САЩ актуализират ядрения си арсенал, разположен в пет европейски държави

САЩ актуализират ядрения си арсенал, разположен в пет европейски държави

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Съединените щати са в процес на обновяване на своя ядрен арсенал, разположен в пет европейски страни, като заменят старите ядрени бойни глави с ново поколение ядрени бойни глави. Това е посочил Алистър Бърнет от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN), предава ТАСС.

"САЩ са в процес на замяна на ядрените си оръжия в Европа с ново поколение, това може да се види от начина, по който самолетите на ВВС на САЩ, предназначени за този вид транспорт, се проследяват на живо. Те не говорят за това публично, но това надграждане на арсенала продължава", е коментирал той.

Преди това организацията призова САЩ да изтеглят ядрените си оръжия от Европа, тъй като практиката на ядрена размяна е опасна и увеличава риска от ескалация. Според тях САЩ разполагат с около 150 ядрени бомби, разположени в американски въздушни бази в Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Турция".

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) е международна обществена организация, създадена през 2007 г. Нейните цели са да насърчи одобрението и прилагането на Договора за забрана на ядрените оръжия. Организацията получи Нобелова награда за мир през 2017 г.

Източник: Агенция "Фокус"

Коментари

  • Такъв процес наистина върви

    21 Юни 2024 15:52ч.

    И всяко подценяване на американските ядрени възможности от бравурни русофили е опасна заблуда. Самозаблуда... Иначе по принцип всяка ядрена сила е длъжна поетапно да подменя ядрените бойни глави с нови. Представата , че веднъж сглобена ядрената глава е "вечна" , не отговаря на действителността. Какъвто и тип да е ядрения заряд, в него вървят процеси на разпад. От една страна след определено време зарядът става несигурен относно критичната маса, необходима за ядрена реакция. От друга страна електрониката на бомбите деградира от постоянното облъчване и трябва да се подмени. Затова старита ядрени глави се свалят от дежурство, материялите отиват за дообогатяване или не... А на тяхно място застъпват новосъздадени бойни глави. Този процес е безкраен и трудоемък. Затова да имаш ядрено оръжие и да го поддържаш годно, е "скъпо удоволствие"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    21 Юни 2024 16:02ч.

    благодарим че ни осведоми!! Бравурнити, текат процеси на разпад при радиоактивните елементи използвани в бойната глава и анализа на написаното от вас показва че имате проблем с българския език!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МатерЯл

    21 Юни 2024 17:38ч.

    Многу съм умен, почти бравурен. СтаритА ядрени глави може да се свалят от дежурство, но аз оставам, дежурството ми продължава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От доста години американците не могат да обогатяват уран. Собствени центрофуги така и не успяха да си разработят.

    21 Юни 2024 20:45ч.

    В Пентагона планират да се научат да могат отново някъде към края на 40 те години на 21 век. Ако все още съществуват като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпчо бай

    21 Юни 2024 22:00ч.

    Ново изречение в българския език започва с главна буква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците

    21 Юни 2024 22:01ч.

    Обогатяват по друг метод, газова дифузия . Спрете с тия градски легенди как американците вече не могат да си вързват обувките…😎

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Юни 2024 23:30ч.

    Само една фирма в САЩ обогатява уран. На година обогатяват около 600кг, което е за едно зареждане на реактор от 1000 мегавата. Останалият обогатен уран 60%, който им е нужен внасят. 44% от обогатеният уран за година в Света се обогатява в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    21 Юни 2024 16:05ч.

    От рационализьм кьм фидеизьм... Те Това е сьщо деградация.Трансхуманизмьт основан на езикови модели на симулирани невронни мрежи сьщо.. А бре хора теолози, философи и плитици: еволюцинната биология наука ли е? Между другого учителят на проф. Христов Фурсов не вкарва бога като източник на света или аргумент контра за борба срещу сьвременния капитализм и трансхуианизьм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ерж4ж

    21 Юни 2024 17:21ч.

    Международната кампания за използване на ядрената бомба за мирни цели (ICAN) . Ще използва ударна вълна с радиация за разпространение на МИР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Юни 2024 17:39ч.

    Ха ха ха... мижай да те лажем! Тия са толкова изостанали, че купуват ядрено гориво от Русия 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    21 Юни 2024 18:36ч.

    стига с това ядрено оръжие бе олигофрени ,Русия има 1500 тактически ядрени глави и какво ,ше се подкарват ли европата с техните 120 ,идиотска работа ,заиграе ли ядрото всички приключваме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    21 Юни 2024 22:21ч.

    Ми все някога ще се случи. Това е положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Фриц

    22 Юни 2024 10:08ч.

    За съжаление е точно така. Това ядрено оръжие ще бъде използвано в един момент. Въпрос не на дали, а на кога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Юни 2024 21:07ч.

    За да има ядрено оръжие в Европа, то е следствие на допускането, че е много по-лесно това оръжие да се до Русия и че Русия няма средствата, за да достави такова оръжие на територията на САЩ. Само че това отдавна не е валидно. Никой няма да се занимава с обаждане на американско оръжие в Европа. Пък и доставката му в Русия също не е лека задача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само отбелязвам

    21 Юни 2024 22:23ч.

    Посейдонът за източното и за западното крайбрежие и да приключва Големия Сатана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    22 Юни 2024 1:42ч.

    Бог да пази България! Мили Боже тия няма да престанат, ще изгорят европата, ястреби гадни!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи