Съд задължи СЕМ да прегласува конкурса за шеф на БНТ

Съд задължи СЕМ да прегласува конкурса за шеф на БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението на първата инстанция може да бъде обжалвано пред ВАС

Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител. В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат. В обявеното решение съдът постанови СЕМ да гласува отново относно кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против„, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано. По време на конкурса през 2023 г. част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. Решението на този съдебен състав може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. 

Така първата съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов началник на БНТ. След като в края на юни м.г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна, тъй като не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н. По време на процеса от СЕМ твърдяха, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор, което не се случи след три вота на три поредни заседания. "Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекратена автоматично - поради непостигане на определеното в закона мнозинство за избор и изчерване на възможностите на процедурата. СЕМ дължи произнасяне с нарочен акт, с който въпросната процедура да бъде прекратена, и такъв акт, представляващ решение за прекратяване на процедурата е постановен, макар и еднолично от председателя на СЕМ (Соня Момчилова устно съобщи, че поради липса на избран кандидат ще се наложи да прекрати конкурса - б.р.)", пише в решението на АССО.  

"Анализът са събраните доказателства дава основание на съда да счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ. Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", се казва още в него.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова. Нито един от тях обаче не получи поне три гласа от петимата членове на съвета, в резултат на което Кошлуков продължи да управлява обществената медия. Делото на Величкова започна на 1 септември 2022 г., а след множество отлагания през март т.г. АССО обяви, че предстои произнасяне по казуса.  

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Пазарен дефицит на пепелянки

    31 Май 2023 20:04ч.

    Сем е гнездо на особено отровни пепелянки, частично напълно неадекватни на постовете си, освен това са с тежки политически зависимости, но присъствието на Кошлуков също стана нетърпимо. Каквото и да погледнете н тази телевизия - само гнусна глобалистична пропаганда. В новините е неприкрита. Част от кандидатите са със съмнителни качества и видими културни дефицити. Много неприятна ситуация, а пък и предстои още една съдебна инстнация и в зависимост от скоростта на развитието на процесите, може ба стане и по-зле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    31 Май 2023 20:06ч.

    Отвартителна, гнусна и пошла измет се е загнездила по тялото на България!! Как пък едно нещо не направихте по прозрачен и честен начин.. НАВСЯКЪДЕ - договорки, компромати, лъжи, схеми... само ПРОСТОТИЯ у тъпите ви запушени с банкноти кратуни....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи