Сарафов: Гешев ми каза, че е бил със семейството си по време на взрива, а после си замълча. Не желая да нося отговорност за чужди грехове

Сарафов: Гешев ми каза, че е бил със семейството си по време на взрива, а после си замълча. Не желая да нося отговорност за чужди грехове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда - в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия." Това заявява директорът на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов в позиция изпратена до БТА.

Сарафов посочва, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ. В първото си интервю след инцидента, при който избухна взрив в близост до автомобила на НСО, превозващ Гешев, главният прокурор заяви, че Сарафов не е съобразил свое изказване и няма да е лошо да се извини.

В деня на взрива ръководителят на Националната следствена служба и зам. главен прокурор Сарафов съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си. Пред "Епицентър" главният прокурор пък заяви, че се притеснява за децата си. Едва на петия ден от избухването на бомбата се разбра, че в колата не са били близките на главния прокурор, като това беше обявено в парламента от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Това предизвика искане за оставка на Сарафов от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" заради съмнения в обективността на службата, а Сарафов отговори, че е бил подведен.

"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал желание да внесе пояснение и да поправи грешката му, е могъл да го направи още същия ден в изявление, "с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата". По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор дава повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации.

"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки "честта на пагона", както и неговия и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", посочва Сарафов.

Във връзка с израелския експерт, директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

За въпросния експерт не се знае почти нищо. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обясни, че той е кацнал в България непосредствено преди избухването на бомбата. Гешев пък заяви пред БНТ, че който трябва знае кой е този експерт.

Eто и пълния текст на позицията на Борислав Сарафов:
 

Провокиран от интервюто на главния прокурор г-н Иван Гешев по БНТ, желая да изразя собствената си гледна точка по някои актуални за обществото въпроси.

Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление. Всъщност, ако г-н Гешев имаше желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата. Това не беше направено, а мълчанието му даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации. Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респ. не желая да нося отговорност.

Дължа на българското общество още един отговор – за израелския експерт, който посети местопроизшествието в деня на инцидента. Този експерт беше доведен от моя заместник г-н Ясен Тодоров по разпореждане на г-н Гешев. Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров.

Същевременно искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните й правомощия.

Източници: dnevnik.bg, БТА

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  08 Май 2023 16:47ч.

  защо не напуснете защо се мъчите не се ли усещате че не ставате спрете с този атентат достатъчно се изложихте и повече не се изказваите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е добре

  08 Май 2023 16:50ч.

  Змиите се самоизяждат. Хаирлия да е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казал му е защото е бил

  08 Май 2023 21:50ч.

  А после се е отметнал, когато започнаха да питат защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно,кой от двата

  08 Май 2023 16:51ч.

  ще си хвърли пръв оставката?А иначе бяха уж бяха задник и гащи!А може и така да ми се е струвало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двамцата са завършили

  08 Май 2023 16:55ч.

  милиционерското училище в Симеоново где дават дипломи за прависти на килограм-това обеснява тяхната “компетентност” и византийщина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя си е е*ала майката

  08 Май 2023 17:45ч.

  Как си с БГ граматиката? Обесни на всички. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обесни?

  08 Май 2023 20:24ч.

  Ти наблегни на правописа. "Обесни" няма. Има "обясни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • #КОЙ

  08 Май 2023 16:56ч.

  ли е този мистериозен израелския експерт? Да не е Петьо шекела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  08 Май 2023 16:57ч.

  (....прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко...) : нъ това му викъм лудницъ и хахъхахъхахъ по новоинтилигентски жълтопаветничиски( бабо маро,азъ съм радостен (по КироВъртоглавото) и Одувлеторен,че усвои мойъ правопис:ошти малко ъъъъъ-къни ви требе и съвсем ште ме изплагиаствате:блъгодъря зъ коету

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  08 Май 2023 16:57ч.

  Тоя е за реклама на прах за пране С накисване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  08 Май 2023 17:28ч.

  И все пак е имало жена в колата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инферно

  08 Май 2023 17:46ч.

  Тия с'я цяла година ще разследват собствените си изцепки, а за държавните дела пак няма да има време. ”Гешев е позор...", а продължението го знаете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  09 Май 2023 7:28ч.

  НЯМА ДЪРЖАВНИ ДЕЛА ИМА САМО МАФИОТСКИ.КОГАТО ГЛ. ПРОКУРОРА ИЗПОЛЗУВА МЕКО КАЗАНО ЛЪЖИ ТО С ТОВА СИ ДЕЙСТВИЕ ТОЙ ГО ДОКАЗВА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  08 Май 2023 19:00ч.

  Господинът, зам. главен прокурор се изживява като жертва!? Отговорността за изявленията му по СМИ също е негова, защото не е проверил фактите, а се е предоверил на думите на началника си. Постъпва като Пилат Понтийски- измива си ръцете. Странно е, че присъства на огледа някакъв израелец, анонимен, но ако вярваме-по искане на гл. прокурор, и доведен на място от Я. Тодоров?! ''Споннтания протест" на прокурорите не заслужава коментар...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  08 Май 2023 19:06ч.

  жалко, че лудницата в с. Карлуково няма капацитет да побере всички психопати и лумпени, самонаричащи се "политически елит"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме /израелскиия/ на местопроизшествието"

  08 Май 2023 20:00ч.

  Кой ли може да дава преки указания на зам. главния прокурор Сарафов? Тия образи НПК го нямат за нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шифиор на луноход

  08 Май 2023 20:39ч.

  сега е ред на оня небръснатия плъх ,този два шамара и ще изпее всичко ,много страхливо парче

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  08 Май 2023 21:20ч.

  Сарафов:" Гешев ми каза, че е бил със семейството си по време на взрива, а после си замълча". По-важно е да чуем от Сарафов къде и с кого е бил той самият по време на взрива. Сарафов е лицето най-заинтересувано от премахването на Гешев. Има и мотиви, има и възможност да го стори. Години наред Сарафов е Гешов заместник. Клетият безутешно вехне в неговата нездравословна сянка. Заприличва на прашясал канцеларски фикус, неполиван и негален от нежни ръце на руси прокурорки. Единственото спасение е да премахне шефа си. Нима има по-убедителен мотив за убийство от този? Идеята зрее в умната глава на Сарафов. Категорично решава да го извърши след като случайна циганка-врачка му гледа на ръка и казва: "Хубавецо, зъл ушат мъж те тормози, душицата ти гризе проклетникът бръснатоглав. Обаче нешо ще лошо ще му случи, нависоко ще полети и летейки във въздуха с ръце за сбогом ще маха. Скоро ще бъде това, в месец, в който няма буквата "Р". Сарафов освен мотив, има и възможност да отстрани шефа си. Той в детайли познава неговата програмата и с лекото може да го следи. Усеща, че моментът настъпва. Започва празнична залисия: 1-ви май, Георгьов ден, коронацията на Чарлз Трети, плюс политическата бъркотия в България. В тази катавасия един кротък крайпътен атентан ще остане почти незабелязан. Речено-сторено. Alea iacta est. Сарафов започва подготовката сам. Планът му е да заложи взрив по трасето на Гешев. На 25 април, четвъртък, в сумрака на Ярема , започва да копае дупка за експлозива. За по-скришно го прави под клонака на крайпътна джанка. Работи бързо. За радост почти не минават коли. Скоро Сарафов почти чезне в дупката. Пресметнал е, че трябва да е дълбока поне 1.80. Заложеният в нея тротил ще е 14 кг. При правилна насоченост, това количество ще е достатъчно да откъсне склона над пътя и да го срине върху преминаващия по-долу автомобил на Гешев. Бронорания джип ще бъде напълно затрупан, подобно на пън сгушен под пресен януарски сняг. Тази технология Сарафов е щудирал в дисциплината "Подривно дело", която се преподава на всиччки юристи от Симеоново. Завършва с писмен изпит и практически проект. На 28 април Сарафов вдига температура. Често му се случва, когато е уплашен. А това му е почти естествено състояние. Неслучайно в Симеоново прякоррът му е Треперко Сараф. На 30 април притесненият Сарафов решава да се обади и подири помощ от своя другар Мордухай Цукерторт, старшина-бомбаджия от МОСАД. Какво става след това? В колко часа Цукерторт ще кацне в София? Ще има ли Сарафов алиби и защо в гардероба на Гешев се крие водопроводчик-сомелиер? Всичко това ще научите само от "Гласове"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  08 Май 2023 22:31ч.

  Лошо Седлров, лошо! Ням как да е по тъпо! Толкова делече от истината, че няма на къде по-вече! Толкова тъпо, че въпреки че се бях зарекъл да не споделям в конкретния фен стенвестник, толкова ме облъчи тъпотата, че не се въздаржах!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ШВЕЙК

  08 Май 2023 21:50ч.

  Сарафов едва ли има смелост да атакува така Гешев. Има 2 хипотези: 1. или е приел ролята на катализатор за клатене и махане на Гешев, с надеждата да седне на мястото му, 2.или се чувства крайно застрашен и реагира панически. И в двата случая очаква подкрепа от тези, които досега го толерираха и му уреждаха кариерата, въпреки данните за многоимотното му състояние не само в България,но и в Гърция и Испания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  08 Май 2023 22:36ч.

  Не бе! Лошо е да си бушон, но още по-лош е моментът, в който разбереш ролята си на точно това! Независимо от това колко голям бушон си бил! Съвсем е фрапиращ поводът, по който си използван за бушон, направо за нищо! Т.е. едва ли цената е кой знае колко висока. Т.е. позицията не те прави голям или малък бушон. А ако си се мислел за голям? И то не бушон? НаправА нИ мога на пАвярвам! Както драматично би се изразила рускиня, пребиваваща 30 плюс години туканка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  08 Май 2023 22:07ч.

  Et tu, Brute?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  08 Май 2023 22:09ч.

  ПС: От Римската империя, нищо ново под слънцето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  08 Май 2023 22:37ч.

  И от по преди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mr Green с леки оттенъци на розово

  08 Май 2023 23:14ч.

  Reservoir dogs. Тарантино. Или таратанци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Българин

  09 Май 2023 13:17ч.

  Гешев е казал, че се безпокои за децата си, а не, че е бил със семейството си! Това е истината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  09 Май 2023 14:04ч.

  ЕЖК - [е же ка] Една жена каза "...прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко..." а според конституцията на РБ: Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-кога бих гръмнал пиратка

  09 Май 2023 14:05ч.

  И да,правил съм го!Когато искам да фиксирам някое събитие безпорно.Забивам шамар публично на господин Х.Естествено той или околните викат полиция.Протоколи,разпити и т.н.Но........вече господин Х. НЕ МОЖЕ ДА ОТРЕЧЕ че в час У е бил на място Z в компанията на ХХХ.Мисля също че това е изтъркан номер пробутван ни не веднъж.И общо взето това е единствено работеща хипотеза на извесните ни факти.Съзнателна бутафория която Гешев е възприел като атентат /и нормално все пак е в бронирана кола,в движение,охраняван,няма пълен обзор,а вероятно и притеснен/.Когато се е осъзнал какво става вече е бил влязъл в капана.От психологична гледна точка е като ''атентата'' срещу Доган.Вероятно и резултата ще е същия.Доган/Гешев се оттегля и остава доверен човек на поста.В случая Сарафов.Почерк-ДС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи