Съдия Цариградска: В мафиотската структура около Нотариуса има много сериозно политическо влияние. Сарафов има интерес да поддържа този похлупак

Съдия Цариградска: В мафиотската структура около Нотариуса има много сериозно политическо влияние. Сарафов има интерес да поддържа този похлупак

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни копроматни банки". Това заяви съдия Владислава Цариградска, която бе поканена за изслушване от депутатите от временната комисия, създадена след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Съдията поясни, че не иска да седне до Зартова, защото смята, че тя лично е допринесла за чадъра - прокурорски и от службите, на Божанов.

"Имам право да не бъда допълнително виктимизирана", каза Цариградска, като се обърна към депутата от ГЕРБ Росица Кирилова, която настояваше изслушваните да стоят, така че да се виждат жестовете и мимиките им.

Преди да започне изслушването комисията реши, че след съдия Цариградска и прокурор Зартова, ще изслуша и пострадалите от мафиотската група гръцки бизнесмени. Това е второ заседание на специалната парламентарна комисия. Предишния път бяха изслушани представителите на Антикорупционния фонд.

Малко след като съдия Цариградска посочи, че е завела дела срещу "една трибуквена медия" заради атаките срещу нея, се стигна до хаос в залата и размяна на реплики между представител на "ПИК" и Цариградска и намесата на Никола Минчев.

Цариградска припомни, че натискът срещу нея е започнал след очернящи публикации в тази медия.

Още в началото на изслушването депутатите попитаха защо съдия Владислава Цариградска не е седнала при хората, които предстои да бъдат изслушани, а тя обясни, че честта и достойнството й на български магистрат не позволяват да седне до доскорошния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Росица Кирова от ГЕРБ настоя да вижда хората, които са изслушвани, за да може да прецени по жестове и реакции истинността на казаното. Йоаким Каламарис, който също твърди, че е бил изнудван от Мартин Божанов-Нотариуса също обясни, че не иска да седи до Зартова, което наложи разместване в залата.

Цариградска посочи и имената на адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков като действали заедно с Божанов. Тя заяви, че има и още един човек, когото вижда в залата в момента, но той е гражданин и не спомена името му.

Съдия Цариградска разказа как през годините са пренебрегвани фактите и доказателствата, които е давала на прокуратурата. Посочи, че не е била разпитана от съдия, което означава, че ако й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се върши по разследването и в качеството си на пострадал. В крайна сметка обвини прокуратурата в пълно бездействие.

Съдията прикани депутатите да изискат от Сметната палата доклада за КТБ и как са изтичали средства от нея към медии.

Тя посочи и че Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е един безполезен орган. Според нея трябва да се провери какво е ставало с разрешенията за подслушване на съдията Георги Ушев - бившият председател на апелативния спецсъд, разрешавал следене на магистрати. Вследствие са били подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушение на съдийската тайна.

Цариградска поиска и контрол над главния прокурор и справка какви преписки има в прокуратурата срещу магистрати от 2010 г. насам. Това според нея ще илюстрира какво може да се случи от злоупотреба с правомощията на прокуратурата.

Тя насочи народните представители и към справка на ГДБОП, свързана с конфликта на Борислав Сарафов и Иван Гешев. Подозрението й е, че в нея се крие важна информация. Не е анализирана и дейността на спецсъдилищата, нанесли непоправими вреди. Съдията припомни за златото на потърпеншия от казуса "Осемте джуджета" и призова да се изследва какво се у случвало с веществените доказателства в спецпрокуратурата.

Цариградска насочи и към "хранилки", като Инспектората на ВСС и други, които според нея също се нуждаят от проверка.

На въпрос на Кирова съдията посочи, че няма да съобщава имена на действащи магистрати - за да не попречи на разследването и за да не се превърне в "трибуквена медия".

"Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие имате задачата да изчистите политическия чадър", каза съдията на депутатите. Последните й думи предизвикаха възмущение сред представители на ГЕРБ.

"Сарафов има интерес да поддържа този похлупак", каза Цариградска. Тя разказа за смразяващия ефект, който навремето е създавал като главен прокурор Сотир Цацаров. 

На 6 юли 2023 г. Сарафов призна пред ВСС, че главният прокурор и пресслужбата му е произвеждала публикации и ги е давала на две медии. Цариградска повтори отново, че Веселин Иванов - пиар на прокуратурата, й е предал заплахи.

Тя припомни зловещите заплахи срещу себе си досега и съобщи за нови, получени преди ден: "Ако не млъкне, и мъжът й, и децата й ще са с бетонирани крака на дъното на язовира."

Според нея на мястото й тук трябва да седи Сарафов и да дава обяснения за случващото се. Според нея последните трима главни прокурори или са експлоатирали медийната машина за компромати, или с бездействието си й пречат тя да потърси отговорност.

На въпрос защо според нея е споменавано името на Лозан Панов, бивш председател на Върховния касационен съд, Цариградска обясни, че причината е, че заедно са ходили на Марша на правосъдието в Полша. Тя припомни одраните агнешки главички пред сградата на ВСС, с които Лозан Панов беше посрещнат преди години. "Така се сплашват съдиите, които не искат да млъкнат", каза Цариградска.

Тя разказа как групата на Божанов е сплашвала съдията Цветко Лазаров в съдебната зала - вадят фалшиви документи, че е искал подкуп. Криминалистите, които откриват, че е фалшификат, също са подложени на натиск. Тогава съдията заключва съдебната зала и са викнати полицаи от СДВР. Задържани са Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Софийската градска прокуратура е сезирана, съдията праща сигнал на главния прокурор.

Цацаров нарежда да се разследва заплашваният съдия. Така се случва сплашването: шантаж, постановки. "Ген. Атанасов, помогнете ми с лексиката..."

След спор с депутат, който настоява да чуе имена, Цариградска го насочи към прокуратурата, която, ако беше обвинила навреме Божанов, щеше да е научила имената.

Въпросите се насочиха към политиците, които покровителстват мрежите на Еврото и Нотариуса. От "Възраждане" попитаха кои са политиците, които са оказвали съдействие на групата на Нотариуса - ако не с имена, поне с инициали и партии.

"Променете НПК, дайте ми силни права като пострадал, да имам право да определям предмета на разследването, и вероятно след няколко месеца ще ви дам доказателства. Сега мога само да правя догадки", обяви Цариградска.

"Искате да ви свърша мръсната работа ли? И да ускоря изпълнението на заплахите срещу мен?", попита тя.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде поканен за изслушване на следващо заседание, съобщи Никола Минчев.

"Имате ли данни, насочете ни към политиците", попита Гроздан Караджов от "Има такъв народ".

"Недейте да искате, не само от мен, помислете си на какъв риск излагате всички, които искате да дойдат тук", отговори съдията. И поиска да се погрижат за сигурността и на прокурор Невена Зартова. Според нея мафия не се бори с публично изслушване на свидетелите на мафиотските действия.

"Тръгнете от доклада на Сметната палата за КТБ. И много важно - поискайте от първи специализиран отдел на ВКП всички преписки и наказателни производства срещу магистрати, с имената, и искайте информация за кадровото развитие на дадения магистрат от прокурорския съвет", повтори съдията. Според нея така ще се видят зависимостите.

"Ето имена: на 3.2.2020 получих съобщение от телефон 0888416318 на инспектор Йордан Николов от ГДНП", прочета изслушваната. Този инспектор поискал данни за човека, който я заплашил с инвалидна количка. Поискал и съдията да подаде жалба. Съдия Цариградска поискала да се разследва служебно, защото тя не може да подава сигнали срещу страни по дела, които гледа. Не последвало разследване.

След излъчването на "Списък за бърз контрол" на Антикорупционния фонд ВСС отново се събрал да обсъжда бездействието на прокуратурата. Оказало се, че не се разследва Нотариуса, защото нямало жалба от Цариградска. Колегите й, които я защитили, получили арогантно отношение.

 

Източник: Дневник

 

 

Коментари

  • Не може ли съдебната власт да се закрие? И без друго полза от нея няма. Само вреди

    22 Фев 2024 17:51ч.

    Ще остане само премиярската власт. То и без това друга няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Фев 2024 18:10ч.

    Магистратите са честни хора докато не им се заровят в имотите и офшорните сметки .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    22 Фев 2024 22:49ч.

    съдийката в подпухнали устни - горкия пеевски. Ефесяни 5:18-20

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Фев 2024 17:55ч.

    Бранислав Нушич: „Кариеристите не оставят никаква следа след себе си, освен бивши приятели.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    22 Фев 2024 18:10ч.

    Охрана за Заркова не знам, но за онези бившите гешов и цацата ще е добре да ги задържат за по-сигурно, охрана няма да им помогне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    22 Фев 2024 18:30ч.

    А в какво качество Росица Кирилова е присъствала на изслушването?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    22 Фев 2024 18:30ч.

    Медиите си имат собственик. Този собственик има бизнес с който си плаща за медийна бухалка. И явно е свързан с Нотариуса. Пита се кой е платил музиката...Не търсете жената, а парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нагла работа

    22 Фев 2024 18:32ч.

    Да спиш с рекетьор мафиот и да съдиш на другия ден хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    23 Фев 2024 1:37ч.

    съдийката е жена на Марио Бировски-Бокса от групата на Кемен Балбузанов-Куката! Ей такива, като нея спят вечер до мутри, а на сутринта съдят хората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    22 Фев 2024 18:35ч.

    Кой ли е следващия бушон във веригата за замитане на следите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    22 Фев 2024 19:18ч.

    Видях от снимката как изглежда нашумялатасъдийка Цариградска. Направо се ужасявам! Ами тя прилича не на съдия, а на нещо средно между уморена еротична танцьорка и поувяхнала отрудена проститутка. Преди дни същото се разбра за прокурор Зартова. Очевидно е, че в съдебната система вече се е натрупала критична маса от курветини и крадливи сводници. Чакам с нетрръпние оглушителния грохот на мощен очистителен взрвив, които да попилее това греховно сборище! Само тоталното разрушени може да изчисти този тумор, тази юридическа клоака! Няма друго спасение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Фев 2024 19:22ч.

    Тази докога ще преиграва?! Според сайта афера, тя е дъщеря на един от крупните измамници на Варна назад в годините, лежал в затвора в Германия и за контрабанда на цигари – Сашо Цариградски, омъжена за един от плевенските асове от ъндърграунда, а целият подземен свят във Варна бил на „ти“ с нея. Тогава кой я заплашва или търси внимание, за да я тропосат на високоплатена длъжност?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Фев 2024 19:44ч.

    Не може престъпници да разследват или променят замкони в свой ущърб!!! Проумейте го най-после!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо такава снимка?

    22 Фев 2024 20:38ч.

    тая прилича на турбо-чалгаджийка на тая снимка. Голям авторитет излъчва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    22 Фев 2024 23:06ч.

    Ами защото е такава! не се ли уморихте от едни и същи циркове ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Системата е създадена порочно още 90-та година -> магистратите НЕсменяеми

    22 Фев 2024 22:48ч.

    Системата е създадена порочно (нарочно) още 90-та година, когато излезе новата Конституция на НЕ Народната Република България. Тя е създадена така, че ДА ПРЕПЯТСТВА участието на хората в контрола на управлението! (демократична демокрация, лъжлива лъжа!) В новата ненародна Република България магистратите станаха несменяеми и ... недосегаеми. ...... ........ В старата социалистическа Конституция на НРБ имаше

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 30 години всеки ден новите демикратични депутати примета и изменят закони, закони, закони и резултатите са трагични

    22 Фев 2024 22:57ч.

    В старата социалистическа Конституция на НРБългария имаше член 7, който казва: "Народните представители и съветници са отговорни и се отчитат пред своите избиратели. Те могат да бъдат отзовавани и преди срока, за който са избрани." ... И още един член: СЪДИИТЕ и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат ОТЗОВАВАНИ и преди срока за който са избрани".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 30 години всеки ден новите демократични депутати приемат и изменят закони, закони, закони и резултатите са трагични!

    22 Фев 2024 23:13ч.

    Под 50 000 бебета за 2023 г. МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ БЯГАТ новините само смърт, побоища, измами, кражби, катастрофи - КЪДЕ Е ПРАВОСЪДИЕТО?! За първи път от 10 години броят на новородените за една календарна година в България е паднал под 50 000, сочи анализът на "Индекс на болниците", направен върху данните от здравната каса. Според информацията през 12 месеца на 2023 г. в България са проплакали едва 49 610 бебета. За сравнение - само десет години по-рано - през 2014 г. у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година оттогава до 2023 г. броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди. ..... Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. Браво на депутатите и на магистратите, браво, историята ще ви запамети с добро ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Комисията на НС дето изслушва - хванете този дето отправя заплахите

    23 Фев 2024 0:16ч.

    Нахаканата смела съдийка как получава заплахите след толкова много заплахи никой орган ли не може да проследи източника?! Като член на комисията Миро на Лена каза: "Горд съм, че има такива съдии които говорят, а не се крият" мда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя се не крие

    23 Фев 2024 1:41ч.

    Котешки каваци! Мъжа и е плевенски рекетьор по прякор Бокса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Константинополската

    23 Фев 2024 0:36ч.

    Марш към "марша на правосъдието" в Полша! И като говориш за корупция се погледни в огледалото! Ще видиш леля си. От Америка (за България).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    23 Фев 2024 8:19ч.

    след като е омъжена за бандит аз не вярвам на тази жена тя няма място в системата и трябва незабавно да се освободи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи