Съдът в Страсбург осъди България за юридическите откази за смяна на пола

Съдът в Страсбург осъди България за юридическите откази за смяна на пола

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съдебната практика у нас, при която на транссексуалните се отказва юридически да сменят пола си доведе до осъждане на България от Европейския съд по правата на човека, съобщава News.lex.bg.

Решението на съда в Страсбург идва в момент, в който се очаква Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) да постанови чаканото от две години тълкувателно решение по въпроса дали е допустима съдебна промяна на данните в актовете за гражданското състояние на транссексуален.

Преди да се произнесе Гражданската колегия реши да сезира Конституционния съд за това какво разбира под "пол" основният закон, тя постави и въпроси за съвместяването на разбирането на Конституцията за "пол" с правото на личен живот, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

КС обяви, че понятието "пол" според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Той обаче напомни на законодателя, че България и други държави са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транссексуалните, заради липсата на законодателство, предвиждащо възможност за признание на промяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури.

Една година след произнасянето на КС, ВКС все още не е излязло с тълкувателно решение, предстои отново да заседава по делото на 6 октомври 2022 г., а законодателят все така не е уредил процедура за юридическа промяна на пола.

На този фон сега ЕСПЧ се произнася по казуса на транссексуална жена (биологичният пол по рождение е мъжки, но човекът се самоопределя като жена, а в решението си съдът в Страсбург използва единствено женски род) и ѝ присъжда обезщетение от 10 000 евро, тъй като е нарушено правото ѝ на личен живот.

Казусът на транссексуалната жена, която е посочена в решението с инициалите П.Х., започва през 2018 г., когато тя подава молба по Закона за гражданската регистрация да бъдат сменени трите ѝ имена и ЕГН, така че да отговарят на женски пол. Районният съд уважава молбата ѝ и заявява, че докато българското законодателство не урежда юридическата промяна на пола, трябва да се прилага директно чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Стъпвайки на подробни медицински доклади, които показват и че е започнала хормонално лечение, районният съд приема, че П.Х. се определя по постоянен и непоколебим начин като лице, принадлежащо към женски пол, и е уместно да бъдат променени данните ѝ в гражданските регистри.

Прокуратурата обжалва и окръжният съд отменя решението за юридическа промяна на пола. В решението на втората инстанция, така както е преразказано от ЕСПЧ, се посочва, че дори и да се установи, че П.Х. категорично и трайно се самоопределя като жена от юношеска възраст и е започнала хормонални процедури, българското законодателство не позволява промяна на пола в регистрите за гражданско състояние. Окръжният съд изтъква, че полът е биологично състояние от раждането, обусловен е генетично и не подлежи на промяна. Той се позовава в тази връзка на българската конституционна идентичност, която се основава на християнските ценности и е изграждана с векове.

Така въпросът стига до ВКС. Върховните съдии обаче не допускат делото до касация и в сила влиза отказът на окръжния съд да бъдат променени имената на П.Х. от мъжки на женски.

Мотивите, с които е постановен отказът за допускане до касация, са, че втората инстанция се е произнесла в съответствие с практиката на ВКС. Определението е от 13 април 2020 г. Само няколко дни по-късно - на 27 април 2020 г., състав на ВКС установи, че е налице противоречие в практиката и по негово предложение беше образувано тълкувателното дело. Съдиите, които са отказали допускане до касация на делото на П.Х., обаче заявяват, че практиката на ВКС, която допускаше юридическа смяна пола е изоставена и вече трябва да се следва решението на Светла Димитрова, Геника Михайлова и Даниела Стоянова от 14 февруари 2019 г., което отрича промяна на пола в акта за раждане поради транссексуалност.

В решението на ЕСПЧ се подчертава, че изискването за достоверност и стабилност на информацията в регистрите за гражданско състояние, както и правната сигурност, оправдават прилагането на строги процедури с цел да се извърши проверка на основните мотиви да бъде поискана юридическа промяна на пола.

Според ЕСПЧ обаче, когато отменя решението на районния съд, втората инстанция на практика само е посочила невъзможността за промяна на имената в актовете за гражданско състояние и е дала тълкуване за пола само като биологичен, и след това просто е заявила, че общият интерес изисква да не ѝ се разреши промяната, въпреки че започнала хормонално лечение.

Съдът в Страсбург отправя и критика към ВКС, който вместо да отчете противоречията в собствената си практика по отношение на юридическата промяна на пола на транссексуалните, е заявил, че зачита само решението на Димитрова, Михайлова и Стоянова, въпреки че след него са постановени поне три в обратен смисъл. "Съдът отбелязва, че ВКС е взел решението си за П.Х. в условията на противоречия в собствената му практика и жалбоподателката може да претендира, че е пострадала от тази ситуация", се посочва в решението.

ЕСПЧ подчертава, че фактът, че българският съд не е търсил баланс между личния и обществения интерес в контекста на противоречива практика на върховния съд, е предизвикало уязвимост, унижение и безпокойство у П.Х.

 

Източник: News.lex.bg.

 

Коментари

  • Честито!

    28 Sep 2022 12:16ч.

    Ценности! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕСТИТО!

    28 Sep 2022 13:26ч.

    Очевиден изход от мобилизация подсказват от ЕС, действайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мерси!

    28 Sep 2022 20:57ч.

    Крайно време е да излезем от тая еврокочина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Sep 2022 12:20ч.

    Имаме си Конституция и не сме длъжни да се съобразяваме с тъпи прищевки на ЕС ! Иначе, референдум за освобождение от евроатлантическата кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още се заблуждавате

    28 Sep 2022 12:25ч.

    Не сте наясно как стоят нещата и че България НЯМА суверенитет. На територията на България, законите на ЕС са с върховенство. Български закон не може да противоречи на закон на ЕС. А Конституцията не е нищо друго освен ЗАКОН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това може са се промени от днес за утре

    28 Sep 2022 12:34ч.

    В парламента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това може са се промени от днес за утре"

    28 Sep 2022 12:39ч.

    Кое да се промени? Докато България е в ЕС е безсилна. НИЩО не зависи от българското НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България влезе в ЕС и ОТАН без референдуми, с просто гласуване от предателите в парламента (имената и адресите им са известни)

    28 Sep 2022 13:20ч.

    Следващият народен съд има да работи с много депутати и министри. А излизането от ЕС и ОТАН може да стане или отново с гласуване в прокълнатата сграда на жълтите павета или с дочакване на тяхното саморазпускане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решенията на ЕСПЧ нямат правни последици

    28 Sep 2022 15:53ч.

    ако нашата държава реши да не ги плати, тези присъдени вземания висят или в най-лошия случай се прихващат по разчетите с евросъюза. Обаче става проблем, ако не 1-2-ма, а хиляди тарикатчета се юрнат да съдят страната ни за подобни глупости, тогава фин.щети могат да станат огромни. Затова, излизане от ЕС е безалтернативно за бъдещето на нашия народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    28 Sep 2022 16:12ч.

    Кат изберем възраждане ще си проведем и неосъществените референдуми. Положението е нетърпимо и причината е че във съдебните и административните власти на ЕС представителството на многополовите е несъразмерно високо, съотнесено към процента им спрямо населението. Опциите са две: или изчегъртване или напускане на пазвратната фашизирана, уж либерална, диктатура ЕС. Умната в деня на гласуването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли са ни ценностите?

    28 Sep 2022 12:22ч.

    Всеки ненормалник, който си отреже пишката и си присади цици, ще хукне да ни съди в Страсбург. Това е висша идиотия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ddd

    28 Sep 2022 12:22ч.

    Този запад все повече го намразвам трябва се гласува за Възраждане за да се отървем от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато американците спрат парите на козяшките тролове какво ще стане?

    28 Sep 2022 12:26ч.

    Ще станат скопци и ще съдят България за да печелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виновният касационен съд (ВКС)

    28 Sep 2022 12:27ч.

    Извод - ако твърде върховните ни върховни съдии си бяха свършили поне малко върховната работата, можеше да ни спестят намесата отвън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    28 Sep 2022 15:31ч.

    Приготвяй си багажа и продавай имотите соросче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    28 Sep 2022 12:30ч.

    Бутафорни съдилища. Фалшиви лидери. Ние не признаваме нито едното, нито другото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаете ли жълт и червен картон във футбола какво допълнително наказание носи?

    28 Sep 2022 12:37ч.

    Футболист получил жълт и/или червен картон плаща и глоба. Но ... понеже нарушението е за успеха на отбора, отбора плаща глобата. В България трябва да се инициализира фонд в който българите да внасят пари и да не се разрешава със закон извращенията на ЕС. Когато ЕС осъжда България, ще се плаща 10 хиляди евро от този фонд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че откъде накъде

    28 Sep 2022 13:32ч.

    редовият българин ще трябва да плаща за извратените прищевки на психично болни дегенерати?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    28 Sep 2022 12:47ч.

    Решението на този съд не е задължително да се прилага в България! Сбърканяците могат да получат западно гражданство и там да си легализират сбърканията! Не е нужно да ставаме кочина ! Да не говорим, че целият тоя цирк е организиран нарочно от сбърканяци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на теб ли да обяснявам

    28 Sep 2022 12:58ч.

    На територията на България, законите на ЕС имат ВЪРХОВЕНСТВО. България НЕ Е СУВЕРЕННА държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС е институционализирано престъпление срещу човечеството изобщо

    28 Sep 2022 13:22ч.

    Това трябва да се гласува в парламента и да се прати за сведение в Брюксел. Следва изгонването на 30-40 посланици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    28 Sep 2022 14:12ч.

    Да не е суверенна държава! Ама суверенна държава няма да станем, като се съгласяваме с всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    28 Sep 2022 22:24ч.

    Целта е да станем като тях, да превземат и тази територия, и нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браво, браво

    28 Sep 2022 12:50ч.

    Така е то в лелеяния и любим ЕС. Отдавна не сме суверенна държава, може да си задраскаме Конституцията - той ПростоКиро всъщност вече я задраска. Ще сме гладни, на студено и некъпани, но ще имаме ценности, ах, какви ценности! И ще ни бият, ако не ги ценим тези ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Номер 14

    28 Sep 2022 12:55ч.

    Единствената полза от този съд е, че работи в полза на Възраждане. Но това не е никак малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    28 Sep 2022 16:28ч.

    Абсолютно, ако и Урсула удари едно рамо с размахване на пръст и заплахи, вечно ще сме и благодарни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и пак няма да признаем транссексуалните са отделен пол или каквото там им се иска

    28 Sep 2022 12:55ч.

    Този съд не играе никаква роля в нашата страна. Много им здраве на фашистките напъне да излюпят яйце от крава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Sep 2022 12:56ч.

    Затова Орбан заслужава уважение, защото се бори за правата на унгарците. Нямат право да ни задължават да объркваме децата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • естествен подбор

    28 Sep 2022 13:00ч.

    Не се шашкайте, тези дето искат да си сменят пола у нас са все прогресисти, евроатлантици или индоктринирани в чуждестранни колежи и университети. На никой нормален българин не му дреме за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    28 Sep 2022 15:33ч.

    Прогресизма не се предава по наследство, по-скоро е младежка болест, която при нормални условия отшумява. Да ама ако легнеш под ножа преди това няма връщане назад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още има българи, които си въобразяват, че България има право да се опълчи на законите на ЕС

    28 Sep 2022 13:09ч.

    Би трябвало да е публикувано и на български, но не успях да намеря. Има го само на английски: https://eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/glossary/primacy-of-eu-law.html#:~:text=The%20principle%20of%20the%20primacy,)%2C%20EU%20law%20will%20prevail.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези "закони на ЕС" (к'вото и да знами това) не са приеманемани от българските граждани по никакъв начин

    28 Sep 2022 13:25ч.

    Тяхното насилствено и с измама прилагане е нищожно. Точно както дългът, вземан след 1997 г. е омразен дълг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    28 Sep 2022 13:26ч.

    Добра топка за "Възраждане" : първият законопроект: нормативите на ЕС (освен определен ред икономически сектори) се прилагат тогава и само тогава , когато не противоречат на Българската Конституция! Нещо такова направиха и Поляците. Пък да видим кой "дупедат" ще излезе срещу такова положение и какво ще му се случи по-нататък (туй "държавна измяна" що беше? И КОГО И КОГА ГАЗЕШЕ?)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мрачен Балкански

    28 Sep 2022 13:12ч.

    След като вече се декларираме като най-европейци в европейския съюз, нека не се крие името на жената с инициалите, а да бъде обявено цялото, даже и адреса. Ще е още по демократично и справедливо. Така уважаваната дама ще получи заслужаваната и подкрепа от целокупния, а може и допълнение към 10 000е от други патриотични организации

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това си е чисто насилие и нарушаване правата на хората

    28 Sep 2022 13:17ч.

    Не ме интересуван никакви транснезнам си кво. Не ме интересува никакъв ес. Не ме интересува никакъв струстбургски съд. Не ме интересува. Точка. Никой не може да насилва хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантически идиоти с власт

    28 Sep 2022 13:28ч.

    България цъфнала та вързала, че опряла до смяна на пола на Емили Тротинетката и други активисти на бойкикев, киро и кокоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев и другите сабрутчета от ПП:

    28 Sep 2022 13:31ч.

    Поредния аргумент за гласуване за Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горд Европейски Гражданин

    28 Sep 2022 13:32ч.

    Е, една добра новина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ли настанало време разделно,

    28 Sep 2022 13:41ч.

    да кажем сбогом на идиотизмите ЕС и НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :)))

    28 Sep 2022 13:52ч.

    ами бегай в русия, никой не те спира :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До сър Гай от по-горе

    28 Sep 2022 14:04ч.

    А теб защо не те искат в "европата", че си още тука???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ти бегай под земята

    28 Sep 2022 15:43ч.

    Да ядеш корените на глухарчетата...Урод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • №14

    28 Sep 2022 17:33ч.

    Време е, да

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕСПЧ не е на ЕС, а на СЕ

    28 Sep 2022 13:57ч.

    Голяма част от коментиралите явно не правят разлика между Европейския съюз и Съвета на Европа. Съдът в Страсбург, т.е. Европейският съд за правата на човека, е към Съвета на Европа и не е орган на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Sep 2022 14:07ч.

    Те голяма част от коментиращите са гласоподаватели на БСП и възраждане, така че незнанието им относно европейските структури е най-малкия им проблем :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС и СЕ от едно дупе са излезли

    28 Sep 2022 14:11ч.

    От там са изцвъкани и ОТАН, МВФ, СБ, СТО, СЗЖ, МОК и още много храна втора употреба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    28 Sep 2022 16:03ч.

    ЗИП-е, като си разбрал, че форумът не е за теб, какво правиш тук? Иди да осмърдяваш ""евроатлантическите" форуми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    28 Sep 2022 14:02ч.

    Пляс, пляс ,педалите....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пепе неро

    28 Sep 2022 14:17ч.

    След време същите извратеняци ще съдят Бг затова, че не ги е защитила своевременно от смяната на пола или от друга извратенящина. социологията показва, че от сменилите пола си има само 2-3%, които са щастливи, почти всички се описват като нещастници, а около 40% от тях правят опити за самоубийство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • около 40% от тях правят опити за самоубийство

    28 Sep 2022 15:45ч.

    Това е една много добра статистика. Надявам се опитите им да са успешни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само се чудят за какво да ни глобяват.

    28 Sep 2022 14:22ч.

    Нямаме работа при тях, ясно е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    28 Sep 2022 14:44ч.

    Да го д..Европейския съд в Страсбург,европийските му парламенти,комисии,подкомисии и пр. Мощна вълна се задава..мощна,та мощна..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като прочетох до тук

    28 Sep 2022 14:53ч.

    стигнах до елементарния извод за неизбежната необходимост от спешно излизане от ТОЗИ съюз в най скоро време! В противен случай не се наемам дори да си помисля до къде можем да стигнем с него! Бледа ми е фантазията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако ни засмучат в евро-зоната...

    28 Sep 2022 15:12ч.

    няма спасение. Излизане от EUR няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiko

    28 Sep 2022 14:59ч.

    П.Х. да не идва от пу... с х...й?! Само питам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "уязвимост, унижение и безпокойство"...

    28 Sep 2022 15:14ч.

    А българите, които се трудят и правят всичко по силите си да движат обществот не страдат от унижение и безпокойство!?! Който в Страсбург е давал тия квалификации за някакъв сбъркан човечец не знае, че тук хората умират от бедност! НЕ от липса на признание на несъществуващ пол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    28 Sep 2022 15:28ч.

    Опичайте си акъла на 2ри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • с избори няма да стане

    28 Sep 2022 15:43ч.

    учим се и действаме като Левски, загърбваме всичко и подготовка за освобождение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    28 Sep 2022 15:52ч.

    Хората днес са слаби, няма какво да се лъжем, не са способни на въоръжена борба. Ако с избори не стане, просто ще изгнием в джендърастко разложение, скимтейки че "ама ще ни спрат евросредствата"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полубог

    28 Sep 2022 16:05ч.

    Никой в България не иска да ме признае за полубог. Това предизвиква у мен уязвимост, унижение и безпокойство. Ще се оплача на Всемогъщия (ЕСПЧ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Sep 2022 16:16ч.

    Много важно... когат си отреже пикалото, тогава приемаме смяна на пола - дотогава е вятър и мъгла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой ги брои

    28 Sep 2022 16:49ч.

    Тия педераси за хора. Наистина им е нужна една едрена войничка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    28 Sep 2022 17:23ч.

    Нищо против нямахме срещу обратните. Те сами създадоха истерия и омраза. Пеераска му работа на европейско равнище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Sep 2022 17:37ч.

    Хубава работа, българският данъкоплатец ще плати на травестита Емили за нова тротинетка, гримове и джобпарса... Такава Европа е по добре да не съществува, дай Боже да бъде унищожена!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти наистина ли си пожелаваш

    28 Sep 2022 18:19ч.

    да бъдат унищожени всичките ти близки само защото те дразни някакво същество с генетични отклонения. Определено твоят начин на мислене е по-извратен от гаврата, която си е направила природата с нещастното същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    28 Sep 2022 17:37ч.

    Защо България (т.е. ние) трябва да плаща "аналните сърбежи" на П. Х. !? Имената му: лично, бащино и фамилно са избрани и дадени от неговите родители, а не от държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То - нека се_реем

    28 Sep 2022 19:43ч.

    На това нещо няма ли да му е по-добре да отиде в държава където такива трансТо-ве не само, че са позволени, но и насърчавани активно. Или пак всичко е заради пари. Нещото си мисли, че като стане нещо друго някой най-накрая ще го види и заобича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коса

    28 Sep 2022 20:14ч.

    Сега трябва да се отнеме гражданството на изрода-траверс и да се изгони на западната граница. Сърбите да го правят каквото намерят за добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващата стъпка

    28 Sep 2022 21:47ч.

    на джендърията ще бъде да се избегне напълно нещастната случайност да се родиш не от желания от теб пол, т.е по някакъв начин да бъдеш питан какво си избираш да бъдеш още преди да се родиш. Красив проект ще бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    28 Sep 2022 22:20ч.

    Да те осъдят за това, че защитаваш нормалността, това е уязвимост, унижение и предизвиква страшно безпокойство. Не безпокойство, ами шок и ужас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи