Сакскобургготски: Историята не бива да се заличава, рушенето на паметници не е добър признак

Сакскобургготски: Историята не бива да се заличава, рушенето на паметници не е добър признак

Снимки: БулФото

"Историята не бива да се заличава. Тя изгражда самочувствие и свързва обществото. Рушенето на паметници не е добър признак" - това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония за отбелязването на 130 години от рождението на цар Борис Трети във Военната академия в София. 

"Историята не може и не бива да се заличава или да се опитва да се заличава. Тя е нещо, което всъщност ни свързва всички. В този ред на мисли рушенето на паметници не е добър признак, първо. И второ - ако всеки режим или политическа система тръгва да руши предишните, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, нито друго", добави Сакскобургготски, цитиран от БНР

Думите му идват на фона на преместването на Паметника на съветската армия в София, което породи широк обществен и политически дебат "за" и "против". Заговори се и за премахване на паметника "Альоша" в Пловдив, макар окончателното решение на местните власти да не е взето. 

 Симеон Сакскобургготски беше гост във Военната академия "Г. С. Раковски" в София, където беше отбелязана 130-ата годишнина от рождението на цар Борис Трети - неговият баща, който е възпитаник на Академията.

Симеон Втори (Сакскобургготски) е цар на българите в периода 1943-1946 г., а след премахването на монархията напуска страната. Завръща се десетилетия по-късно, като в периода 2001-2005 г. е министър председател на България.

Наскоро, след повече от десетгодишна съдебна битка, която държавата води, за да си вземе обратно дворци, гори и земи, Софийският окръжен съд призна българската държава за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Сакскобургготски. 

Роденият на 30 януари 1894 г. в София цар Борис Трети пък е син на цар Фердинанд I и Мария Луиза. Възкачва се на престола на 3 октомври 1918 г., когато е едва на 24 години. По време на неговото царуване жените в България за първи път получават избирателни права, а в резултат на сложни дипломатически игри и уговорки с Германия и СССР той успява да върне отнетата ни десетилетия по-рано Южна Добруджа.

Царят успява и да се договори с Хитлер Македония да е под български протекторат, независимо че тя е в състава на Третия райх по онова време. В началото на март 1943 г. вследствие на личната намеса на Борис е отменена и заповедта за депортиране на българските евреи. 

На церемония в зала "Тържествена" на Военната академия бяха връчени дипломите на докторантите и студентите от втора смяна на 21-ия випуск - "Васил Левски". На церемонията присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, ректорът на Академията генерал-майор Тодор Дочев, преподаватели и членове на ръководството на Висшето военно училище. 

"На 30 януари отбелязваме 130 години от рождението на Негово Величество Борис Трети. На тази дата по нов стил, през 1894 г., проехтяват 101 топовни салюта, отбелязващи раждането на българския престолонаследник - първородната рожба на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза", припомни генерал-майор Тодор Дочев. 

Той обясни, че днес Военната академия продължава традициите да подготвя висококвалифицирани кадри за въоръжените сили и системата за защита на националната сигурност на България. "Съхранява и предава към новите поколения опита и знанията; родолюбивия дух и ерудиция; традициите и новаторския стил", допълни ректорът на висшето училище. 

"Обучението в Академията се извършва в редовна, задочна и дистанционна форма. За пореден път през 2023 г. изпълняваме на 100 процента държавния план-прием за студентите в първи курс. В Академията се обучават докторанти по десет докторски програми, студенти за придобиване на образователно-квалификационната степен магистър по 12 специалности от професионалното направление "Национална сигурност"" и една специалност от професионалното направление- "Психология", обясни генерал-майор Тодор Дочев.

"Вие трябва да бъдете убедени, че сте взели едно изключително правилно решение да бъдете студенти, и днес - абсолвенти на елитна образователна институция", отбеляза ректорът на Академията.

Първи дипломите си получиха докторантите. След тях бяха обявени и отличниците на випуск "Васил Левски"", както и останали завършили получиха своя официален документ за висше образование. 

"Това е едно изключително важно учебно заведение - първото, което е дало плеяда български пълководци, изнесли военните действия от войните на нашето отечество за национално обединение. Академията е дала и много държавници, които са заемали важни държавни постове, включително Негово Величество българският монарх", отбеляза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БТА.

"Завършването на Военната академия е тържествен акт, който Ви дава възможност, на базата на знанията, които сте получили, да работите успешно за реализация на вашето професионално развитие", допълни той.

 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

Коментари

  • Жив и здрав да ни е Н.В. Дедо!

    30 Яну 2024 17:22ч.

    Такъв-онакъв, с или без гори, все пак е сред малкото разумни гласове в тези така неразумни времена. Не се изненадвам, че командос Тагаренко не е присъствал на церемонията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Яну 2024 18:56ч.

    на 30 януари се ражда и Третия Райх !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    30 Яну 2024 20:38ч.

    Преди завръщането на Симо Сакса у нас, бях много умерен републиканец. Симчо ме превърна в краен републиканец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Яну 2024 17:25ч.

    Тагаренкич е плазмодий...Цар Симеон 3 е съвсем друго ниво от промянкаджиите и педерунгелите от ДБ. Да е жив и здрав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    30 Яну 2024 17:33ч.

    Имаме недовършени работи от времето на баща му, както и да заличим няколко неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Яну 2024 17:56ч.

    Аре бе, играч! Давай да те видим, че и ние имаме недовършени работи с фашунгерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    30 Яну 2024 20:25ч.

    Монархофаше, какво ще правите с монархкомунетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    30 Яну 2024 21:49ч.

    Няма такива, това е партенка на чугун-тролетариата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    30 Яну 2024 22:42ч.

    Соломончо, Хотелчев, Малкият Мук, Данито Вълчев, Мунчо Спасов, Анели Чобанова, и т.н., тях к'во?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    31 Яну 2024 8:00ч.

    Те бяха слагачи, а еврейчето не желая изобщо да го коментирам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има някакъв смисъл, че се появява сега.

    30 Яну 2024 17:32ч.

    Не го е правил от години. Сякаш припомня за себе си, и евентуално ще се появи да даде "благословия" на едиa или друга политическа партия в идните месеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    31 Яну 2024 10:09ч.

    Не търси смисъл, а знак в неговата поява! И най - вече в това, което казва! Той също е част от историята на тази държава! Нормално е да съпреживява! Кой, ако не той да знае каква битка върви днес в света?! Ненапразно говори царя, жалко, че малцина ще го разберат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе по времето кагато беше премиер си живеехме добре в сравнение със сега

    30 Яну 2024 17:44ч.

    какъвто и да е бил ,каквото и да говорят ,и за него ,и въобще каквото и да е било .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе по времето кагато беше премиер си живеехме добре

    30 Яну 2024 18:30ч.

    Живеехме си, защото още не бяхме опапали наследството на бай Тошо, и защото, все още, в управлението на държавата имаше принципни хора, които не помисляха (по инерция от миналото) да газят законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След това дойде "величеството"

    30 Яну 2024 19:22ч.

    и ни показа една нова игра с прости правила – Тука има, тука нема. Бяхме глупаци, тия, дето му се вързахме, а днешните монархошарани са мега глупаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    30 Яну 2024 17:57ч.

    Трезва и благоразумна позиция, приветствам! За предпочитане е такъв умерен подход като неговия пред бесноватата мутренска сглобка, несъобразяваща се с народ, история и култура и причиняващи на родината ни "тъга и рев".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направиха времето на Дедо Цар

    30 Яну 2024 18:24ч.

    Да изглежда като "бел епок" сравнено с днешния бардак. Само дето ругахме Дедо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    30 Яну 2024 18:45ч.

    Продължавам да твърдя, че в сегашната геополитическа ситуация най-добрия вариант за България е абсолютната монархия. След като не можем да "произвеждаме" управленци да идва цар Борис 4!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Яну 2024 19:12ч.

    Наследниците на Сакса не са подготвени... А ако на трона седне някой амбициозен узурпатор, като цар Шиши I Дебелий? Или Боко I Тиквенски? Или Кирчо I Шарлатански? Или царица Асеня I Спецова? Или Ристьо I Гърбавоносия? И тъй нататък... Иначе Симеон II Горолюбски е прав за паметниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ото фон Хабсбург

    30 Яну 2024 20:22ч.

    Наследниците не са подготвени само в едно отношение - никой не говори български. А това е ключово. Иначе, ако ще е Кирил, предпочитам да е Преславски от Лондон, отколкото Харвардски от Парапетково. Като ще е финансов играч, барем да е истински!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    31 Яну 2024 10:18ч.

    Не е само това, което пишете колеги! Онези, които са яхнали света, няма да позволят да се възродят монархиите! Монархията е не само форма на управление - тя е и история, памет за миналото, за рода, културата на един народ! А именно те попадат под ударите на глобалистите днес! Каквото и да си говорим, но Царят и днес е обединител на българската памет и история! Аз лично не искам нищо от него! Просто ще се моля за него! Неговото семейство и така остана чуждо за българина. А той, той е като Последния бг мохикан!:) Господ здраве да му дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    30 Яну 2024 18:52ч.

    Тагаренко няма ли го? Пратил Запрянов по протоколната част. Иначе руснаците събират пари в момента за изграждане на копие на Альоша в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър Кеш

    30 Яну 2024 19:10ч.

    Да си изграждат ако щат сто копия на тоя варварин, но да ни отърват от тая гнусота, стърчаща над Пловдив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър Кеш

    30 Яну 2024 19:09ч.

    Никой не руши паметници.МОЧА , първо, не е паметник, а зловещ символ на един зловещ окупатор, и ,второ, не е разрушен, макар че трябваше, а само преместен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Яну 2024 19:18ч.

    Значи ако някой незаконно ти нареже автомобила на парчета и го захвърли някъде, пред полицията може да използва оправданието "не е унищожен, а само преместен" и ще отърве затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще платите с живота си за паметника

    30 Яну 2024 19:42ч.

    С живота си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедни ми, бедни Павле Горинов,

    30 Яну 2024 20:26ч.

    или днес прекръстилият се Мистър Кеш. Що не си налягаш хисарските парцали и не си пиеш редовно хапчетата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    30 Яну 2024 21:22ч.

    Абе Мистър Ке(ле)ш, Тебе кой те е окупирал и кога бе? Или викаш сега... ми да, от ония дето ти дават кеша...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    30 Яну 2024 19:15ч.

    ...военната академия на БГ републиката отбелязва рождения ден на некво величество... що за тъпня... иначе саксът е класа на фона на нашите евроатлантически цървулкьовци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    30 Яну 2024 19:25ч.

    ...за класата... нема един БГ офицерин с осанката на сакса... некви квадратни фермерски мутри с изпъчени за снимка гърди... провиснали мустаци и недогладени панталони...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами щото Симеон

    30 Яну 2024 20:18ч.

    е служил истинска военна служба, не е чантаджия, шкембелия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    30 Яну 2024 20:31ч.

    Саксът е бил в нещо като изправително училище за лигави богаташчета/аристократчета и самият той каза в интервю, че в първия момент, когато е могъл да се откачи, е напуснал "Вали Фордж".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брадчеда

    30 Яну 2024 19:15ч.

    Ако след година ви прекръстят улицата на "Симеон Сакскобургготски" как ще реагирате?! Ами "Бойко Борисов"?! Ами "Роско Плвевнята"? Или "Делян Пеевски"? А "акад. Коко Денков"? Площад "Ахмед Доган"? А "Иван Костов"? Или "ДС-катър Виктор Шантонин Шамаро Селянски"? ........ Щото мургавите жители на ул. "316" във Факултето в София ще се изсипеме да биеме тия дето биха ни прекръстили улицата на "Симеон СаксКобургГотски" и т.н.! Макар че ул. "Иван Костов" много би ни подхождало на боята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ой, ой!

    31 Яну 2024 10:23ч.

    Споко, братчед! За времето, което товириш имената ще бъдат без значение! Просто всички ще бъдем Намбъри, ферщест парень? :) /или портокали с часовников механизъм/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Филан Кишиев

    30 Яну 2024 19:36ч.

    Харен си е дедо, особено щом се е съгласил да го почетат и най-отявлените комуняги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    30 Яну 2024 21:20ч.

    Филане какви комуняги те патили? Ти жив комуняга виждал ли си? И що за дзвер е тва комунягата? А ? Виж, фашага знаеме кво е..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рихтер XIII

    30 Яну 2024 20:43ч.

    Династията Сакс-Кобург-Гота има доста солидни връзки сред елита на планетарно ниво. Би могла да направи България офшорка от първа величина. Нещо като Княжество Монако на Балканите. Но някой пречи , незнайно защо. Може би някои комшии нямат интерес от богата България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нежелани смотаняци

    31 Яну 2024 0:29ч.

    А защо не ги поканиха на коронацията на брадчеда Чарли в Лондра?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С нашите големи претенции

    30 Яну 2024 20:47ч.

    се докарахме до тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т'ва е палажението.

    30 Яну 2024 20:51ч.

    Всеки втори -ченге или началник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво излиза?

    30 Яну 2024 21:26ч.

    царете ни били квартиранти. Затуй били палачори и не пазели дворците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    30 Яну 2024 22:09ч.

    Смисъла на настоящето е в рушене на старото, във всички ненужни форми. Ако някой започне да мисли трезво, ще разбере че думата българин и думата държава доста време не са били свързани, но от позицията на задоволени полуидиоти решаваме, че и това е даденост, вовеки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    31 Яну 2024 10:27ч.

    Добра опорка, Иване! Ако такова е нивото на всички тролове, българинът отдавна щеше да крачи с песен към Ада!:) Но забравяш едно, човече! Българинът е Тома Неверни по природа! Със старание и търпение, може и да успеете да го съборите!... Някога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    31 Яну 2024 7:53ч.

    Като е цар, да си беше дошъл като цар. А не да премиерства набързо и да си бие камшика. В днешната глобална супа, където никой не помни откъде идва и не знае къде ще отиде в следващия момент, монархията започва да придобива нов смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак

    31 Яну 2024 8:11ч.

    изкара цял мандат. И не си би камшика, а всички му тургаха пръти в колелата. Бяха потръгнали работите, но агентурният организъм се усети застрашен, макар Царят да пипаше внимателно целейки помирение. Явно помирението е трудна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оправи себе си.

    31 Яну 2024 9:15ч.

    Оправи ни за 800 дни,като ни вкара в ЕС и НАТО и ,като ни натресе Боко и до сега тотално ограбване и разруха.А кой му беше външния министър?А за паметниците е прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи