САЩ и ЕС приветстваха решението на македонския парламент

САЩ и ЕС приветстваха решението на македонския парламент

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ,© Reuters

След днешния вот в парламента в Скопие, одобрил т.нар. френско предложение на ЕС за преговорна рамка за членство на Северна Македония в съюза, властите бяха поздравени от САЩ и ЕС.

Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, заяви, че страната му "приветства решението на парламента в Северна Македония да направи следващите стъпки към членство на страната в ЕС"

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, написа в "Туитър", че това е съдбоносна стъпка за Северна Македония и Европейския съюз. "Бъдещето ни е да сме заедно и ви приветстваме с отворени обятия", допълни той. Мишел обяви още, че вотът в Собранието открива пътя за т.нар. междуправителствена конференция със Северна Македония още следващата седмица. Това не е началото на преговорите, а само политическо разясняване на процеса, който ще започве, след като приключи приемането на поправката за българите в Конституцията.

"Разбираме трудните отстъпки, обсъждани в този компромис, признаващ и уважаващ културната идентичност на Северна Македония и македонския език", се казва в съобщението на Блинкен.
"Това решение идва в съдбоносен момент за Северна Македония, Западните Балкани и Европа. ЕС, включващ всички страни от Западните Балкани, вкл. Албания и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-преуспяващ. Сега е моментът да се използва набраната скорост и да се работи по следващите стъпки", допълва водещият дипломат на САЩ.

Премиерът Димитър Ковачевски разпространи в "Туитър" поздравление от името на правителството му с "благодарност към депутатите, които днес в парламента гласуваха за европейското бъдеще на Северна Македония". "Най-накрая македонският език ще отекне навсякъде в Европа. Така се обича държавата, с мъдри и държавнически решения!", посочи той.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  16 Юли 2022 18:05ч.

  Е, сега трябва да приложат санкциите на ЕС и Сащ и да свикнат да живеят без газ, ток, петрол итн, ама да се надяват на ценности и приветствия за героизъм от партньорите от Космоса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Юли 2022 22:11ч.

  Няколкото ракети насочени към Скопие, вече ще са с код на македоскиьот язикот ..............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  16 Юли 2022 18:59ч.

  ес не знае какви неприятности ще му донесе влизането на македония само ядове непрекъснато ще се разправяме за историята религията предразсъдъците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  16 Юли 2022 20:48ч.

  Щом тези момци подкрепят - спукана им е работата на макетата! Ма га си проз, като нас, за жалост, то е завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  16 Юли 2022 21:16ч.

  Македонците протестират, обаче парламента одобрява. Навсякъде един и същи филм - политиците подлоги, гражданите да го духат....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джосая Контопишкофф

  16 Юли 2022 22:34ч.

  Край, съга сос влазаньйето на бугарските селяци от СМ во Европарламентот, ОТАН одма ке победи врагот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Крали Марко уйкя му

  16 Юли 2022 22:39ч.

  Президетот Путинофф сигор вече напуни гачите от уплах! СЪъга кат му налетат ''мелеярдите'' на брой люти макя-доня-чки боЙци и одма ша го повалят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винаги

  16 Юли 2022 23:15ч.

  На едната страна щом пише ДОБРЕ ДОШЛИ , на другата е ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО,особено от сащ и ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и последното късче Българска земя потъна в евроатлантизЪма.

  17 Юли 2022 3:39ч.

  Нашите измъчени предци са я отстоявали с цената на неизброими жертви и страдания ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи