Сандов: Към средата на 2026 г. в България електромобилите трябва да достигнат 30 000

Сандов: Към средата на 2026 г. в България електромобилите трябва да достигнат 30 000

Към средата на 2026 г. трябва да се достигне до 30 000 електромобила в България. Към края на 2020 г. те са към 3000. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на кръглата маса "Транспортът на бъдещето - чиста енергия на справедлива цена", съобщава БТА.

Той добави, че това ще са нови електромобили, но също така се развива вторичният пазар, така че част от тях ще са и "втора ръка". Според него това не трябва ни притеснява, защото в кръговата икономика "нещата трябва да се въртят".

Държавата се е ангажирала с изграждането на зарядната инфраструктура, добави министър Сандов. Той посочи, че трябва да има 10 000 публични точки в цялата страна, в които всеки да може да зарежда електромобила си. "Това прави една плътна мрежа, фокусирайки се върху основните неща, където се намират тези електромобили, с включително 20-30 хъба по основни пътни артерии. Говорим за автомагистрали, където да може да се случва бързото зареждане", заяви Сандов.

Такива публични точки за зареждане на електромобили ще бъдат изградени и в централните градски части на 50-те основни български града, както и в големите жилищни квартали, уточни той.

Плановете са да се изградят поне 20-30 хъба, 150-200 бързи зарядни станции на входовете и изходите на градовете, посочи министърът. Те ще се изградят на общински територии и частни обекти като търговски центрове, бензиностанции и други. За изграждането им ще се търси пазарният подход, публично-частното партньорство. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  12 Апр 2022 14:11ч.

  С купони ли ще ги раздават или срещу ангария ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  12 Апр 2022 14:12ч.

  в кръговата икономика "нещата трябва да се въртят". Кръгът е сравнително проста геометрична фигура, виж трапаца е друга работа. Иначе колко е живота на батерията на автомобила? Около 1500 зареждания? 2500 зареждания? И какво ще правим старите батерии, които за разлика от старите двигатели не се рециклират с разглобяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  12 Апр 2022 14:13ч.

  Още един нефелник, който вярва, че тока идва от контакта на стената. с какво ще ги караш тези коли бре Сандов? с конска тяга?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гретхен

  12 Апр 2022 14:16ч.

  Ужас ! Тези са се взели насериозно със зелените безумия. Ще има циркове и гърчове. Пак. Изобщо през последните години светът е интересно място. Опитват се да подготвят света за малцината богати според тях , които уж да си живуркат на воля а другите да им слугуват, ама не са питали Биг Бос. Ще гледаме изпълнения на фрийк цирковете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Регистрираните автомобили

  12 Апр 2022 14:20ч.

  в България според разл източници били към 3.0 - 3.5 милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Апр 2022 14:11ч. С купони ли ще ги раздават или срещу ангария ?

  12 Апр 2022 14:33ч.

  С купони като бонус след ваксинация с иРНК?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои достигат нови висоти

  12 Апр 2022 15:03ч.

  в глупостта си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро даваха репортаж от Варна

  12 Апр 2022 15:05ч.

  7 от 8 те поставени към момента зарядни за електроавтомобили в града не работят, а не е минала и година откак са монтирани.. Наизуст всеки може да си плещи квот му дойде за добре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елмо

  12 Апр 2022 15:22ч.

  Този министър представлява представителна извадка на това какви хора ни управляват. Трудно ми е да си представя какво може да работи в реалния живот Сандов и с какво да допринесе за обществото. Май най-много му прилича по цял ден да виси в някоя селска кръчма и да излага "гениалните" си идеи пред местните алкохолици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що трябва да достигат някаква бройка?

  12 Апр 2022 15:29ч.

  Квота ли има?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За изграждането им ще се търси пазарният подход

  12 Апр 2022 16:04ч.

  В електромобилитте и мрежите за тях няма нищо пазарно. Нула, ЗЕРО ! Това е глобалистка уйдорма, кьор сокак в развитието на автомобилната индустрия. Натрисат го на хората на първо място за да ги лишат от нормалния индивидуален транспорт. Това е елемент от НСР. И второ - за временна далавера на субсидираните в момента фактори. Еко ефектът от тях, впрочем, е абсолютно вреден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пазарният подход ?

  12 Апр 2022 16:11ч.

  ЕКО вредата от елктромобилите е очевадна ! За производството на една автомобилна батерия се изразходва огромно количество вода, въглеродният отпечатък за нея е равен на този, на една дизелова кола, карана 15 години ! Няма адекватна индустрия за рециклиране на старите батерии. За сега те повече се натрупват, отколкото са рециклираните !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пазарният подход ?

  12 Апр 2022 16:23ч.

  Световната продукция на литий е по-малка от пазарното търсене, забавя ce производството на електромобили. За последната 1 г. цената на едни и същи модели е нарастнала с 2-4 хил. $ тъкмо поради тази причина. Световните запаси на литий са ограничени и не съответстват на амбициите за електротранспорт. В момента трескаво се проучват други типове батерии (натриеви) , но това ще отнеме години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудесни примери, колега,

  12 Апр 2022 18:50ч.

  Но вярващите в Демокрацията, рядко разбират Икономиката в практическия и аспект.. Предпочитат да живеят в мъглата на теоретическата и страна..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи