Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Авторът на „Сатанински строфи“ Салман Рушди вече не е на командно дишане и ден след като беше намушкан в щата Ню Йорк, може да говори, съобщи Асошиейтед прес.

Рушди остава в болница със сериозни наранявания, но писателят Аатиш Тасир снощи написа в „Туитър“, че „машината е изключена и той говори (и се шегува)“. Литературният агент на Рушди Андрю Уайли потвърди тази информация без да дава допълнителни подробности.

По-рано вчера мъжът, обвинен в петъчното нападение  в института "Шътокуа" – център за образование и отдих, пледира невинен по обвиненията в опит за убийство и нападение, наречени от прокурора „планирано“ престъпление.

 

Обвиненият Хади Матар, на 24 години, беше задържан без право на гаранция.

Разследващите проучват дали извършителят, който е роден в САЩ десетилетие след публикуването на „Сатанински строфи“, е действал сам. Прокурор Шмит спомена издадената срещу Рушди фетва като потенциален мотив, противопоставяйки се на пускането на Матар под гаранция. Дори този съд да определи гаранция от 1 милион долара, рискуваме тя да бъде платена, каза прокурорът.

Лекцията на Рушди е била охранявана от щатски полицай и зам.-окръжен шериф, а полицаят е арестувал нападателя. Но след това някои редовни посетители в института "Шътокуа" задали въпроса защо не е имало по-строги мерки за сигурност, като се имат предвид заплахите срещу Рушди и обявената награда от 3 милиона долара за главата му.

75-годишният Рушди е получил наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото око, каза агентът му.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Моско москала

    14 Авг 2022 14:51ч.

    Редно е персите сега да му платят на момчето,въпреки че 3 млн през 80те нямат нищо общо с днешния потъващ долар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи