Съд в Нидерландия забрани на страната да изнася части за Ф-35 на Израел заради войната в Газа

Съд в Нидерландия забрани на страната да изнася части за Ф-35 на Израел заради войната в Газа

Апелативният съд в Хага нареди днес правителството на Нидерландия да прекрати износа за Израел на части за изтребители Ф-35. Като причина е посочен рискът от нарушаване на международното право, съобщи Асошиейтед прес.

През декември три правозащитни организации заведоха дело срещу Нидерландия с аргумента, че предвид израелските бойни действия в ивицата Газа правителството трябва да преразгледа разрешителното за износ. Те посочиха, че доставянето на части превръща Нидерландия в съучастник във възможни военни престъпления, извършвани от Израел във войната му срещу „Хамас“. През януари съд от по-долна инстанция застана на страната на правителството, позволявайки му да изнася за Израел части, собственост на САЩ, складирани в обект в град Вунсдрехт. Днес съдиите от Апелативния съд в Хага оспориха това решение и дадоха на правителството срок от една седмица да спре износа на частите. Присъдата може да бъде обжалвана. 

„Не може да се отрече, че има ясен риск изнесените части от Ф-35 да бъдат използвани за сериозни нарушения на международното хуманитарно право“, заяви съдия Бас Бьоле. Адвокатите на правителството заявиха, че забраната за прехвърляне на частите е безсмислена, понеже САЩ могат да ги доставят на Израел от други места. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи