Сарафов: Алтернативните доставки на газ при кабинета "Петков" са били от Русия и на по-високи цени

Сарафов: Алтернативните доставки на газ при кабинета "Петков" са били от Русия и на по-високи цени

Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на бившия енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов, отново са били с първоначален източник "Газпром експорт". Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Национална следствена служба.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

- Г-н Сарафов, появиха се коментари, че обвиненията срещу бившия енергиен министър Александър Николов, както и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са свързани с това, че е отказала да плаща в рубли.

- Обвиняемите и техните защитници са свободни да градят защитната си теза, както намерят за добре, но истината е само една. И тя се съдържа в кориците на делото. Първи факт, това, което са установили колегите е, че „Булгаргаз“, държавното дружество е ощетено с 88 млн. лв., а това вероятно е могло да се избегне.

Обвинението е и за това след узнаването на новите обстоятелства по договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените впоследствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“.

- Значи обвинението не е защото бившите висши държавни служители не са се съгласили с условията на „Газпром“, а защото не са намерили алтернативни източници на газ?

- Точно така. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник „Газпром експорт“. Излиза, че сме получавали отново руска газ, но плащана значително по-скъпо, доколкото съм запознат около 30% повече. Сега си обяснете защо цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лв.

Дори няма решение на Министерски съвет, за прекратяване на договора, на което да е взето решение, че България няма да плаща на „Газпром“ по новите условия. Това са фактите. Оттук насетне, всеки може да си направи извода кой казва истината и кой се опитва да се защити чрез определени интерпретации и дори манипулации. Но това не е прецедент, често се случва обвиняемите да търсят защитни тези.

Останах изненадан, че отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени.

За сметка на това една частна компания, която се явява доставчик на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна печалба от едно бездействие на отговорни длъжностни лица.

А обществено известен факт е, че едно от длъжностните лица, което е привлечен като обвиняем по делото е бил шеф на същата частна компания дни преди да поеме ръководството на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Мисля, че фактите станаха доста, за да обръщаме внимание на опитите за манипулации около казуса.

- Ще има ли още обвинени?

- Колегите работят, разбира се, знаете, че работата по делото стартира по сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“, ако се съберат доказателства, ще се действа принципно, съгласно закона. 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  08 Фев 2023 20:48ч.

  Те и сега са от Русия и на още по-високи цени! ... с какво различно ще се похвалиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  08 Фев 2023 20:56ч.

  Край нямат финансовите далавери на простокировците! Съучастниците им от ДБ, засега никой не ги закача, макар костеливата ръка на костов да си личи отвсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Депутат Х

  08 Фев 2023 21:12ч.

  Бушони. А Кики§Коко?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  09 Фев 2023 7:16ч.

  Харвард си е Харвард , БСП си е БСП , ГЕРБ си е ГЕРБ , ДБ си е ДБ , депутатите са си депутати , а всички останали са си мърши и хапльовци бързащи към урните да гласуват за по-горните за да им смъкнат и последната кожа от гърба. Бързай мършо април иде . "Кой каквото прави за себе си го прави" !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  09 Фев 2023 10:02ч.

  Разбирам, че си много горд от себе си, че не гласуваш. Защо не обясниш каква точно полза има за добруването на народа да ходим за гъби по време на изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  09 Фев 2023 8:01ч.

  Няма как да издържи подобно обвинение. Казвам го, като адвокат с 32 години зад гърба в съдебна зала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  09 Фев 2023 8:58ч.

  Всички знаехте, но се правехте на незнаещи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокате,

  09 Фев 2023 11:42ч.

  Обвинението ще издържи, но и вие ще си вземете полагаемото, което никак няма да е малко, независимо от изхода и затова говорите така. Вие просто трябва да говорите в защита на обвиняемите, затова ви се плаща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи