Салман Рушди може да загуби окото си и е на апаратно дишане

Салман Рушди може да загуби окото си и е на апаратно дишане

Писателят Салман Рушди вероятно ще загуби окото си. Той е и с прекъснати нерви на ръката и с поражения по черния дроб вследствие на нападението с нож. Това съобщи импресариото му Андрю Уайли, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Рушди е поставен на апаратно дишане, съобщава БТА.

"Новините не са добри. Салман вероятно ще загуби едното си око; нервите на ръката му са прекъснати; прободен е бил и черният му дроб, който също е увреден", заяви Уайли.

Полицията в щата Ню Йорк идентифицира самоличността на заподозрения за нападението срещу писателя Салман Рушди като 24-годишен мъж от Ню Джърси. Той се казва Хади Матар и е разполагал с пропуск за събитието, на което беше нападнат Рушди. Предполага се, че е действал сам, но въпреки това ще бъдат направени допълнителни проверки, за да е сигурно, че няма съучастници.

От местопрестъплението е иззета раница, полицията е поискала и поредица заповеди за претърсване.

Органите на реда посочиха, че хора от публиката в залата са повалили заподозрения на земята, след което той е бил задържан от полицията.

Репортерът на Асошиейтед прес Джошуа Гудман, оказал се по случайност на мястото на събитието, разказа за нападението срещу Салман Рушди. Беседата с писателя, рекламирана като лекция с фокус върху темата за важността на това преследваните писатели да имат място за работа, била обявена като един от акцентите в тазседмичната програма на института. Гудман дошъл в открития амфитеатър малко преди началото на събитието.

Рушди седнал и тъкмо бил представен, когато нападателят се качил на подиума и го атакувал. От мястото, където бил, Гудман не можел да види със сигурност дали бият или намушкват Рушди с нож, докато не видял кръвта.

"Беше миг на ужас", каза той. "Никой от публиката не можеше да повярва какво се случва."

Когато на мястото нахлул полицай с полицейско куче и се затичал към подиума, Гудман разбрал какво става и превключил на репортерски режим. Бързо изпратил имейл до няколко от редакторите си в Асошиейтед прес за случващото се и самият той тръгнал към подиума.

Гудман опитал да направи снимки и да интервюира очевидци, въпреки че от персонала на института помолили него и публиката да напуснат, каза той. Като кореспондент в Латинска Америка Гудман е отразявал протести, затова сцените на насилие не са нещо непознато за него, но никога не е виждал нещо толкова натуралистично.

Асошиейтед прес пусна първото кратко съобщение за новината в 11:06 ч. източноамериканско време, последвано от първия малко по-подробен материал на агенцията по темата шест минути по-късно.

Едва след час работа Гудман осъзнал, че това е било едно от най-ужасните неща, на които е ставал свидетел в живота си. "Беше извършено толкова хладнокръвно и толкова целенасочено", каза той. 

"Не изпитвам никакво удовлетворение от това да бъде свидетел на трагедии", добави Гудман. "Изпитвам удовлетворение единствено от това да информирам другите."

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • Маймуната Дарвин

    13 Авг 2022 9:10ч.

    Май исляма ще се окаже многотърпелива религия. От 1988г., 34 години го дебнеха докато го набарат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами иди и ти

    13 Авг 2022 10:09ч.

    да те обрежат тогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • исляма на никого не е крив

    13 Авг 2022 9:49ч.

    Англосаксонската ракета е конструирана крива. фэъфхфх

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    13 Авг 2022 10:44ч.

    Груба грешка е да се укриваш в сащ... За тях не е проблем да убиеш президента, камо ли писател...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е в страната на "неограничените възможности".

    13 Авг 2022 10:48ч.

    Кенеди, М.Л.Кинг, Ленън и т.н. Кому е изгодно, кой печели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    13 Авг 2022 11:23ч.

    Аллах забавя, но не забравя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи