САЩ и ЕК разкритикуваха Милорад Додик за срещата му с Путин

САЩ и ЕК разкритикуваха Милорад Додик за срещата му с Путин

Държавният департамент на САЩ оцени решението на президента на босненската Република Сръбска да се срещне с руския президент Владимир Путин, както и по-ранното му решение да награди с медал Путин, като „недалновиден ход, който не служи на интересите на Република Сръбска“, съобщава сръбският в. „Данас“. Междувременно Европейската комисия предупреди Република Сръбска, че поддържането на връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията, съобщава БТА.

„Нито едно правителство не би трябвало в този момент да разширява на каквото и да било равнище сътрудничеството си с Русия, докато тази страна води агресия срещу Украйна“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър за „Гласът на Америка“ по повод посещението на Додик в Москва. Той подчерта, че пътят на Босна и Херцеговина към демократично, проспериращо и сигурно бъдеще „преминава през Брюксел, а не през Москва“. „Затова смятаме подхода на Додик за непродуктивен и преди всичко вреден“, добави Милър.

Европейската комисия също предупреди, че поддържането на връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията, съобщи регионалната телевизия Ен1. „Европейският съюз бе кристално ясен към нашите партньори: Отношенията с Путинова Русия не могат да бъдат нормални и са засенчени от непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна“, казаха от Европейската комисия.

От ЕК припомнят, че ЕС многократно е посочвал, че поддържането на близки връзки с Русия е несъвместимо с евроинтеграцията. Те подчертават, че ЕС иска да разчита на всички страни кандидатки за членство като на надеждни европейски партньори, които ценят общите принципи, ценности, сигурност и просперитет.

„Да не забравяме, че Путин е този, който нарежда и контролира масовото нарушаване на Хартата на ООН и човешките права в Украйна, където Русия извършва зверства, като атакува произволно цивилните и гражданската инфраструктура, плячкосва украинска собственост и територии или отвлича деца“, казаха от ЕК пред Ен1.

Милорад Додик се срещна вчера с Владимир Путин и заяви, че Република Сръбска възнамерява да провежда собствена политика спрямо Русия и да продължи да си сътрудничи и да работи с нея. 

Додик заяви днес на форум за сигурността в Москва, че след войната Босна се е превърнала в експеримент и колония, без уважение към историята и международното право, съобщи телевизията на Република Сръбска РТРС. 

По думите му, "т.нар. хуманна намеса на НАТО е изразена за първи път в агресията срещу Република Сръбска през 1995 г. и в Сърбия 1999 г., а след това се е превърнала в „модус вивенди“ (начин на живот, лат.) за американските военни интервенции в Близкия и Средния изток и в пълно пренебрегване на международното право".

„След войната Босна и Херцеговина се превърна в геополитически експеримент, колония на западния либерален глобализъм, който трябваше да допълни процеса на отмиране на нацията и да създаде някакво хибридно, наднационално общество, без идентичност и каквото и да е уважение към традициите, конституционното право, историческия опит от живота на Балканите“, подчерта Додик.

По думите му, сръбският народ е бил първата жертва на процеса на хегемония на западните фактори и НАТО.

„Новото предизвикателство е насърчаване на идеология на нацизъм и фашизъм като оръжие срещу Русия. Застрашена е европейската енергийна сигурност, защото Европа продължава да е зависима от руската енергия“, отбеляза още Додик.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Колония в покрайнините

    24 Май 2023 21:51ч.

    ЕК додява и на приети и на неприети страни. Чудя се ако България някога напусне ЕС, ще ни оставят ли на мира... (може би отговорът е ясен)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та те и по време на соца не са ни оставяли на мира

    24 Май 2023 22:20ч.

    Тая пропаганда какво е било? Защо българите излизайки навън се реализират? защото имат образование, защото техникумите ни превишават техните тъпи колиджи, защото точно икономическата система на соца е създала кадри на високо ниво във всяко отношение. ............. Не говоря за Партията, ..... то е ясно че кариеризмът е съществена част от всяка една управляваща система. За идеи забравете! Пари и власт! .................................. Но организацията на икономиката е върха, поне у нас. Всички са собственици на държавата, което е трудно да се осмисли от много хора. Защото Ти си собственик на войската, на заводите, на училищата и болниците. Тук даже не става въпрос, че соца е срещу частната собственост. ............. В момента с наложената ни финансова демокрация ние не сме собственици дори на жилищата си закупени с кредити. Всичко на кредит е чуждо, то не е твое, то е на банката. ............ Така, че тия дето примират по САЩ и Западна Европа и не виждат капана приготвен за цялото човечество, ами ..... толкова им е акъла. Прехласват се по центъра на Париж, но кой знае защо не отиват да видят покрайнините му. .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така! Нашето бъдеще минава през задължителната смяна на пола, от мъж в жена, а после най-добре безполов!

    24 Май 2023 22:14ч.

    Писна ми! Писна ми! Кои са тия оттакък локвата, да определят мисленето ни и бъдещето ни! трябва да се намери друг реално реален и добър път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    24 Май 2023 23:01ч.

    САЩ са най-голямото зло за човечеството - сърбите никога няма да го забравят! а нашите продажници да вървят в преизподнята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колумб

    25 Май 2023 10:18ч.

    Сърбите с точна псувня: "Колумбе, ебем ти откритието" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    25 Май 2023 13:20ч.

    Абе, те и турците много преди тяхното "откритие" са открили Европа, но да се бяха понапънали, че да открият тези "откриватели", избили милиони, присвоили си огромните континенти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    25 Май 2023 1:02ч.

    А защо не се е@@т в г@за всичките сатанисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар / нали пише, напиши коментар /

    25 Май 2023 1:27ч.

    Интересно, че краварите се сещат за Хартата на ООН за правата на човека, само когато на тях им е изгодно. Защо не се сещаха за Хартата във Виетнам, Ирак, Либия, Сирия, Югославия в намесите им в страните от Близкия изток и Африка? Или тогава забравят, защото ,,демократичните намеси" ги извършват самите те, червеновратите кравари. Навсякъде си врът носа и се правят на ,, световен жандарм ", без някои, като ООН, специално да ги е ,, упълномощил".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слагай смело и цяла Южна Америка

    25 Май 2023 4:12ч.

    Къде не са си пъхали гагите, тия извратеняци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    25 Май 2023 2:00ч.

    Виждате ли как една малка страна има достойнство? А къде сме ние - слуги на европейските и щатски интереси. Чия е изгодата от съставяне на правителство в момента? Пак на същите. Време е да се събудим и да вземем съдбата на страната ни в собствените си ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Май 2023 11:41ч.

    Американците са изключително нагла сбирщина, вчера ни бомбардирали, пък днес ще ни казват с кого да се срещаме....И на Балканите се домъкнаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски пригожински чук

    25 Май 2023 12:40ч.

    Докато не бъдат накарани да почнат да мислят, все така ще наглеят. Липсата на мисъл от свръхзадоволяване води до там. Самата дума за мислене (в английската си етимология) показва, че на човека трябва да му липсва нещо, а не да бъде оставян неограничено да консумира удоволствие. Ако искате да има хуманно човечество, със западния трансхуманен капитализъм трябва да се приключи драстично тия дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    25 Май 2023 13:14ч.

    Ама, как така сам ще си избираш приятелчетата? Та ти си още МАЛЪК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анчев

    25 Май 2023 17:03ч.

    САЩ,ЕС, мършави чиновници,не разделяте света с вашата алчност за територии и богатствата им.Дъртият Джо,ти каво търсиш на Балканите и в Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи