Сърбия, Унгария и РС Македония възнамеряват да попречат на България да увеличи таксите за руския газ

Сърбия, Унгария и РС Македония възнамеряват да попречат на България да увеличи таксите за руския газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Сръбската министърка на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто обсъдиха днес в Белград въведената от България такса за транзита на руски газ, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА.

Почти по същото време премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски предприе от Белград остра атака срещу България във връзка с транзитните такси за руския газ. Часове преди това той пя сръбски песни на президента Александър Вучич, предаде репортер на БГНЕС.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч.  От 2021 г. руски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода Балкански поток, който е продължение на „Турски поток“.

Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни.

"Ще се опитаме в разговор с българката страна да преодолеем това предизвикателство," каза Джедович след срещата със Сиярто в Белград.

Тя посочи, че ще бъде осигурен алтернативен внос на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане ще приключи до няколко дни.

"Всички изпълнители и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да заработи до края на ноември", каза тя.

"Докато Сърбия, която не е членка на ЕС, ни помага да осигурим нашите енергийни доставки, друга страна членка на ЕС я излага на риск. Надявам се, че усещате абсурдността на тази ситуация", каза унгарският външен министър за действията България, на пресконференция в Белград след среща със сръбския министър на минното дело и енергетиката Дубравка Негре.

Сиярто нарече неприемливо решението на българската страна, което не е съгласувано със съседните страни и застрашава енергийната им сигурност. Речта му беше излъчена на страницата на министъра във Фейсбук.

Сиярто припомни, че Унгария се обърна към Европейската комисия с молба да оцени тази „враждебна стъпка“ на България и се съгласи да координира действията си със Сърбия. "Ние също имаме Северна Македония на борда. Ще има и тясно сътрудничество и координация с тях", добави още Сиярто.

На 16 ноември той обсъди тези въпроси в Скопие със северномакедонския си колега Буяр Османи.

Сиярто подчерта, че решението на България противоречи на принципа на европейската солидарност: „Съюзниците не правят такива неща. Той също така нарушава търговските правила на ЕС. Митата не могат да се определят от страните членки, това е от компетенциите на общността. Това решение пречи на свободната търговия.

 „Очакваме България да отмени това враждебно решение и, ако това не се случи, Европейският съюз ще трябва да приложи своите правила, тъй като нито една страна-членка на ЕС не трябва да застрашава енергийната сигурност на друга държава или кандидатка за членство в ЕС“, каза Сиярто.

Дубравка Джедович Ханданович отбеляза, че Сърбия има подкрепата на Унгария по въпроса за доставките на газ, както има и допълнителни количества складиран там газ за нуждите си благодарение на доброто сътрудничество между двете страни.

Тя каза, че Унгария разчита на "Балкански поток", който минава през Сърбия.

„Това е сигурен източник на доставки за Сърбия и Унгария“, добави Джедович.

Според македонския премиер Ковачевски България е въвела "незаконна" такса за транспортирането на газ за Северна Македония и се зарече да бъдат използвани всички законови възможности за решаване на проблема. На въпроса "дали Сърбия, Северна Македония и Унгария могат да действат заедно, когато става дума за таксата за транспортиране на газ" Ковачевски отговори: "Това е незаконно въведен данък".

"Всички искат да кажат, че това е данък, въведен от България, но трябва да знаем, че тази държава е членка на ЕС и не може сутринта да е членка, когато например наложи вето, а следобед да не е и да въведе такса от 10 евро. Отправихме този въпрос към София и Брюксел“, каза още министър председателят на РСМ.

БГНЕС припомня, че Европейската комисия е категорична, че България сама решава как да се разпорежда с приходите от транзитните такси върху руския газ. "Къде ще отидат приходите от транзитните такси е въпрос към българските власти, тъй като това е национално решение и мярка", заяви говорителят на ЕК неотдавна. "Балкански поток" е собственост на страната ни и София определя как тръбата да функционира.

От своя страна руският президент Владимир Путин увери Унгария, че българските такси няма да попречат на доставките. Това стана по време на срещата на Путин и главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври.

"Искам вино, искам нож"

Димитър Ковачевски вчера се срещна със сръбския президент Александър Вучич послучай откриването на Втория международен панаир на виното. Късно снощи Вучич разпространи видео, в което Ковачевски и черногорският президент Яков Милатович пеят сръбската песен "Искам вино, за да полудея“.

Александър Вучич (вторият отляво) предлага чаша вино на Димитър Ковачевски (вторият отдясно)

Източник: segabg.com, "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Стою Ъ.

    17 Ное 2023 16:32ч.

    Я тези другари от Сев. Македония , Сърбия и Унгария да се обърнат директно до Козяк и да си решат проблема. Господарят решава, не слугите. Нанкай народе…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Ное 2023 17:01ч.

    От самото начало е ясно, че таксите са обречени !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2023 16:40ч.

    Дайте линк как Ковачевски пее "Искам вино, искам нож" на Вучич. Аз не го намерих.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо македонците се сближават със сърбите и мразят бугарите

    17 Ное 2023 16:43ч.

    Е, сега имате отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    17 Ное 2023 17:01ч.

    Ето и първите поканени на бг трапеза! Чакаме още и гърци, и румънци. Въпросът е кой сложи бг трапеза?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ли??

    17 Ное 2023 17:10ч.

    И всеки разсъждаващ ще се сети - настоящите управляващи, вероятно са им малко парите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    17 Ное 2023 18:53ч.

    Сичко хубаво в плана.Бг решава да вдигне таксата за пренос през своята територия, по своя на 100 процента тръба-от която не взема и капка за собствени нужди-куриоз(е , малко на кредит-към три милиарда, но какво са парите) и Скопяни, сърби и маджари решават да цакат с азерския газ през бг конектор. Баси географията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Ное 2023 19:35ч.

    Да сложат и на азерския газ допълнителни кинти. Щото Алиев все пак е завършил в МГИМО и като нищо ще купи руски газ. Още повече че Газпром и СОГАЗ са си дружки. А иди та разбери къде е руски и къде е азерски газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колега

    18 Ное 2023 10:12ч.

    Не е трудно да се разбере. Вземат се данните ,колко газ произвежда Азербайджан и колко продава навън. За периода януари -септември са декларирали внос от Русия,Иран и Туркменистан над 2 милиарда кубически метра газ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КоКо

    17 Ное 2023 20:55ч.

    Аз бих въвел такса 100 евро. Не защото ми дреме за Русия, Унгария, Сърбия или ЕС, а просто защото тръбата е моя и колко струва решавам аз. Като не им харесва да си докарат газ от Нептун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи