Съдът: ПСА е демонтиран с недействителна заповед

Съдът: ПСА е демонтиран с недействителна заповед

Административният съд – София-град публикува пълния текст на разпорежданията, с които нареди незабавно прекратяване на демонтажа на паметника на съветската армия. От документа по една от жалбите – на „Изправи се БГ“, става ясно, че областната управа се е позовала при действията си на стара  заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, която обаче касае само облицовъчни плочи с надписите на паметника. Старата заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника. Съдът е категоричен, че това е недопустимо и че демонтажът е започнал, без да се основава на акт или да произтича от закона, пише „Сега“

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена кореспонденция по темата с паметника, предприети от областната управа и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по казуса, започва с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да поиска преместване на паметника. В това решение от областния управител се изисква да предприеме всички необходими действия по изпълнението му. Изпълнението на решението е започнало, като е поискана смяна на статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното наследство. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и премахване на компрометирани блокове с надписи, посочени като опасни в заповед на главния архитект от март, 2023 г. 

Проблемите с документацията започват след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите скулптури и барелефи. В нея е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно становище и отпуснати средства от МС областната управа е предприела действия без да счете за нужно да издаде никакъв акт за демонтаж на паметника. Изготвен е само план за безопасност и останалите документи, свързани с управление на трафика и отпадъците. 

Действията по демонтаж на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда демонтаж. Не може да служи като основание и заповедта на главния архитект за премахване на компрометирани плочи с надписи, защото тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за съгласуване със съвета за изобразителни изкуства. След като действията по демонтиране и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и трябва да бъдат преустановени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от областната управа.

 

 

Коментари

  • Мария ...

    21 Дек 2023 11:20ч.

    ПОГНУСА: Десни ПЛЮСКАТ торти изобразяващи разчленения Паметник на Съветската армия. СНИМКИ- https://kritichno.bg/bulgaria/pognusa-desni-plyuskat-torti-izobrazyavashti-razchleneniya-pametnik/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    21 Дек 2023 18:57ч.

    Тия имат даже министър на правосъдието, който е и преподавател. Тотална неграмотност и наглост, че са умни ....................със сигурност са грозни пачаври !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И к'во?

    21 Дек 2023 11:26ч.

    Някой ще отговаря ли или тия с флексовете ще се окажат виновни, щото станали сабален, уговорили се по Facebook и отишли с авера с крана да режат. Тъй като кранът карал с превишена скорост 400 милиционери тръгнали да ги преследват, но кранът бил по-бърз и стигнал преди тях до паметника и ония почнали да режат. Милиционерите ги обградили, а по новините се появи информация, че ги пазели. Пистолети срещу флексове е изключително неравностойна борба. Срещу флекс стреля ли се, кажете ми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    21 Дек 2023 14:19ч.

    Добър сюжет за предстоящите мотиви на прокуратурата, която няма да "види" престъпление по служба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Дек 2023 16:51ч.

    На тия с флексовете навярно са им обещали предсрочно освобождаване от затвора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тцццц

    21 Дек 2023 11:27ч.

    Сега 500 000 хил. глоба за новия кмет на София и 500 000 хил. лева за община София, и да монтират отново паметника. Абсолютни идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    21 Дек 2023 11:28ч.

    Тези психари изпитват истинско удоволствие от гаврата с българите в собствената ни Родина. Дали си дават сметка за последствията? СТИГА ВЕЧЕ!!! НАПЪЛНО СМЕ ОТЧАЯНИ!!! Това ли искат " управляващите" и посолството? Дали са чели Смирненски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    21 Дек 2023 11:33ч.

    Територията почти е изгубила белезите си на държава. Няма МВР, няма прокуратура, за закони и Конституция не им пука, действат по устни указания, важното е заплатата и екстрите на властта да вървят и Господарят да е доволен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    21 Дек 2023 11:36ч.

    съдът изчака да се нареже паметника и сега започва да философства от което никои няма полза а решението е просто референдум за всичко които руши да го съгради отново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    21 Дек 2023 11:37ч.

    Утре по същия начин кметът на Долно Уйно може да разпореди демонтажа на Министерския съвет, на сградата на софийска община или меверето, щото са гадни комунистически здания например. И да изпрати тайфа събирачи на скрап, охранявани от 5-6 ловни дружинки. И може и да успеят ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хора с власт са над закона

    21 Дек 2023 11:45ч.

    всичко това е пределно ясно на "умните и красивите" фашисти, съвсем умишлено пренебрегват закони и решения, важно е да го махнат а после си знаят че ще останат ненаказани, а за паметника няма да отпуснат 2 млн да го върнат на мястото му. Беззаконието на властта е потресаващо, ненаказаността им е пределно възмутителна. Искам затвор до живот за това че хора с власт си правят каквото искат и са над закона, върнете смъртното наказание фашаги долни. най-напред курвата областна, мамицата и- слагачите и мижитурките първи,а после вождовете от сглобката, с цялата им фашистка рода, до стената, до един, както малките ястребинчета с деца и внуци, нек мутрата трепери най-много дет не се оттегли кротко а крепи тия фашисти. Цял живот се е издигал с подмазване, нагаждане, наведен и послушен на господарите си, а сега крепи харвардските фашисти.Няма давност за вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Дек 2023 11:47ч.

    Заглавието не е точно. Не става въпрос за "недействителна" заповед. От съдебния акт на Административен съд - София е видно, че за т.нар. демонтаж на ПСА няма издаден административен акт. Няма заповед за демонтаж. Няма никакъв административен акт който да разпорежда извършването на тези "демонтажни"действия с флекса, чуковете и крана(по съществото си разрушителни). Те са извършени без административен акт, без правно основание, без каквато и да е спазена правнорегламентирана процедура, без проектна документация, без разрешение от гл.архитект и МРРБ и без съгласуване от съответните министерства. Тези действия са не само незаконни, но и изпълват съставите на няколко текста от наказателния кодекс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • axa

    21 Дек 2023 12:02ч.

    Ти изкара ли че флексаджиите така самоинициативно са дошли и са нарязали паметника и понеже няма никакви "документи" тия нагоре по веригата са чисти като момина сълза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахам

    21 Дек 2023 12:05ч.

    Щом няма административен акт, значи администрацията не е виновна. И демонтаж не е имало. Това е фикция в главите на недобитите комуняги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по факти има

    21 Дек 2023 12:11ч.

    Не, не, демонтаж по документи няма, но по факти има, така че прокурорчето да разследва какво е станало по веригата, кой на кого е шушнал, и всеки замесен фактически, а не по документи да бъде съден както си му е реда. Важни са фактите, а какво пише в документите, защо липсват, прокуратурата ще им пледира за още наказания за документацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Дек 2023 13:52ч.

    Документи има, но те предизвикват правно действие, това казва съдът. Сега възниква въпросът, дали съставянето на тези документи е в пределите на компетентността или те са неистински такива. Дали съставянето им не е самоуправство. Дали изпълнителят, след като не е видял надлежни документи, не извършил самоуправство. Сега е моментът да видим, дали самохвалството Пеевски, че промените ще доведат до по-добро функциониране на прокуратурата.... Е, ние си знаем, ама косевци и кимчовци....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    21 Дек 2023 13:53ч.

    Не предизвикват. Аман от тия телефони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по това

    21 Дек 2023 11:49ч.

    ще ги познаеш! Каквито им тортите, таквоз им и управлението! Какво друго да очакваме! Обаче сами си ги избрахме, а сигурно и на нови избори пак ще е същото! Всеки гледа да се смота , когато трябва да вдигне глава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xmmm

    21 Дек 2023 11:51ч.

    Паметника ще бъде върнат още по-красив, по-важно е всички в играта да влязат в затвора, а имущество конфискувано, за да се плати възстановяването, на цялата рода бизнес и всичко да се ликвидира, вън от работа, и прочие, оная областната да си плаща от джоба охраната в сливенския затвор. Всеки надвишил властта си получава наказанието и другите ще се замислят дали ще спазват законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    21 Дек 2023 11:56ч.

    и какво излиза - тия избраните не признават ред и право, те са над закона и дори празнуват че си правят каквото искат и че никакви закони не важат за тях, че това и фашистите не са го правили. Тия верно ли мислят че като са на власт законите не важат за тях.Ба си и държавата. И нали нямат да се измъкнат ненаказани, щото тогава верно ще си махна и гражданство и ще забраня на фамилията да казват че са българи, това ще се зачертне в дома ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самата пета българска държава е недействителна

    21 Дек 2023 11:56ч.

    Българите го показват на всички избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    21 Дек 2023 11:56ч.

    Т.е. ако аз пресека неправилно..или паркирам неоравилно..ВЕДНАГА ИМА САНКЦИЯ..но ако чупя, троша, газя закона и зад мен е Посолството..мога да си правя каквото ми щукне у лудата умнокрасива гейташка кратуна...ба го Другарко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, утри събалим кака Тодева

    21 Дек 2023 11:57ч.

    сас мистриата и бати Тарзандесееффф сас чукъ и пиронити да са фаштат да ваздигат мунументя. ма на маймуни на нъпрайхти гиди чааарвени унуки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нарязан

    21 Дек 2023 12:02ч.

    Спрете да пишете, че паметникът е "демонтиран". Той беше варварски НАРЯЗАН. "Демонтажът" изключва нарязване на изначално монолитни части. Като си "демонтирате" вратата на колата с флекс ли я демонтирате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SOS

    21 Дек 2023 12:06ч.

    имаме злоупотреба с власт и превишаване на служебните правомощия със значителни физически и морални щети за държавата и ако прокурорчето още се ослушва и не арестува тия престъпници направо да си влиза доброволно в килията, че няма да го спаси и мак'я му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    21 Дек 2023 12:08ч.

    Законността окончателно беше приключена на тази територия, в момента в който канадският олигофрен стъпка конституцията с мръсни ботуши! Сега просто се гаврят, като че да си намират работа за пред хората, като правят закони които естествено не важат за тях! Тези хора нямат понятие за истина и всичко им е черно бяло в главата, бинарно и цифровизирано, като светофар в главите, който се включва дистанционно и дори не го съзнават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гейроатлантик

    21 Дек 2023 12:09ч.

    И какво ще им направите? Нищо, абсолютно нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bayyy

    21 Дек 2023 12:16ч.

    Айде де, има си закони, и държавата ще ги приложи, ако им се размине тогава си отива цялата власт барабар с мутрата, краденков, харвардските фашисти, а след това следва килия #бай ставри. Задължително излизане от марионетката на сащ - ЕС и нато, изритване на сащ посолството 1-ва точка. А да видим кой кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гейроатлантик

    21 Дек 2023 13:26ч.

    Фантазии. Държава няма, има колония на външно управление. И всичко ставащо е напълно логично, продиктувано отвън. Този път дори няма да има народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИЗГОНЕТЕ ФУТБОЛА ОТ БОЯНА, ЗА ДА ИМА ДЕТСКА БОЛНИЦА ТАМ!

    21 Дек 2023 12:29ч.

    И днес в НС са се карали за строителството на Национална Детска Болница . ПОЗОР ПОЗОР ПОЗОР! .... Ето ви терена, ето ви сградата - ИЗГОНЕТЕ ФУТБОЛА ОТ БОЯНА, ЗА ДА ИМА ДЕТСКА БОЛНИЦА ТАМ! Първо да спасим децата, после футбола на България. Иначе ще внасяме тъмнокожи за футбола и ще подменяме българския ген! Вижте перфектната среда за да си отгледаме децата в БОЯНА, резиденция Бояна. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето как изглежда модерната и безполезна база на футбола

    21 Дек 2023 12:34ч.

    ТОВА Е МЯСТОТО ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ - РЕЗИДЕНЦИЯ БОЯНА! .... https://martineli.com/projects/futbolna-baza-boiana/ ..... И ТУК .... https://gong.bg/bg-football/nacionalen-tim/multimedia/gallery/v-boiana-otkriha-noviia-dom-na-futbola-406485/29826657 ... 17 ноември 2021 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за кого непрекъснато правят и променят закони като за тях не важат

    21 Дек 2023 13:25ч.

    Това в прав текст означава, че антифашистката снаха Тодева е престъпник като закононарушител и трябва да е задържана, а не охранявана с пари на народа. Вече е унищожила 20 милиона, още колко...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    21 Дек 2023 13:47ч.

    Дробилката и леярната са действителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    21 Дек 2023 14:28ч.

    Сарафче, кога и кой ще арестуваш ? А ние кога ще ги сменим за сливи? Всите след 10 ноември 1989.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос

    21 Дек 2023 14:49ч.

    Тодева ще бъде ли подведена под отговорност при това положение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Дек 2023 15:05ч.

    Който е разпоредил (дали в писмено или устно няма значение) нарязването на фигурите с флекс и т.нар. демонтаж(вещи лица могат да установят дали не става въпрос за унищожаването им), ако е длъжностно лице(в медиите се появиха данни, че това е лице от областната управа) ще се окаже, че не само е нарушил закона, но е извършил и престъпление. В случай, че човека който е пратил тези с флекса и крана не е длъжностно лице, а примерно политик или обикновен гражданин, отговорността може да се търси по други състави от НК. Конкретните фактити обстоятелстватоколо всичко това, могат да бъдат установени с провеждането на процесуално-следствени действия, разпоредени от компетентните органи в лицето на прокуратурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    21 Дек 2023 15:10ч.

    Най-малко в случая с унищожаването на ПСА е налице бездействие от страна на централната и местна власт в лицето на МС, Министерство на културата, МРРБ, Столичния кмет и т.н. Така или иначе областния управител е назначен от министър-председателя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А къде е

    21 Дек 2023 15:22ч.

    Обвинението към охраната на дейностите. Те с какво разпореждане са станали и кой плаща на полицаите, за нещо което е незаконно разпоредено. Имат ли полицията искане за охрана и от кой е поискано, как, с какъв документ, как е дадено разпореждането за охрана и с какъв период. Кой е одобрил?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демокрацията умря

    21 Дек 2023 15:29ч.

    Спираме да плащаме данъци, такси и глоби. Щом се гаврят така с народа, налагайки му с терористичен цинизъм беззаконията на властите, гражданите имат право да им отговорят със същото. Ако дръзнат да наказват граждани, това ще е самопризнание за диктатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ЦУМ няма ли да събарят?

    22 Дек 2023 1:21ч.

    Все пак е построен по време на соца! Има доста да се руши, какво чакате, розови демократи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи