Съдия Белазелков: Еднополовите бракове са сатанизъм. Никоя религия не ги признава, има само два пола. Аз съм православен християнин

Съдия Белазелков: Еднополовите бракове са сатанизъм. Никоя религия не ги признава, има само два пола. Аз съм православен християнин

"Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян като еднополова двойка. Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там. Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките. Аз съм православен християнин и изповядвам от сърце догмите на църквата.  Това каза кандидатът за член на Конституционния съд Борислав Белазелков по време на изслушването от парламентарната комисия по конституционни въпроси по повод на питане от "Възраждане" за еднополовите бракове. Той върна с въпрос към депутатите колко са половете и отговори сам: "Два, ако има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционният съд ще каже, че половете са четири".

Съдия Белазелков е кандидатура на ПП-ДБ, които от години защитават обратната теза и се борят за узаконяването на гей браковете в България. 

Белазелков беше представен от заместник-председателя на парламента Никола Минчев, който освен биографични и кариерни данни, заяви, че бившият съдия от ВКС винаги е отстоявал независимостта на съда.

В 10-минутното си представяне самият съдия изрази надежда Конституционният съд да стане повече съд, а по-малко политически орган.

Каза още и че "ако хората не се борят за своите права, никой няма да им позвъни на врата и да им каже, тука имаш едно право". Белазелков смята, че справедливостта и правото може да се разминат при лош съдия, независимо колко е перфектен законът. 

Според него честното отношение било всеки конституционен съдия да участва при обсъждането по делото за промените в Конституцията. 

Той обяви и, че номинацията му е била издигната от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. 

Въпросите от депутати: за еднополовите бракове, Истанбулската конвенция, ЧСИ

След като представи визията си, кандидатът на ПП-ДБ започна с отговори на въпросите от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), като им благодари за тях, защото по думите му така можело да се разбере наистина каква е визията на кандидатите за работата на Конституционния съд.

"Решенията на Конституционния съд не са удар в празното пространство. Те имат своите юридически последствия", обяви Белазелков. Според него "справедливостта и правото може да се срещнат при добър съдия, колкото и лош да е законът".  

"В обществото нищо не става без натиск. Натиск трябва да се осъществява, но чрез демократични механизми. Той трябва да бъде правомерен и законосъобразен, защото ако хората не се борят за своите права, ако не ги защитават, никой няма да им позвъни на вратата, никой няма да каже: тук имаш едно право, искаш ли си го. Близо 40 години съм отстоявал, надявам се и следващите седем да отстоя", заяви Белазелков, в отговор на въпроса как би реагирал, ако някой се опитва да осъществи натиск спрямо него.

Той обяви, че е против индивидуалната конституционна жалба, защото подобен подход крие риск да се превърне Конституционният съд в национален съд по правата на човека.

На въпрос как ще се справи, ако някой се опита да осъществи натиск, Белазелков заяви, че по време на изслушването му в групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" е заявил: "Ако се познават моите действия, трябва да се знае, че този, който иска да упражни неправомерен натиск, доста ще трябва да тренира мускули". 

На въпрос дали подкрепя еднополовите двойки Белазелков отговори така: 

"Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян като еднополова двойка. Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там. Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките".

Попитан дали ПП-ДБ са му поставили условие за легализиране на гей браковете, той посочи и че "този въпрос въобще не е обсъждан". 

Белазелков беше попитан и за Истанбулската конвенция. Според него процедура за преразглеждане на решенията на КС няма, те обаче не били 10-те Божи заповеди, подлежали на корекция и той можел да отстъпи от практиката си.

"Ако Народното събрание реши да приеме нещо като тази конвенция, тогава КС ще каже какво мисли. Какво е мислил някога, е друг въпрос". 

Той върна с въпрос към депутатите колко са половете и отговори сам:

"Два, ако има трети, кажете го, не очаквайте, че Конституционният съд ще каже, че половете са четири".

Пост на бившата депутатка от "Промяната" Кремена Кунева

Въпросът с легализиране на гей браковете у нас не е обсъждан въобще, заяви Белазелков на въпрос дали ПП-ДБ са искали подобно нещо от него. Преди началото на изслушването си в конституционната комисия той заяви, че не вярва да има проблеми с процедурата за избор на конституционен съдия, а на въпрос дали ще бъде избран, Белазелков отговори: „Е, ще видим“.

По отношение на това какъв хонорар е взимал за обучението на нотариуси през 2015 г. през Министерството на правосъдието кандидатът за конституционен съдия отвърна, че не помни, но „има данъчна декларация и може да се провери“.

Относно оневиняването на Джок Полфрийман кандидатът на ПП-ДБ заяви: „Няма съдии, които да са искали оневиняването му. Нито един съдия не е искал оневиняване на Полфрийман. Когато съдът е преценил, че целта на наказанието е постигната и Полфрийман се е поправил, тогава тръгнал скандалът с неговото предсрочно освобождаване“. На въпрос, свързан с имотни сделки, Белазелков разясни, че е подарил апартамент на своята племенница и половин апартамент кръщелника си и това е всичко.

Съдия Белазелков заяви, че не се притеснява и няма проблем с подписа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски за неговата номинация.

Той уточни, че всеки има право да се подпише или не в подкрепа на конкретна кандидатура и напомни, че името му е кандидатура на Христо Иванов.

 

Коментари

 • Не му вярвам

  18 Яну 2024 17:26ч.

  Щом е номинация на талибанска партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  18 Яну 2024 18:53ч.

  Брей тоя изкара Папича сатанист. Католицизма май стана първата секта на християснака религия дето ги призна(може там протестанци, англикани). Не му вервам ама на тоя, сорос е, лъже като съдран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  18 Яну 2024 17:29ч.

  Брях да му се невиди! Ти да видиш!Ако е искрен ще му дам кредит на доверие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  18 Яну 2024 19:30ч.

  В кое да е искрен? Еднополовите се борят за узаконяване на еднополовите ГРАЖДАНСКИ бракове, а не за религиозните, а той директно заявява, че "Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките", тоест се измъква и прехвърля отговорността на НС. Като допълва "Ако Народното събрание реши да приеме нещо като тази конвенция, тогава КС ще каже какво мисли. Какво е мислил някога, е друг въпрос". Последното изречение е ключовото - КС може да промени мнението си за ИК. От ПП-ДБ няма как да сложат някой, който не е от "техните", та този само хвърля прах в очите на хората. Да не говорим, че могат да се опитат да променят Конституцията в частта за брака и тогава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черномарулев

  18 Яну 2024 17:37ч.

  Зелка, асансьор у апартамента имаш ли? Нямаш. Не ставаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  18 Яну 2024 17:38ч.

  Тоя се размина с КС! Педерастията в НС няма да го гласува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия ни направиха разногледи

  18 Яну 2024 17:38ч.

  Честно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политически това е лукав ход.

  18 Яну 2024 17:43ч.

  Човекът вероятно е честен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Караман

  18 Яну 2024 17:44ч.

  Човекът може и да е честен, но политическият ход е лукав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  18 Яну 2024 17:48ч.

  Тоя е един долен продажник, нагждачи и лъжец!!! Може ли подобен индивид да бъде съдия, камо ли конституционен ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • партията, която те предлага, е гейска

  18 Яну 2024 17:58ч.

  Ще си вземете белята с този, редно е сами да забележите защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжеееееееееееееееец

  18 Яну 2024 18:46ч.

  Съдия Белазелков нагко и позорно лъже! Почти цял живот е работил са сатанистки американки нпо-та! Съдия Белазелков е върл поддръжник на лъгъбътъ извращенията на сащ! И от Промяната преди казваха, че ще вкарат в затвора борис0ф, а агенр ристю казваше "никога с герб и с дпс". Всичко, което е изговорил Съдия Белазелков, е тотална лъжа, за да каже онова, което е нужно, за да бъде назначен! Съдия Белазелков е тотален продажник на всичко свято за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Яну 2024 18:48ч.

  Това момче лицемери ... Конституцията е императив ! Когато престане да бъде такъв и някой "съдия" започне "разширително" да я тълкува тя престава да бъде Конституция. Да избягваш пряк и открит отговор на въпроси за личните ти разбирания е лукаво, както отбелязват и колеги нагоре.Брака не е сделка - това е тесногръдо тълкуване на основен обществен постулат, който е и християнски. Лицето е неискрено ! Деса е тъпа, това ясно ! Набутаха я за да ни кажат "можем и ще правим каквото искаме". Двамата дебелаци ви го казаха !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Яну 2024 19:10ч.

  Не им вярвам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  18 Яну 2024 19:11ч.

  От ПП ли е, ДСБ, Герб и всяка друга паплач- никаква вяра!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  18 Яну 2024 19:39ч.

  В древноста Елада (Древна Гърция) и Римската империя умират, намирайки се в същата фаза, в която се намираме ние - християнската западна цивилизация. Еднополова любов, Сенат, богати патриции, милиони бежанци от колониите, достигане на велики научни открития (за тогавашното време това са пътищата, водопровода, астрономията). Нашата християнска западна цивилизация скоро ще умре. И това е нормално. Така са се развивали всички цивилизации от както го има човека. Така че давайте, още малко остана. Около две поколения и Европа ще е ислямска. Китай, Русия и Саудитска арабия ще са новите хегемони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  18 Яну 2024 20:13ч.

  Това е капан, влезе ли веднъж ще си покаже содомитското личице

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  18 Яну 2024 23:34ч.

  Точно така !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  18 Яну 2024 23:34ч.

  Точно така !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Яну 2024 20:14ч.

  В биологията имаш "тя" и "той" в редките случаи в които е "над маану". В Официалната граматика имаш три"той", "тя"и "то". В не нормативната лексика имаш барем сто. Там, дет са се запътили, ние се връщаме. Но да правиш кариера кат "Нео" на кво си си е опортюнизъм , който обикновено се нарича "мъжка курва"(един от хилядата пола в ненормираният ни език) . Ква е връзката с правомощията на Президента по конституция и Истанбулската Конвенция? Башка-да обявиш че КС трябвало да е "повече" съд, при все че не е съд,а ерзац "сенат" по същата тая конституция трябва да си не юрист, а хамалин на Сточна....или пак "мъжка курва" продала чест за пост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  18 Яну 2024 20:25ч.

  Съдията заяви в прав текст , че решенията на КС не са десетте божи заповеди и ако парламента приеме ИК, той ще рревизира становището си и ще гласува за ИК.Дано не го изберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  18 Яну 2024 21:16ч.

  Много показателен коментар от Б.Цеков - https://trud.bg/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еди кой си

  18 Яну 2024 21:54ч.

  Бракът бил сделка. Няма пречка двама мъже или две жени да сключват сделки. Тоя тъпанар ще им избута гей браковете да се узаконят. Педала Асен ще е много радостен, да си бъркат в дупките с Киро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аа беее

  18 Яну 2024 22:04ч.

  Те тия всички са херивимчета докато пипнат властта, после си разпасват ‘’морала’’

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Яну 2024 22:30ч.

  От тримата, като юрист с познание и мащаб на мислене, уверено, звучеше само жената номинация на възраждане. Като човек с качества сиреч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Яну 2024 22:46ч.

  Бракът е сделка в правото. Сори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Яну 2024 22:46ч.

  И КС не е съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Яну 2024 22:50ч.

  Което не е пречка да гласувате. В демокрацията е така. Няма ценз. Дори формени идиоти, Ако не са минали процедура за поставяне под запрещение-гласуват. Накрая нормалните отиват за гъби , а вкупом се чудим що системата не бачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Яну 2024 23:21ч.

  Бракът е сделка в правото при хипотеза на неговото разтрогване и уреждане на материално-правните последствия, както и грижата за децата, плод на съжителство. В контекста на конституция и основополагащи обществени норми е очевидно, че разтрогването не е водеща хипотеза .... От християнска гледна точка още по-малко. Затова отбелязах, че това момче лукави, лицемери, шиканира .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  19 Яну 2024 0:29ч.

  От това, което чувам от Белазелков, той изнесе лекция върху общите положения на правото, а това тук място няма, това е за университета и студенти. Тук са нужни конкретни отговори за неговата позиция на съответствие или не, на въпросна теза на конституцията или не. В конституцията е записано, че бракът е съюз между мъж и жена!!! законодателят можел да реши, какво да реши законодателя, той може да реши, че бракът е съюз между куче и жена, или и дърво. Конституционният съд не може да се занима с предположения или угаждания на законодателя, той се занимава само с съответствието или противоречието на решения на законодателя спрямо конституцията! Какво има да се шикалкави тук, в конституцията пише че бракът е съюз, а не сделка!!! Сделката е покупко-продажба! Моето заключение, е, че въпроснитят господин няма място в Конституционния съд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  19 Яну 2024 0:40ч.

  Да добавя, всъщност Белазелков се измъкна от конкретен отговор с приказки за тайнство, той се намира в Народното събрание, не в църква и не на църковен събор. Правото с тайнства не работи, това са глупости. Изводът е, господинът е неискрен! Това основание ли е да бъде избран за конституционен съдия!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи