Само една страна предложила заместваща техника, ако дарим наша на Украйна

Само една страна предложила заместваща техника, ако дарим наша на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

До България е имало само едно конкретно предложение и реагирахме веднага, ставаше въпрос за бронетанкова техника. Веднага излязохме с екип, който да отиде да я оцени, но нямаше развитие по въпроса. От страна членка на НАТО беше предложението. Беше една машина, която от дълго време е в експлоатация, искахме да я оценим, но не се стигна дотам.

Това разказа пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов за това дали България е получава предложение да получи заместваща техника, ако дари старото си въоръжение на Украйна.

Измина година от началото на войната, тя коренно промени ситуацията по отношение на сигурността. Мога твърдо да заявя, че правим всичко възможно, за да могат българските граждани да се чувстват защитени и сигурни, увери той.

От критична важност е помощта от демократичния свят за Украйна. Моята отговорност е българската армия да се развива и модернизира. Ние сме предоставили необходимата военна експертиза, за да се вземе правилно решение. Още на КСНС в навечерието на войната представих изчерпателен анализ за състоянието на техниката, на личния състав, възможностите. В края на анализа си призовах да се работи ускорено за модернизацията на армията и представих приоритетите, каза той.

Ефтимов подчерта, че до средата на миналата година не са се взели мерки за модернизацията на армията. "В последно време съм обнадежден. Надявам се, че в програмите на партиите въпросите за модернизация на армията ще бъдат представени нагледно", допълни началникът на отбраната.

МиГ-29 продължават да носят бойно дежурство. Правим всичко възможно да им осигурим ресурс, в последно време съм обнадежден, но решението няма да е толкова дълготрайно, каза Ефтимов.

 Много усилия се положиха да се търси за заместваща платформа на МиГ-29, продължават разговорите и в тази посока. И разговорите за двигатели с Полша продължават, говорим и с друга държава, обясни той.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Haho

    24 Фев 2023 19:30ч.

    Нищо, но от сърце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Фев 2023 19:49ч.

    Много звезди на пагоните,много нещо.Да ти дам и моите ,2те.Колонията на човек има повече генерали и адмирали от която и да е друга. Куха празна бъчва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фоурстар

    24 Фев 2023 20:02ч.

    "Началник на отбраната" - такава военна длъжност само полиран от мирно съвместно съществуване американски мозък, родом от типично цивилно общество, може да измисли. Язък му за хубавите съветски звезди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • апропо

    24 Фев 2023 20:05ч.

    Четиризвезден адмирал не е ли със звание "адмирал на флота"? И откога ние имаме флот от порядъка на обединение, та тоя ще е с четири звезди на пагона? Та нашият "флот" едва ли наброява един дивизион съдове общо, заедно с бъчвите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • флотски от ВД

    24 Фев 2023 20:13ч.

    Звездите му са по-скоро приличащи на старши офицер от съветския флот, на висшите морски офицери при руснаците звездите са везани. По всичко личи, че починът със звездите е прекопиран от американските висши офицерски регалии, но това си е нормално за природни леваци във военното дело като нашите краваристански партньори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    24 Фев 2023 20:41ч.

    За разлика от флотските, висшите офицери от другите видове въоръжени сили са са с ромбове. По стара българска традиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарл OTAN

    24 Фев 2023 21:03ч.

    Званието се определя от заеманата длъжност. Началник на ген щаб или сега на отбраната е длъжност за 4 звезден генерал/ адмирал. Командващия ВМС е само контраадмирал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висш офицер със звание "адмирал на флота" понастоящем няма даже и в руския ВМФ

    24 Фев 2023 21:09ч.

    То ясно това, ама в такъв случай е смешно да избираш... как беше... началник на отбраната... от вид въоръжена сила, чийто потенциал едва формира военно съединение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    24 Фев 2023 20:18ч.

    Ще ни пробутват втората ръка. Превърнали са ни в бунището си, на което изхвърлят старите си коли, дрехи, второкачествени храни, сега и оръжието си. Старият ни господар ни качи в Космоса, новият ни господар за 30 години ни набута в групата на неразвитите държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миме, Миме, направо бръкна в раната (споменавайки за "проблема с втората ръка у нас")

    25 Фев 2023 9:23ч.

    Та нас ни ПРИЕХА в ЕС за да ни превърнат в задния си двор! Още преди да стихнат протестите на площад "Независимост" с прекрасните песни на "Щурците" и ултимативните призиви за целогодишен достъп до банани - вятърът на промяната ни донесе прекрасни дрехи, коли, домакинска техника, на които новите ни доброжелатели се бяха нарадвали... Заприиждаха и първа ръка отпадъци (безценно гориво за български ТЕЦ-ове) направо от италианските братиньовци на Тулупа, в т.ч. МЕДИЦИНСКИ ОТПАДЪЦИ, от Африка! Дори ПЕСТИЦИДИ от МАКЕДОНИЯ внесохме и ги складирахме на незаконни сметища!!! Е, колко му е сега да ни отсервират и негодно съветско оръжие, което е толкова съсипано, че не могат да го употребят в U-crane! Ние, Миме, си разбихме огромна част от "Напоителни системи" и изнесохме (за СКРАП)/пренесохме тръбите в Гърция, нарязахме си (за скрап) отбранителните ни ракети и два реактора на АЕЦ Козлодуй, горите си подложихме на нечувана сеч и ги изнесохме под формата на "дърва за огрев" в Туркия и Бог знае още къде... Та с едни съветски оръжия ли няма да се справимЕ, Миме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наско недоПеканов

    25 Фев 2023 9:26ч.

    Сега само остана да възприемем и 'еврото', за да облегчим напълно алъш-вериша...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • източният фронт

    24 Фев 2023 20:32ч.

    Еййй,много звезди ! Сигурно има много акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    24 Фев 2023 20:55ч.

    Т.е. една излязла от употреба машина (я танк, я нещо с гуми) срещу всичко налично. Бе то бива сливи за смет ама чак пък и делегация да ходи да оценява сметта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • алоу,

    24 Фев 2023 21:04ч.

    бретончето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди народния ще има военен съд

    24 Фев 2023 21:45ч.

    Там са експедитивни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    24 Фев 2023 23:01ч.

    Снишете се,изкопайте си дълбоки окопи и потънете в тях докато отмине данданията.Какво сте се изправили в цял ръст на бруствера и се правите на юнаци,каквито на всичко отгоре и не сте.Ще ви пушне лошия враг,който иначе ни е приятел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя е папагал на къса каишка от Козяк

    25 Фев 2023 0:18ч.

    Цереуто са уредили сина му на сладка службица в Хамерика, а жена му е яка варненска реститутка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    25 Фев 2023 0:42ч.

    Каква модернизация те гони моряко.Или платформи от 70те години на миналия век смяташ за модерни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мога твърдо да заявя, че правим всичко възможно, за да могат българските граждани да се чувстват защитени и сигурни, увери той.

    25 Фев 2023 8:11ч.

    "От критична важност е помощта от демократичния свят за Украйна". как човек може да си противоречи само с две изречения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Фев 2023 8:14ч.

    Тая съветска техника не извря ли все още от хамбарите, та пак натовци завиха за нея?! Работата е друга, че западната техника е малоумна и не става за чеп за зеле. Дори нашите РПГ и Ток-ове, са по-добри от джавелините и стингърите, това се казва от бойците на фронта, другото е реклама и мераци! Същата работа е и с абрамсите, леоподите, тайфуните и всякакви други динозаври. Внимавайте българи, да не останете тоя път и без чертежи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    25 Фев 2023 9:10ч.

    Защо още ползват Миг 29? Да не дойде оня психо-еколога от Софяи с чука и да да ги счупи и тях като плочата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи