Със 191 гласа "за" депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Със 191 гласа "за" депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Това е първият законопроект, който гледа 49-ото народно събрание 

Със 191 гласа "за" депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор. Против нямаше, а 33-мата народни представители от "Възраждане" гласуваха с  "въздържал се".

Така механизмът за разследване на главния прокурор, който е залегнал в НПК, стана първия проект гледан от 49-ото Народно събрание. И то приет от всички парламентарни групи с изключение на една.    

Крум Зарков СНИМКИ НИКОЛАЙ ЛИТОВ

"Имаме нужда от такъв закон, не го ли виждате през последните дни.  Когато прокурорите се страхуват от шефа и усещат, че шефът се клати и идва нов шеф, вие имате ли усещане за независимост. Мисля, че този път има воля да свършим работа", обяви правосъдният министър Крум Зарков, който присъства на дебата, продължил близо 3 часа.   

Депутати от ИТН по време на дебата за механизма.

Думите му бяха по повод реплика на Цончо Ганев от "Възраждане", че Конституционният съд ще върне проекта, защото  бил противоконституционен и тогава трябвало да се връщат пари по плана за устойчивост. Механизмът е залегнал в плана. Според Ганев  мярката била вкарана в последния момент.

На тези му думи репликира Асен Василев от ПП-ДБ. Той обясни, че мярката била като отговор на процес, започнал през 2020 г. Последната седмица се видяло, че тази мярка е ужасно закъсняла.  

В началото на дебата Крум Зарков благодари, че проектът е включен в дневния ред. Гледането на законопроекта в правна комисия беше вчера следобед.

Зарков припомни, че проектът е заради над 80 осъдителни дела в Страсбург и въпросът е от 2009 г., когато България беше осъдена по делото "Колеви". В него се казва, че няма ефективен механизъм за разследването на главния прокурор у нас.

Депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев на днешното заседание

"Оттогава са правени много опити този проблем да бъде решен - някои искрени, други не толкова", каза още Зарков. Той припомни още, че писането на проекта е започнало от правителството на Кирил Петков.

"Ние продължихме  да работим по същество. Радвам се, че този проект срещна подкрепата на почти всички парламентарни групи. Разбирам, че процесът сега започва. Ако има един човек за когото не важи върховенството на закона, то не важи за никого", обобщи министърът. 

Проектът предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат на председателя на Наказателната колегия на ВКС. И той да прецени в кой сигнал има основание да започне разследване. 

Съдията, който стане прокурор по разследването на главния прокурор, ще трябва да е работил последните седем години по наказателни дела. Ще се определя на случаен принцип от списък, в който ще бъде включен само с негово съгласие.  Той няма да може да бъде повече от 2 години прокурор по разследването на главния прокурор. Ако разследването продължи повече от 2 г.,  ще бъде назначен друг прокурор по разследването.

Постановлението за отказ да се образува разследване, ще може да се обжалва пред СГС. Съдът ще разгледа отказа на закрито заседание. Може да се жали пред Софийския апелативен съд. 

Въвежда се още една фигура - на прокурор, който ще контролира прокурора по разследването, той ще се избира измежду съдиите от Наказателната колегия на ВКС за 2 години. 

По време на дебата Екатерина Захариева от ГЕРБ - СДС обяви, че ще подкрепят законопроекта както е внесен от Министерския съвет. Тя призова скоро да започнат и конституционни промени, за да не бъде сполетян и този законопроект от съдбата на проекта на правителството на "Борисов 3". 

"Този законопроект не е нито дискриминационен, нито извънредно законодателство. Решението преследва легитимна цел, която да не позволи нито един човек да бъде над закона. Смятам, че механизмът ще бъде глътка свеж въздух в съдебната система", обяви Надежда Йорданова от групата на ПП-ДБ.

"Приемайки този закон ще се предвижим по-бързо към сърцето на Европа", смята тя.  "Конституционната реформа е необходима, за да гарантира дълбока съдебна реформа на прокуратурата, която да не позволи повече в България да има главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев", завърши Надежда Йорданова. 

Цвета Рангелова от "Възраждане" обяви, че ще говори като депутат, но и като адвокат. Тя била притеснена, че сред основанията за образуване на досъдебно производство може да се стане само възоснова на сигнал, а отсъствали достатъчното данни.

Надежда Йорданова опонира, че наличието на законен повод е само, за да започне процедура за избор на прокурор по разследването, а след това той ще прецени дали да образува досъдебно производство. 

Радомир Чолаков отново повтори,че парламентарната група на ГЕРБ-СДС никога не е била да няма механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му много хора направили пари и съсипали имиджа на България, затова, че не е решен този казус. А в последните дни сме виждали, че един главен прокурор започва да разпада политическата система с инсинуации, с подхвърляния. 

"Всички ще видят обаче как политическата целесъобразност побеждава законността. За съжаление, се докарахме дотам", добави той. Г-н Зарков ще заслужава да стане президент, или най-малко министър-председател, ако законът издържи пред КС. Той трябва да носи отговорност, не бива да отнемаме правото на победа на г-н Зарков, каза още Чолаков. Той цитира становище на ВКС, което не одобрява някои от текстовете.   

Корнелия Нинова го попита дали си дава сметка какво е изговорил - политическа целесъобразност, призив да не се променя нищо. 

"Това е тотален удар по институциите в България, признат от първата политическа сила", обяви Нинова. Според БСП съдебна реформа трябва да има и между първа и второ четене да се подобрят текстовете. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ - СДС пък каза, че бил горд с текстовете и с чест и достойнство щял да гласува за проекта.

Чолаков пък попита защо Нинова прави такива непристойни интриги. Не отивало на положението й. Той уточни, че смята, че имало проблем в проекта, голяма част от депутатите смятали, че няма, част от съдебната система също смятала, че има проблем, но спорът щял да се реши от Конституционния съд.

Костадин Костадинов от "Възраждане" се пошегува дали не може и обратното - прокурор да стане съдия. 

Атанас Славов от ПП-ДБ пък попита защо в цялата СГП не се намери един прокурор, който да образува досъдебно производство по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, а е образувала  проверка. 

От БСП на няколко поискаха да бъдат внесени промени в НК срещу войната по пътищата и съобщиха, че вчера майка с двете си непълнолетни деца е карала с 2,4 промила. Шефът на правната комисия Стою Стоев съобщи, че докладът е готов и всеки момент ще бъде внесен в деловодството. 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Месията

    19 Май 2023 13:11ч.

    С всеки изминал ден Народно събрание доказва, че е един от най – големите ТУМОРИ в ероатлантическата колония Булгаристан !!! Всичко това, което е „управлявало“ през последните 33 години се нарича ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУК !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    19 Май 2023 13:19ч.

    Това нещо на снимката така и не разбрахме какво прави 4 години като главен прокурор. Нито едно знаково дело!!! Ясно е, защо беше сложен там и отнесе негативите, но да си такъв нещастник и сега да не им разкатаеш майката на цялата глутница за това че те сготвиха, трябва да си уникална мижитурка и срам за тази позиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    19 Май 2023 13:35ч.

    Яко вървят пазарлъци.. кого и колко дълбоко да потопят.. щото се разлаяха и сега се успокоиха.. нито ГеШеФ ще изговори нещо съществено, нито за нещо ще се изкара нещо съществено.. замитането под килима е национален спорт и се владее.... ще изгори някой долен ляв храст.. и до там.. няма Ало Ваньо, няма Мишо Биров, няма БарЦилона, няма кюлчета, НИЩО нямаааааа.... пазарим в момента едни евро милиарди...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    19 Май 2023 13:53ч.

    Тая мисирка Надежда Йорданова май бърка Татарчев с Филчев ... щото последния беше още по-лош от първия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    19 Май 2023 14:38ч.

    "Атанас Славов от ПП-ДБ пък попита защо в цялата СГП не се намери един прокурор, който да образува досъдебно производство по сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, а е образувала проверка." Този енфантил защо не зададе въпроса защо зам-ът си е мълчал толкова време като е толкова принципен. Или реформата се простира до смяната да Гешеф с русото Наде или дългоносото Ице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    19 Май 2023 14:43ч.

    Да подкрепиш нещо на зарков, е просто отвратително!!! Изключвам, ако реши да се самоубие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дренски

    19 Май 2023 15:07ч.

    кацамунска им работата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реторичен въпрос

    19 Май 2023 16:29ч.

    "Със 191 гласа "за" депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор." Значи ли това, че 191 пишман политици имат кирливи ризи и са решили да ударят първи, за да не бъдат ударени те?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е

    19 Май 2023 20:24ч.

    Жалки същества, без Род и Родина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам на хора, които непрекъснато се усмихват

    19 Май 2023 20:23ч.

    На какво се хилят всичките тия в парламента?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи