:14ч.

    най ми бѝло надут до спукване китайски кондом… (Пояснение: „кондом“ е западното название на онова, което някога наричахме КАПУТ.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи