Сърбите за първи път се обърнаха против ЕС и не искат да влязат в него

Сърбите за първи път се обърнаха против ЕС и не искат да влязат в него

Последните проучвания на общественото мнение за първи път са показали, че мнозинството в Сърбия не иска присъединяване на страната към Европейския съюз. Ако сега се проведе референдум, то везните ще наклонят в полза на евроскептиците. Това се разбра от изявление пред нацията в петък вечерта на президента Александър Вучич. 

Сърбия ще продължи по пътя си към членство в Европейския съюз, въпреки нежеланието на мнозинството от жителите на страната да се присъединят към ЕС, заяви сръбският президент Александър Вучич в специално обръщение към нацията в петък, предаде ТАСС.

"Ще продължим пътя си към ЕС, въпреки че той е непопулярен в Сърбия, а според последните проучвания на общественото мнение за първи път мнозинството от гражданите са против присъединяването към ЕС. Но нашата работа не е да се подчиняваме на общественото мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път", заяви Вучич и добави, че търговският оборот между Сърбия и ЕС е над 60 процента, т.е. около 30 милиарда евро.

Въпреки че трябва да плати висока цена за това, че не въведе санкции срещу Русия, Сърбия няма да го направи, каза още Вучич, но въпреки това страната ще остане на пътя си към ЕС, изтъкна сръбският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано в интервю за германския вестник "Ханделсблат" Вучич изрази загриженост, че ако утре се проведе референдум за членството на Сърбия в ЕС, 44 процента от гражданите биха гласували "против", а само 35 процента биха гласували "за". Според него причината за подобно отношение е, че сърбите чуват от ЕС само едно: страната трябва да признае Косово за независима държава. На много сърби им е писнало от това, защото виждат съвсем различен подход на западните сили в Украйна, така че имат усещането за двойни стандарти, обясни Вучич. Президентът изрази надежда, че германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи присъединяването на Сърбия към ЕС.

Сърбия се сблъсква с огромен натиск и лицемерие от страна на Запада по въпроса за Косово, каза още Вучич.

"Изправени сме пред най-силния натиск, както и пред лицемерието на части от света, особено на Запада, по въпроса за Косово. На практика няма диалог", каза сръбският лидер.

По-рано в Берлин се състоя работна вечеря с участието на Вучич, специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, министър-председателя на Косово Албин Курти и германския канцлер Олаф Шолц. В резултат на тази среща Белград и Прищина се споразумяха да проведат разговори в Брюксел на 13 май, а Вучич заяви, че "само компромисно решение за Косово и Метохия може да гарантира мира на Балканите през следващите 100 години". Сръбският президент заяви, че Белград разбира, че няма да може да промени позицията на Берлин по въпроса за Косово, но поиска "да се чуе сръбската позиция".


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • не ставайте и вие част от лакейските марионетни въхушки

    07 Май 2022 10:29ч.

    Трябва да издържите, не минавайте в откровено другия лагер. Вие сте единствените бойци за правда и добро на все още тихия фронт на Европа. Ще дойде момент, в който Русия ще може да помогне, но не засега. Съпротивлявайте се поне вие, че имате международно оправдание...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България със Сърбия !

    07 Май 2022 10:32ч.

    Най-читавата позиция на Балканите имат сърбите, каквото и да говорим. Каквито и исторически предрасъдъци да имаме. BULEXIT !!! Съюз със Сърбия , а по-късно съюз със свободните балкански страни !!! Никога срещу Русия ! Вън САЩ от Балканите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България със Сърбия,

    07 Май 2022 11:58ч.

    нашата традиционна историческа приятелка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    07 Май 2022 12:18ч.

    В редките случаи, когато сме били заедно със сърбите, постигали сме чудеса ! Например общия щурм на Одрин през Балканската война, където сме подпомагани от една сръбска армия... Враждите ни със сърбите, братски народ, са едни от най-тежките исторически грешки - и за тях, и за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    07 Май 2022 10:40ч.

    Направо референдум за присъединяване към Русия. За сега само Сърбия, а скоро и други държави. Ще нацвъкат анклави в Европа и ще почнат да ги издържат. Руснаците са свикнали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    07 Май 2022 11:22ч.

    Нито сърбите, нито тукашните рубладжии искат да живеят в Русийката, за децата им, които отдавна живеят на Запад пък тая алтернатива е смешна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те на по-така, горните руснаци децата също

    07 Май 2022 12:02ч.

    И яхтите им там, и дворците, пък ако се разболеят, пак там тичат. За шопинги и купони доскоро да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Русийката" ?

    07 Май 2022 12:23ч.

    Много я оголемяваш. Ще ти се карат. Трябва да я изписваш "русийчицата" , за да покажеш напълно нейната световна нищожност, микроскопичност, нещо като Лихтенщайн, ама на два континента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    07 Май 2022 12:44ч.

    То точно в тоя размер е проблема - огромна страна пълна с ресурси, а с икономика колкото Лондон. Даже и едни камилари от Дубай направиха град за чудо и приказ, а руснаците при всички тия ресурси тънат в мизерия и все някой друг им е виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Папа Римский

    07 Май 2022 10:44ч.

    Ама как може, точно когато ЕС иска насила да ги присъедини, тия пък вече и доброволно не искат! А изясни ли се на какъв принцип продължава да съществува ЕС? Не е доброволен и не е поради взаимна изгода. Други варианти има няколко, сигурно ще е един от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пътя е целта

    07 Май 2022 10:48ч.

    Вчера имаше едно заявление на заместник-говорителят на руското външно министерство Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС. "Призоваваме Европейския съюз да се откаже от неоколониалните си маниери и да следва уважителен и равноправен подход към съседните страни, включително към Западните Балкани".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аматьора

    07 Май 2022 10:53ч.

    То цялото му заявление е важно, напр. "Германия, както и други страни от ЕС, са забравили уроците по история", ама тука няма място за цялото. И той се опитва ДА ПЛАШИ, не съм само аз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • федерация

    07 Май 2022 10:55ч.

    България,Сърбия,Македония Черна гора,Хърватска- федерация.Вън джендърите,Вън фон дер лъжкинята и Шарл Мишел .Всичките Европейски и Натовски лайнари на боклука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин-Тито-Димитров

    08 Май 2022 0:41ч.

    Да възстановим Югославия, викаш? Сигурно и в Сърбия вече няма толкова мераклии, колкото под тая статия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Май 2022 11:21ч.

    Никой не иска да се качи на потъващ кораб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братя сърби,

    07 Май 2022 11:28ч.

    не е моментът сега да влизате в ЕС, изчакайте по-добри времена, това е във ваш интерес. Вижте ни нас докъде стигнахме в ЕС - командват ни в тяхна полза , а нашите нужди не ги интересуват! ЕС е мащеха са малките и слаби държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    07 Май 2022 11:38ч.

    " Вижте ни нас докъде стигнахме в ЕС" --- Всъщност стигнахме доста далече. Никога в България не се е живяло толкова добре, колкото през последните 5-6 години. До началото на пандемията. Ако някой реши да го отрече, доста ще се затрудни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 008

    07 Май 2022 12:16ч.

    През последните 12 години държавата е със затихващи функции но ти си вЕрвай че последните 5 6 години се е живяло толкова добре и само пандемията е пообъркала нещата. Откъде ви намират такива нещастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оди ..

    07 Май 2022 12:24ч.

    ... се гръмни бе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбия пак си врътнала г… така де, сещате се

    07 Май 2022 12:00ч.

    Кво да коментираме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    07 Май 2022 12:48ч.

    Пука им за Косово, просто виждат че ЕС е свършен Сърбите, да не са глупаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    07 Май 2022 13:24ч.

    Обединени Балкани! Колкото и да сме се карали понякога! Никога не съм очаквала, че през 1994 година, когато бяхме четвърти на Световното по футбол, сърбите ще се радват повече от нас. Ама искрено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Члери

    08 Май 2022 0:43ч.

    Аман от глупотевини. Радваха се, да - но на това, че Германия изгуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас народен, глас Божи

    07 Май 2022 13:26ч.

    управниците са само за да го изразят, не за да му се налагат. Който го забрави или загърби, не стои дълго време управник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбите могат да устоят и да бъдат субект

    07 Май 2022 13:27ч.

    на собствена политика. Устояха с антифашистката си позиция, трябва да я запазят и сега срещу неонацизма, подкрепян от еврогейския съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора

    07 Май 2022 13:29ч.

    умни. Защо да влизат в ЕС за да станат като нас жалки пионки на англоамериканската олигархия със страна превърната в плацдарм на тяхната военнополитическа агресия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Май 2022 13:55ч.

    референдум за нато и ес да не стане като в българия обществото да е разделено по тази тема а вие си патихте 1999 г от нато не ви трябват подобни терористични организации само ядове ще имате с тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърбите за първи път се обърнаха против ЕС и не искат да влязат в него

    07 Май 2022 15:10ч.

    Хехехе, сърбите са известни политически преститутки, а новата им антиЕС линия не е ли нищо друго освен обикновен цигански пазарлък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Май 2022 18:57ч.

    Българите винаги са били политически курви. Сърбите винаги са били последователни. Сърбите сами се освобождават от османците и никога не са били против Русия. Българите са освободени от Русия и винаги са били враг на Русия откакто са свободни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами,

    07 Май 2022 20:49ч.

    нека и нашите мушмороци да се пазарят, а не да мълчат като......и да козируват. Задоволяват се само с малкото, за да им се осигури терен за действие тук, в България. Ошушкаха я и продължават, докато я разрушат. А Вучич и сърбите са играчи, на които се опитват да подражават Стево и вся...македонска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж сега, Наблюдател

    08 Май 2022 0:03ч.

    Виж сега, Наблюдател. Ако си разбрал, че си политическа курва, кой съм аз да оспорвам това твое разбиране. Но това, че българите са осъзнавали имперските попълзновения на изостанала Русия и са избирали постиженията на западната цивилизация, не е основание за крайни оценки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как

    07 Май 2022 15:25ч.

    Като сме в ЕС толкова години и какво най- бедни .Като сме в НАТО оголиха армията да няма въоръжение платихне за хартиени самолети и сега ни карат да купуваме втора употреба от тях.Държат се с нас като ологофрени,.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    07 Май 2022 16:33ч.

    И Вие ще ядете дървото ! Добре дошли в Робския Съюз !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно. Скоро няма да има къде да влизат.

    07 Май 2022 17:07ч.

    Баба Уши се е заела не на шега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то не само от некъдърността на Баба Уши и компания ЕС е тръгнал към НИКЪДЕ!

    07 Май 2022 19:57ч.

    Въобще, целия либерално-финансов капитализъм по Клаус Шваб е тръгнал към спешна евтаназия - я до година , я до 2... Че дори и арабите почнаха да бягат от Европейските си инвестиции, да не говорим за търсенето и предлагането на Мириканските ценни хартийки... Саудинския престолонаследник до вчера се е освободил от половин милиард европейска собственост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    07 Май 2022 20:17ч.

    А, добрутро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко съм им говорил само...

    08 Май 2022 0:18ч.

    Увря им в главите най-накрая. И пак, по-разумни от нас ще се окажат май...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една е думата

    08 Май 2022 8:46ч.

    B U L E X I T !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи