Сачева: Предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Може и тази година

Сачева: Предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Може и тази година

„За нас е ясно, че предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Това е въпрос на време. Възможно е те да се проведат дори преди края на тази година”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Деница Сачева, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър.

Според нея вотът на недоверие трябва да бъде даден от българските граждани.

„Трябва да стане ясно, че това управление, в този си вид, не помага с нищо на България. Така представените частично от различни политически субекти антиинфлационни мерки са си чисти проинфлационни. На практика това е нещо като опаковка без съдържание. Тези мерки ще струват 2 милиарда лева на държавата. Ново преизчисляване на пенсиите ще струва 5 млрд. лв. Няма как едновременно да се увеличават социалните разходи и да се намаляват приходите в бюджета”, коментира тя.

По думите й „управляващата коалиция си е направи експерименти с пенсионерите”.

„Знаете какво се случи с така нареченото увеличаване, което доведе до това, че 1 милион възрастни хора получиха по-малко, отколкото през декември. Сега ще се стане нещо подобно. В момента широко се рекламират тези 21,6%. От вчера станаха 20%, днес ще видим колко ще са. Хората започват да си ги смятат върху доходите, които получават сега, а трябва да вадят 60 лв. Реалното увеличение ще бъде може би някъде около 5%. 370 лв. е минималната пенсия, съответно с 60-те лева. Тоест, получават 430 лв. От 1 юли ще получават 450 лв. Тези, с максимална пенсия, които получават 1500 лв. в момента плюс 60 лева – 1560 лв., ще получат над 300 лв. увеличение на пенсиите. Това ще задълбочи неравенствата. Много по-добре беше хората, които са с минимална пенсия, да получат адекватна социална помощ”, поясни Сачева.

По думите й ГЕРБ-СДС непрекъснато се опитва да дава конструктивни предложения.

„Друг е въпросът дали управляващите искат да се вслушат. Начинът, по който ще се върнем в управлението, зависи от едни предсрочни избори. Доказали сме, че може да управляваме по-добре”, допълни депутатът.

 

 

 

Коментари

 • вероятно ще има

  18 Май 2022 9:10ч.

  обаче мераците на Сачева и Баце да се върнат на власт са силно нереалистични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 370 лв. е минималната пенсия, съответно с 60-те лева. Тоест, получават 430 лв. От 1 юли ще получават 450 лв. Тези, с максимална пенсия, които получават 1500 лв. в момента плюс 60 лева – 1560 лв., ще получат над 300 лв. увеличение на пенсиите.

  18 Май 2022 9:12ч.

  без коментар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Предсрочни парламентарни избори категорично ще има. Може и тази година"

  18 Май 2022 11:10ч.

  Не "може", а ЩЕ са тази година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи