Съмненията за корупция в полза на Катар се насочиха и към Европейската комисия

Съмненията за корупция в полза на Катар се насочиха и към Европейската комисия

Хенрик Хололеи, генерален директор за мобилност и транспорт в Европейската комисия, присъства на срещата на върха на европейските железници в Сен Дени, близо до Париж, Франция, 21 февруари 2022 г. 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската комисия потвърди, че директорът на дирекцията по транспорт на институцията Хенрик Хололей е пътувал до Катар за сметка на властите в Доха, както по-рано съобщиха европейски издания. Чиновникът е преценил сам, че в случая няма конфликт на интереси, въпреки че по същото време ЕС е бил в преговори с Катар за сключване на договор в областта на гражданското въздухоплаване.

Директорите на дирекции имат правото сами да правят тази преценка, а при съмнения могат да се обръщат към политическото ръководство на комисията, поясни говорителят на пресконференция в отговор на множество въпроси. Той добави, че в този случай директорът се е задоволил със собствената си преценка, че плащането на самолетните билети и хотела му в Катар от местните власти не е конфликт на интереси. Говорителят не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания, както и че ЕК не работи с ясно определение за конфликт на интереси. Според него подобни пътувания засега съставляват под един процент от командировките на служителите на комисията.

По неговите думи пътуванията са били платени от Катар в израз на "гостоприемство". Говорителят поясни, че до лятото комисията ще предложи допълнителни правила, с които да остави възможност за пътувания на своите служители, платени от организаторите, само когато това са ООН, Г-7 и Г-20, или правителства от ЕС. Попитан дали въпросният директор на дирекция следва да подаде оставка, говорителят отбеляза, че няма нарушение на действащите правила.

Както БТА съобщи, от декември миналата година в Белгия започна разследване на предполагаема корупция от страна на Катар и Мароко в институциите на ЕС, придобило известност като "Катаргейт". По случая бяха задържани един от заместник-председателите на Европейския парламент и настоящи и бивши евродепутати.


Източници: БТА, reuters.com

 

 

 

 

Коментари

  • питам

    06 Март 2023 16:16ч.

    Какво стана с корупционите схеми в полза на едни американски ваксини? Или дипломатическия имунитет и някои връзки с Атлантическия клуб в САЩ пречат г-жа акушерката да бъде съдена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    06 Март 2023 17:59ч.

    а кой е председател на ЕК и дали някой може да предприеме нещо без тя да знае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    06 Март 2023 18:41ч.

    Те не трябва да пият едно кафе безплатно, тоя чак самолета му платили и не вижда нередност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е имало друг начин

    06 Март 2023 22:45ч.

    Трябвало е да приеме да му платят и хотела и самолета и всичко останало. Ами я ако обиди домакините в случай на отказ?! Тогава какво - няма договор, неподходящ дипломатически подход при водене на преговорите, понижение в йерархията и т.н. Мъка! Не е лесно да си началник. Тежка и отговорна е тази корона. Мда-а-а-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи