Съдия Мирослава Тодорова: Депутатите ликвидират независимостта на съда

Съдия Мирослава Тодорова: Депутатите ликвидират независимостта на съда

Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър коментар за приетите в четвъртък на второ четене промени в Закона за съдебната власт от правната комисия в парламента. С тях се установиха нови правила за назначаване и освобождаване от поста на главния прокурор и председателите на въхровните съдилища – касационен и административен. Изискващото се мнозинство бе свалено от 17 на 13 гласа. И въпреки настояването на правосъдния министър Крум Зарков, депутатите от ГЕРБ и ДПС ликвидираха допълнителната защита за председателите на съдилищата. Неговата идея бе те да се освобождават с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от съдиите, избрани директно от съдии във Висшия съдебен съвет.

Идеята на промените бе да се намали мнозинството за освобождаване на главния прокурор, но това за председателите на съдии да бъде запазено. Депутатите обаче приравниха правилата за тримата големи.

Промените не са окончателно приети и предстои одобряването им в пленарна зала.

Коментарът на Тодорова:

"Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт - част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда. 

В Съдийската колегия членовете, избирани от съдиите, все така ще са малцинство - 6 от 25, но в същото време Народното събрание няма да има възможност да избира съдии в парламентарните квоти на ВСС. И това се случва въпреки международните стандарти за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

Предлага се освен това председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност с 13 гласа. С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва въпреки становището на Венецианската комисия, че е необходимо да се разграничава статусът на главния прокурор от този на председателите на върховните съдилища и се препоръчва за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища да се предвиди квалифицирано мнозинство плюс мнозинство на избраните съдии.

Междувременно предлаганите посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата, в който всички държавнически усилия би следвало да бъдат насочени към постигане на укрепване на независимостта на съда, защото той е единствената защита на гражданите от всеки властови произвол".

 

Коментари

 • Депутатите ликвидират независимостта на съда

  26 Май 2023 12:13ч.

  Ако това е вярно, а жената на снимката е несъмнен професионалист и със сигурност е права, то причината е само една и тя е, че ликвидаторите са умни като кирчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  26 Май 2023 12:26ч.

  ъдия Мирослава Тодорова от Софийски районен съд (където изтърпява наказанието й, наложено от настоящия ВСС) оправда в петък активиста Асен Генов и Цветелина Сърбинска заради тяхната акция преди година, с която боядисаха паметника пред централата на БСП на ул. Позитано. Съдия Тодорова прие първо, че авторството на деянието не е доказано. Интересни са обаче решаващите мотиви на съда, които съдия Тодорова прочете в залата и внасят светлина защо акцията на Генов и Сърбинска не е хулинганство. Съдия Мирослава Тодорова глоби с 1500 лв. Асен Генов за боядисания паметник пред "Позитано" Според съдия Мирослава Тодорова нямало събрани доказателства, че именно Генов и Сърбинска са "художниците", тъй като с тях имало още четирима души. Изрисуването на паметника според съда не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с художествени средства, констатира Тодорова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи