Съдия обяви плана на Байдън за отмяна на стотици милиарди долари студентски заеми за незаконен

Съдия обяви плана на Байдън за отмяна на стотици милиарди долари студентски заеми за незаконен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Федерален съдия в Тексас постанови, че планът на президента Джо Байдън за отмяна на стотици милиарди долари студентски заеми е незаконосъобразен и трябва да бъде отменен, съобщи Ройтерс.

Окръжният съдия на САЩ Марк Питман, назначен от бившия републикански президент Доналд Тръмп във Форт Уърт, постанови по иск, подкрепен от фондация "Мрежа на създателите на работни места" от името на двама кредитополучатели.

Планът за облекчаване на дълга вече беше временно блокиран от базирания в Сейнт Луис 8-ми окръжен апелативен съд на САЩ, докато той разглежда искането на шест ръководени от републиканците щата да го забрани, докато те обжалват отхвърлянето на собствения си иск.

Планът на Байдън е предмет на няколко съдебни дела от консервативни главни прокурори на щати и правни групи, въпреки че преди четвъртък ищците се бореха да убедят съдилищата, че са били засегнати от него по такъв начин, че да имат право на иск.

В решението си от 26 страници Питман пише, че Законът HEROES - закон, който предоставя помощ за заеми на военнослужещи и на който се е позовала администрацията на Байдън, за да опрости заемите на студенти , не разрешава  опрощаването на студентски заеми на стойност 400 млрд. долара.

"По този начин програмата е противоконституционно упражняване на законодателната власт на Конгреса и трябва да бъде отменена", написа Питман.

Белият дом и представителите на ищците не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Необвързаната с партии Бюджетна служба на Конгреса през септември изчисли, че опрощаването на дълга ще премахне около 430 млрд. долара от 1,6 трилиона долара неизплатени студентски дългове и че над 40 милиона души имат право да се възползват от него.

Планът, обявен през август, предвижда опрощаване на до 10 000 долара  студентски заеми за кредитополучатели, които печелят по-малко от 125 000 долара  годишно, или 250 000 долара за семейни двойки. За кредитополучатели, които са получавали стипендии Пел в полза на студенти с по-ниски доходи, ще бъдат анулирани до 20 000 долара от техния дълг.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи