Сандов: Не говорим за спиране на строежа на АМ "Струма", а за огромно забавяне

Сандов: Не говорим за спиране на строежа на АМ "Струма", а за огромно забавяне

"Не говорим за спиране на проект и магистралата, говорим за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на ЕС и на България. Миналата седмица разбих два мита - пари няма да се връщат за АМ "Струма" и фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем, защото няма пари, те са пренасочени", обясни Борислав Сандов пред БНТ.

Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен, а накрая се оказа, че са виновни еколозите, коментира в предаването "Денят започва" бившият екоминистър Борислав Сандов от "Демократична България".

Той обясни, че решението му за спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле е било единственото възможно, защото процедурата така или иначе е щяла да спре през октомври. Сандов добави, че през цяото време се е опитвал да убеди регионалното министерство, че това е единственото възможно решение.

"Шест месеца убеждаваме АПИ, че те трябва да направят пътната безопасност в Кресненското дефиле. Те десет години не го правиха и до средата на тази година не поставиха червена линия, не поставиха знаци, не сложиха ограничение на скоростта Нито съм виновен аз за катастрофите на "Струма", нито за тази на пътя Русе - Варна", каза бившият министър на околната среда.

Европейската комисия е била категорична, че за изграждането на подобна отсечка трябва да има ОВОС в нейната пълнота - което включва и оценка за съвместимост "Натура 2000", защото Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България. 

"Не говорим за спиране на проект и магистралата, говорим за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на ЕС и на България. Миналата седмица разбих два мита - пари няма да се връщат за АМ "Струма" и фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем, защото няма пари, те са пренасочени", обясни Борислав Сандов.

По думите му, за изграждането на магистралата вече е избран изпълнител, макар да няма завършена екологична оценка, а бившият регионален министър Гроздан Караджов е трябвало да възложи изработване на план алтернативни трасета, откъдето да мине "Струма".

"Караджов отказа - той искаше просто да се подпише договор с избрания изпълнител "Главболгарстрой". ЕК каза - ако вие искате да построите тази магистрала, не може да предрешавате откъде да минава трасето, без да сте направили цялата процедура. И независимо дали финансирането ще е европейско или българско, ако вие нарушите екологичното законодателство, ще ви стартираме наказателна процедура", обясни ексминистърът.

Борислав Сандов коментира и решението на съда отново да разреши на ТЕЦ "Брикел" да работи: "Съдът много особено за мен смята, че вместо здравето на хората и наказателната процедура срещу България в Люксембург, е по-важно няколкстотин работника да имат работа през това време въпреки огромното замърсяване".

Сандов смята, че вероятно решението ще бъде обжалвано. Каза още, че към момента няма официален отговор от ПП на запитването на ДБ за предизборна коалиция.

"Дали това е най-правилната стратегия предстои да разберем. Разбира се, затова е нужно ПП да са съгласни, те могат да имат други аргументи. Те казаха, че тази седмица ще вземат решението. Формално, за да можем да се явим заедно на изборите, имаме още две седмици време", коментира Борислав Сандов.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

 • Всички други са виновни.

  08 Авг 2022 9:27ч.

  АЗ - целият в бяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • магистралчик

  08 Авг 2022 9:43ч.

  Ако го правите със скороста с която се строи магистрала ''Хемус'', до Коледа 2074 година и след инвестици от над 145 милиарда € ще стане ! Нема да бързате. Бързата работа срам за майстора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех... гиди

  08 Авг 2022 9:47ч.

  Eх гиди зелено талибанче... и теб по Коледа ще те тричаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  08 Авг 2022 10:01ч.

  помачето е един много ниско квалифициран зелен талибан... Този да тежи на съвестта на тези, които са гласували за него и които са го турили на този пост.... ..в десетки пъти е надхвърлил нивото си на некомпетентност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Авг 2022 10:03ч.

  всеки, който е обикалял из Европа ще знае, че Кресна като проект не е нищо особено като сложност и определено няма общо с екологията. за пример ще дам Австрия - силно пресечен терен(земетръсна зона), безброй тунели с дължина между 1 и 14 км. Гърция - пътя Е92 към Йоанина - тунел след тунела. Също силно пресечен терен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Авг 2022 10:05ч.

  въобще започвам да мисля (да не кажа, че съм убеден), че спъването на подобни проекти дори не е свързано с корупция (или поне тя не е в основата). става дума за умишлено възпиране на развитие на отделни региони в Европа под благовидното твърдение за опазване на околната среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се надявайте на пари от ЕС в бъдеще

  08 Авг 2022 11:59ч.

  Държавите от ЕС обедняха, населението им започна да си брои стотинките. НЯМА да имат пари за раздаване. Каквото сте взели до сега - това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандов? ти кой беше ?

  08 Авг 2022 12:02ч.

  И кой ти даде думата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи