Сакскобургготски: Изгонването на руските дипломати изглежда поръчково

Сакскобургготски: Изгонването на руските дипломати изглежда поръчково

"Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите", коментира той скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър".

Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. "Колко години ще ни трябват сега, за да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не съвсем обективно и рационално разсъждаване“, смята още Сакскобургготски.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски с коментар на политическата ситуация у нас и изгонването на руските дипломати. Според него страната губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление, а изгонването на служителите на руската мисия в София изглежда поръчково и под натиск. С него разговаря Деси Банова-Плевнелиева в интервю за "Тук и сега" в ефира на "Събуди се".  

"Губим време и средства, и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат: "Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор? Сравяват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко, и с последици". Това каза в интервю пред Нова телевизия Симеон Сакскобурготски по повод политическата криза у нас.

Той сподели, че не усеща "много голяма доза идеология в тия работи", а по-скоро е его - "моите хора, моята партия", което определи като "много вредно".

За изгонването на 70-те руски допломати от страната ни бившият премиер каза: "Считам, че калибърът е нечувана работа. Второ - ако останалите страни от НАТО бяха постъпили със същата пропорция и калибър, можем да кажем - "добре". Но така ми се стори излишно провокативно, не казвам, че е , но сякаш е почти поръчково, под някакъв друг натиск, което е още по-грозно за нас, българите. А да не говорим спрямо Русия, която е дъжава и народ, с които имаме по-специална връзка. Тук трябва по-предпазливо да се действа! Това е империя с имперско мислене. Вярвам, че няма да се обидят - с имперско самочувствие. Ние тярбва да гледаме много по-перспективно. Колко години ще ни трябва сега да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не свсем обективно и рационално разсъждаване".

Сакскобурготски коментира и свалянето на ветото на Република Северна Македония за преговори за членството ѝ в ЕС: "Лично за мен важното е добруването на тези народи - Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:"Родоотстъпници"! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: "братя"! Да ударим едно рамо, а след това вече - с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула - ето френското председателство, което се стараеше толкова".

 

 

Коментари

  • Дедо е мъдър!

    09 Юли 2022 12:29ч.

    Разбира ги добре той тия работи с балансирането. Опитният карта играч е ловък и хитър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    09 Юли 2022 13:44ч.

    Дори и ИЗМИСЛЕНИЯТ ЦАР е вденал, че е поръчково и най - вече заплатено авансово !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    09 Юли 2022 15:48ч.

    Ами хората са казали- кьорав карти не играе. Ама сегашните управляващи са не само кьорави, а и много други неща, да не ги казвам че ще вземат да ме изтрият, пък и каквито негативни епитети да им сложи човек, все ще е прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо е мъдър!

    09 Юли 2022 12:31ч.

    Разбира ги добре той тия работи с балансирането. Опитният карта играч е ловък и хитър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    09 Юли 2022 12:36ч.

    Не само че е поръчково, но е и заплатено авансово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Колко години ще ни трябват сега, за да си върнем взаимните пазари, отношенията?

    09 Юли 2022 12:51ч.

    Никакви години не са нужни. Руснаците са напълно наясно, че бяха изгонени не от България, а чрез България. Отношенията ни ще оправят от днес за утре, ако дойде на власт разубно, балансирано и добронамерено към Русия правителство. Простичко е, а и Русия даде знак за това. Важно е кой ще вземе властта и от това зависи икономиката и благосътоянието ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    09 Юли 2022 13:06ч.

    +++ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юпитер

    09 Юли 2022 13:18ч.

    Ти щеше да ни оправяш за 800 дена, но най вече си върна имотите, твоите юпита си напълниха гушките, “демократите” опоскаха каквото беше останало и сега чакаме само Брюксел да даде… Последен опит с Възраждане или пускаме кепенците на тази държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus За руските дипломати е прав!

    09 Юли 2022 13:32ч.

    Навремето всеки нов цар най-първо е бързал да преподпише мирните договори, особено с опасните си съседи, с такива имаш или дипломация или война, ако са по-силни, сигурна загуба. Дипломатите от кариерата се броят на пръсти, никоя държава не може да ти ги произвежда по десетки накуп, като изгониш старите, само по себе си това е обявяване на война и обратното на дипломация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    09 Юли 2022 13:37ч.

    Колкото за Македония, случващото се от страна на българската политика през годините показва, че не сме имали нито една патриотична партия до този момент. Само по себе си едно вето не може да постигне нищо, ако не е работено в правилната посока - търсене на сметка за престъпленията на Титова Югославия с помощта на международната общност, осветляване на историческите събития.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    09 Юли 2022 14:17ч.

    Симеон Сакскобургготски е политик с потекло и държавнически подход. Преди да се реже клона трябва мислене. Петков направи точно обратното, тъй като не обича България, не знае българската история, не говори български, гони изключително личен интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • путиноидите са само 23,3%

    09 Юли 2022 20:05ч.

    Провалът на тоя "цар" е по-голям и от на Кирето. Съеши се с комунистите и турците в квартала на червените фенери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    09 Юли 2022 15:19ч.

    Много усърдно се избягва темата за подтисничеството над македонските граждани с българско самосъзнание, изолацията им от обществени блага и позиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    09 Юли 2022 16:11ч.

    Самосъзнанието по отношение на произхода е ляволиберална измислица. Историята и здравият разум не познават друго освен род и семейство. Които измислят идеите за произволното самосъзнание, те са и които насаждат омразата, за да отслабват обществата. Тази вражда те ще я засилват още повече, когато официално българите се признаят за различен етнос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    09 Юли 2022 16:15ч.

    Онези у нас, които са за ветото (тук нямам против), но те са за отделяне по линия на измислените самосъзнания. И понеже те са лъжа, признаването на българско малцинство ще доведе до по-големи трагедии, защото лъжата не може да направи македонците реално да имат език, култура и история различни от нашите. Следователно ще се нападаме взаимно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчо

    09 Юли 2022 16:26ч.

    Тоя човек има още какво да каже, като страничен глас в обществото ни с блансиращо действие. Жалко че не му се даваше думата изобщо през миналото десетилетие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    09 Юли 2022 16:31ч.

    Царедворци срещу заплащане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соломон

    09 Юли 2022 16:45ч.

    Винаги съм смятал, че ако Пешо Коня не беше подхлъзнал Симеон с президенството чрез КС България би имала качествен президент в лицето на Сакскобурготски , които би могъл да съдейства и работи за България. При всичките му недостатъци и порочни практики в неговото управление още от ранна възраст е възпитаван в дипломация и е един от малкото българи, които разбират механизмите й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    09 Юли 2022 17:57ч.

    Винаги е важно само едно нещо, на кой „бог“ служиш, всичко останало, образование, лични качества, е нож с две остриета. Гарантирам ти, че зад най-злите умове на нашето време, също стои не лош бекграунд отстрани погледнато. По негово време не следих още политиката изкъсо, но усещането беше, че се е сгромолясал зрелищно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид

    09 Юли 2022 19:07ч.

    В лицето на НВ Симеон II , България имаше шанс да възстанови монархията и да намери достойното си място си във цивилизования свят. Сред държави като скандинавските, великобритания, монархиите от залива, най богатите държави. Не се получи и България си остана обикновена република. Не бананова. Във момента тече реставрация на империи, така че ще видим къде е мястото на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи