Саботаж с подводничарска атака по двата газопровода "Северен поток"? (видео)

Саботаж с подводничарска атака по двата газопровода "Северен поток"? (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Във водите на Дания край остров Борнхолм има аварийна ситуация с голямо изтичане на газ. Това е т.нар. изключителна икономическа зона на страната в нейните териториални води. Стана ясно, че спадът на налягането е регистриран и в двете тръби на "Северен поток". Нормалното налягане е 105 бара, но сега то е само 7 бара, което е по-малко от 10% от нормата.

 

Около зоните на изтичане са установени петмилни зони на изключване за корабоплаване, но се предполага, че всички места на изтичане се намират в международни води. Около изключителната икономическа зона на Дания, но не и в нея.

 

Кадър над повредения участък от газопровода

"Северен поток" е експортен газопровод от Русия за Европа през Балтийско море, който свързва руските доставчици и европейските потребители, заобикаляйки транзитни държави като Беларус, Украйна и Полша. Тръбопроводът е проектиран така, че да отговаря на всички стандарти за безопасност, но според експертите е възможно да е използвано специално подводно оборудване за повреждането му.

Цената на газа

Пазарът реагира светкавично на новината за намаляването на налягането в газопровода "Северен поток": по данни на лондонската борса ICE във вторник цените на природния газ в Европа се повишиха с 3 % за няколко минути. И това въпреки факта, че средната месечна цена в Европа се повишава за четвърти пореден месец. Докато през май цената беше 1080 USD за 1000 куб. м, през юни тя беше със 100 USD по-висока, през юли вече беше 1800 USD, а през август - 2450 USD. На 26 август беше регистрирана рекордна цена от 3 507 долара за хиляда кубически метра, предизвикана от съобщението, че "Северен поток" ще бъде спрян за три дни поради планирана профилактика.

Спирането на "Северен поток" лишава Европа от до 33 милиона кубически метра газ на ден или около един милиард кубически метра на месец. Според метеоролозите септември 2022 г. може да се окаже най-студеният септември в Европа от девет години насам. Температурите в Европа ще бъдат с повече от два градуса по-ниски от средните за предходната година, а зимните температури може да паднат с пет до седем градуса под средните за годината. Междувременно средното ниво на газовите запаси в Европа достигна минималната цел от 80 %.

Европа не знае много

Експертите посочват, че ремонтът на газопроводите може да отнеме неопределен период от време. Ситуацията се усложнява от факта, че поради санкциите Русия няма да може да ремонтира тръбите на "Северен поток" в кратки срокове: първо трябва да се увери, че цялото оборудване е в изправност и е сертифицирано по всички правила. Според Алексей Гривач, заместник-ръководител на Фонда за национална енергийна сигурност, мащабът на разрушаването на трите нишки на "Северен поток" е такъв, че почти сигурно не е без "добри хора".

"Ако повредата на една тръбна връзка може да е инцидент поради дефект или някакво случайно въздействие, то на три е знак за нечия зла воля." Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност

Все още никой не е поел отговорност за повредата на тръбопровода, но е ясно, и то не само за руската страна, че става дума за саботаж. Журналисти от германския вестник Der Tagesspiegel, позовавайки се на свои източници, заявиха, че повредата очевидно е била причинена злонамерено и една от целите на това действие може да е била да се спрат изцяло доставките на въглеводороди от Русия за Европа.

"Не можем да си представим възможност това да не е преднамерен саботаж. Всичко говори срещу шанса да има съвпадение", казва Der Tagesspiegel.

И това очевидно не е дребна неприятност от рода на "отвинтена гайка", а планирана операция с участието на водолази и подводници. Средната дълбочина на морето, по което минават тръбите на "Северен поток", е 50 м (максималната дълбочина е 200 м, а минималната - 5 м). За подводниците дълбочините от 200 м са обичайни. Засега някои експерти посочват, че САЩ са замесени в саботажа, но това са само спекулации.

"Северен поток 1" се експлоатира вече повече от десетилетие без нито една авария. И тук има два газопровода - NSP-1 и NSP-2. Случаен ли е инцидентът? Не съм сигурен, защото знам, че САЩ направиха всичко възможно да попречат на Европа да купува руски газ. Но Европа осъществи сделката чрез частни компании по формулата "газ срещу рубли". Алексей Леонков, военен експерт
 

Да се обмисли и организира подобен саботаж за два дни е нереалистично: за целта са необходими средства за гмуркане под вода, специална подводница с нисък шум и познаване на фарватера. Това означава, че планирането на операцията вероятно е отнело много време. Говорейки за инцидента със "Северен поток", е необходимо да припомним един странен епизод, който не е пряко свързан с газопровода по дъното на Балтийско море, но е локализиран там: загубата на десет тона секретен "разузнавателен кабел" на системата за звуково наблюдение SOSUS, която се контролира от НАТО.

Според военния експерт Алексей Леонков малко преди инцидента, през август и септември тази година, в Балтийско море са се появили американските десантни кораби Guston Hall (LSD 44), Arlington (LPD 24) и Kearsarge (LHD 3).

SEAL Delivery Vehicle

 

Безпилотен подводен апарат с голяма вместимост

"При желание (а защо не?) на борда на тези кораби може да бъде разположен SEAL Delivery Vehicle - пилотиран автомобил за доставка на специални сили - или LDUUV (безпилотен подводен апарат с голяма вместимост). Между другото, американците много държат на такива подводници, които произвеждат в огромни количества за SEALs." Алексей Леонков, военен експерт

Експериментите с подводниците Mk 8 и Mk 11 за доставка на специалните сили на ВМС накараха САЩ да добавят към миниподводниците манипулатори в допълнение към десантното отделение, от които екипажът се нуждае "в случай на непредвидени задачи от особена важност". В един от манипулаторите е поставен блок с термитен заряд - взривно вещество с температура на горене 2500 градуса, активно във вода.

Има няколко начина за пробиване на тръбопровод, казва Леонков. Например, за да се понижи налягането в тръбата, е достатъчно да се постави оформен заряд с ниска мощност. Три заряда - три дупки - три тръбни връзки извън строя. Както се казва, перфектният план е надежден като швейцарски часовник.

Експертът отбелязва, че този инцидент не е първият. Например през 2018 г. в отсека за екипажа на "Союз-МС 09" на МКС е имало понижаване на налягането поради пробиване на дупка. Инцидентът е потушен, но дълго време се говори за американско участие и следите от него остават и до днес.

"Северен поток" на картата

Заслужава да се отбележи, че саботажът е извършен непосредствено след началото на социалните протести в Германия. На 25 септември около три хиляди души излязоха на митинг в северната част на Германия, за да поискат пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", който е завършен, но умишлено не е пуснат заради позицията на някои западни държави, особено на САЩ. Демонстрантите се събраха в община Лубмин, където тръбопроводът достига до Германия. На 26 септември и трите тръбни връзки се пробиха едновременно на голяма дълбочина, което направи невъзможно тръбопроводът да бъде ремонтиран възможно най-бързо.

Митинг в Северна Германия. Снимка © Getty Images / Jens Büttner / picture alliance

Ако оставим емоциите настрана, е възможно да определим чрез елиминиране, кои имат изгода от инцидента. Това е не само прекият извършител, но и този, който има интерес от газов хаос. Експертите отбелязват, че Русия не е имала никаква причина, преди всичко икономическа, да разруши "Северен поток", тъй като пускането на NSP2 би било както политическа, така и икономическа победа за страната.

Първоначално германските власти подкрепиха изграждането на NSP2, след това забавиха сертифицирането му под натиска на САЩ, но в крайна сметка обещаха, че няма да се бъркат на Русия. Финландия също изрази съгласие. Дания, която е един от основните съюзници на САЩ в региона, се противопоставя привидно, но в крайна сметка одобрява проекта.

След референдумите в ЛНР и ДНР германските власти преустановиха сертифицирането на "Северен поток 2", за да преразгледат ситуацията, превръщайки един икономически проект в политически. Бившият ръководител на Асоциацията на европейските предприятия Франк Шауф почти веднага нарече отказа от внос на руски газ "икономическо самоубийство".

"Ние, европейците, не можем да се откажем от руския газ, защото това би било икономическо самоубийство. Затова САЩ имат много малко възможности да повлияят на европейците по този въпрос", каза Шауф.

Така че спирането на сертификацията на NSP2 е символичен жест, защото "даването на зелена светлина" на Русия по отношение на газа означава косвено да се подкрепят и резултатите от референдумите. Сертифицирането най-вероятно щеше да бъде завършено веднага след като вълнението утихне.

Срещу NSP2 се обявиха предимно Украйна и Полша. Те бяха подкрепени от Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Словакия, Румъния, Литва и Хърватия. Те нарекоха NSP2 "риск за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа". В Швеция до 2018 г. някои депутати протестираха срещу NSP2, но те бяха предимно от коалицията на Зелените.

Само няколко държави открито се противопоставят на доставките на газ от Русия за Европа. На първо място САЩ и Полша. В края на август полският президент Анджей Дуда призова за демонтиране на "Северен поток 2" заради специалната операция на Русия в Украйна.

В началото на август тази година, след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, Байдън заяви, че ако Русия продължи с операцията в Украйна, "Америка може да го направи".

 

"Няма да има "Северен поток 2", ще го спрем", заяви Джо Байдън по време на пресконференция. Думите не могат да бъдат извадени от контекста, но американската страна вероятно ще ги интерпретира така, че "просто Русия се разпада през цялото време".

 

 

Източник: life.ru

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • nan

    27 Sep 2022 17:28ч.

    Интересно кой ли е взривил тръбопроводите... Идеи? Заподозрени? Няма начин да са САЩ и Англия. Въобще цивилизования свет едва ли е замесен. Значи остава Русия. Бинго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Източно Самоа?

    27 Sep 2022 17:37ч.

    ??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно е, че

    27 Sep 2022 18:45ч.

    саботираният участък е близо до границите на Полша. Само казвам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХА

    27 Sep 2022 19:01ч.

    Празните мисли на един празен човек ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за nan

    27 Sep 2022 21:09ч.

    Кое наричаш цивилозован свят, че не се разбра? Светът на извратеняците, които се сношават с всичко, което може да мърда и а и което не мърда. Тая цивилизация е най-гнусното достижение на така нареченото човечеството. Цял свят подчинен на Западна европа, която гълта, гълта, насищане няма, а другите гладуват. Европа не е цивилизация отдавна, Европа придатък на американците стана гнусно място, уви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едуард Петров-Едо

    27 Sep 2022 21:22ч.

    Всеки може да е направил саботажа, с явното изключение на Русия! Тук личи Дългата Ръка на САЩ и някои техни марионетки! Но Един Господ знае Цялата Истина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерво-алтантик

    28 Sep 2022 0:18ч.

    Те и за Дугин разправяха, че бил замесен в убийството на дъщеря си, щом не бил с нея в колата. Логика желязна, поцинкована с хром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Qianalindgag

    16 Май 2023 14:12ч.

    Заказать Крымскую косметику - только у нас вы найдете быструю доставку. по самым низким ценам! [url=https://krymskaya-kosmetika77.com/]купить крымскую косметику в москве[/url] крымская косметика официальный сайт - [url=]https://www.krymskaya-kosmetika77.com/[/url] [url=https://pr-cy.ru/jump/?url=http://krymskaya-kosmetika77.com]https://ssylki.info/links.php?link=krymskaya-kosmetika77.com[/url] [url=https://kennyproducts.com/chalkboard-full-color-name-tags-1x3/?attributes=eyI0NTI2IjoiIiwiNDUyNyI6IjEyXC8xMVwvMjAxNyIsIjQ1MjgiOiLQl9Cw0LrQsNC30LDRgtGMINC60L7RgdC80LXRgtC40LrRgyDQuNGFINCa0YDRi9C80LAgLSDRgtC-0LvRjNC60L4g0YMg0L3QsNGBINCy0Ysg0L3QsNC50LTQtdGC0LUg0L3QuNC30LrQuNC1INGG0LXQvdGLLiDQkdGL0YHRgtGA0LXQuSDQstGB0LXQs9C-INGB0LTQtdC70LDRgtGMINC30LDQutCw0Lcg0L3QsCDQutGA0YvQvCDQutC-0YHQvNC10YLQuNC60LAg0LzQvtC20L3QviDRgtC-0LvRjNC60L4g0YMg0L3QsNGBISBcclxuPGEgaHJlZj1odHRwczpcL1wva3J5bXNrYXlhLWtvc21ldGlrYTc3LmNvbVwvPtC60YPQv9C40YLRjCDQutGA0YvQvNGB0LrRg9GOINC60L7RgdC80LXRgtC40LrRgzxcL2E-IFxyXG7QvNCw0LPQsNC30LjQvSDQutGA0YvQvNGB0LrQvtC5INC60L7RgdC80LXRgtC40LrQuCAtIDxhIGhyZWY9Pmh0dHA6XC9cL2tyeW1za2F5YS1rb3NtZXRpa2E3Ny5jb208XC9hPiBcclxuPGEgaHJlZj1odHRwOlwvXC9tYXBzLmdvb2dsZS5kZVwvdXJsP3E9aHR0cDpcL1wva3J5bXNrYXlhLWtvc21ldGlrYTc3LmNvbT5odHRwczpcL1wvd3d3Lmdvb2dsZS5zaFwvdXJsP3E9aHR0cDpcL1wva3J5bXNrYXlhLWtvc21ldGlrYTc3LmNvbTxcL2E-IFxyXG4gXHJcbjxhIGhyZWY9aHR0cHM6XC9cL3RyLXJlZ2lzdGVyLmNvLnVrXC9hcnRpY2xlXC8yMDIwXC8wNVwvMDIzNVwvVHJpdW1waC1XZWVrZW5kLTIwMjAtY2FuY2VsbGVkPtCa0YDRi9C80YHQutCw0Y8g0LrQvtGB0LzQtdGC0LjQutCwINCyINC80L7RgdC60LLQtSAtINGN0YLQviDRhtC10LvQtdCx0L3Ri9C1INGC0YDQsNCy0YssINGH0LjRgdGC0YvQtSDRgNCw0YHRgtC40YLQtdC70YzQvdGL0LUg0Lgg0Y3RhNC40YDQvdGL0LUg0LzQsNGB0LvQsCwg0L3QsNGC0YPRgNCw0LvRjNC90YvQtSDRjdC60YHRgtGA0LDQutGC0Ysg0Lgg0LzQuNC90LXRgNCw0LvRiy48XC9hPiA0NDZjNV8yICJ9]Магазин крымской косметики - это целебные травы, чистые растительные и эфирные масла, натуральные экстракты и минералы.[/url] db8836a

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нека англосаксонците покажат на целия свят, че са терористи

    27 Sep 2022 17:29ч.

    Толкова им е демокрацията, с която насилват целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудесна новина

    27 Sep 2022 17:33ч.

    Западна Европа ще мръзне и икономиката й ще се срине. Това бе основната цел на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахура

    27 Sep 2022 17:34ч.

    Абе много голям ферман бе, чете ли някой повече от 1/4???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С това ли трябва да ни занимаваш?

    27 Sep 2022 17:38ч.

    Че си тъп и неграмотен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    27 Sep 2022 17:45ч.

    Ще ти направим комикс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    27 Sep 2022 20:07ч.

    "+++"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едуард Петров-Едо

    27 Sep 2022 21:29ч.

    Много си прав! Призив: НЕ ПИШЕТЕ РОМАНИ И НОВЕЛИ, glasove.com, защото всичката тая ТИРАДА не може да бъде прочетена! Безсмислено е! Веднага се забелязва ДЪВЧЕНЕ на едни и същи идеи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    27 Sep 2022 17:36ч.

    абе я ги разбомбвайте тея хохли, че ни писна вече...астъклявяйте киив и лвов и да се свйршва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре остъкляването да стане зад океана

    27 Sep 2022 21:10ч.

    Какво са им виновни украинците, с изключение на Зеленски и сие простаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    27 Sep 2022 22:31ч.

    Само да подсетя, че остъкляването означава хиляди невинни животи. Хора, които не задължително са виновни за действията на своите марионетни правителства. Деца, които нямат вина за решенията на шепа влечуги. Затова решението ще е друго - бавна и мъчителна, но сигурна смърт на конкретни хора...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Sep 2022 6:43ч.

    ми това са колатерал демиджис...питай рогатите си господари зад океана...все някой ще трябва да плаща сметката...хохлите са доказано тъпи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залозите растат

    27 Sep 2022 17:38ч.

    Войната навлиза в решителна фаза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още не е обявена

    27 Sep 2022 17:39ч.

    да видим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е обявена

    27 Sep 2022 17:44ч.

    Ама си върви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Sep 2022 17:41ч.

    Поредният израз на безсилие на Сащ, след като химерите им станаха за смях от руските герани ! И кой губи, пак Европа . Хем излъгаха Европа, че ще доставят газ, после се оказа, че не могат, а сега разрушават подводна структура, ама да не плачат от Посейдон! Хегемонът тотално откачи, а заедно с него и сателетите му, по-зле и от ковид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "руските герани"

    27 Sep 2022 18:03ч.

    Само уточнение се налага: гераните са ирански, дадени в знак на добра воля от Иран на Русия. И герань е здравец. Та снощи над определени места в Одеса много ефективно са цъфтели цели букети здравец. За което нашата достойна преса свенливо мълчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    27 Sep 2022 20:52ч.

    само нема да се плашиш! кирцата е договорил 7-8 танкера газ от usa и 2 000 000 тенекиени кофи от турската фирма AY-YILDIZ. ще мобилизира партийния актив ,ще направи една жива верига от Гърция до София и ще залее родината с ефтин газ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаквам като ответен отговор

    27 Sep 2022 17:43ч.

    Трансатлантическия мрежови кабел също да претърпи нарушение на целостта..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Sep 2022 17:45ч.

    Сега Руснаците с един малък "Лошарик" да им кръцнат магистралните междуконтинентални кабели за интернет, да настъпи насиране..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    27 Sep 2022 19:31ч.

    Тва ше такова момата, ако стане, фсичку спира и лев няма да има, хиперинфлация тотално навсякъде!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    27 Sep 2022 17:48ч.

    А на американските кораби с компресиран газ дали не може да им се случи случка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    27 Sep 2022 18:01ч.

    Неграмотността не е порок, лекува се. Кораби с компресиран газ??? или втечнен газ??? дали има разлика???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конец

    27 Sep 2022 18:29ч.

    Ами, няма разлика. Втечняването на газта става под голямо налягане, така че да се използва думата компресия е напълно удачно. Колко имаш по химия в 8 клас? А, да, ти нямаш завършен 8 клас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деница

    27 Sep 2022 20:46ч.

    Ама четеш ми мислите Конец , най-обичам Хора с две думи в речника да се правят на интересни , Тоя даже не знае какво е компресия ! Жълтопаветни Чехълчета !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смотлю

    28 Sep 2022 13:53ч.

    За да се втечни се компресира, ти прецени къде е разликата Заядливко:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    28 Sep 2022 15:38ч.

    Компенсира ти се мозъка... нагнетява се глупако...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mamut

    28 Sep 2022 16:20ч.

    има и от двата вида, но с компресиран газ са ефективни до 4000 морски мили, като цена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мамут

    28 Sep 2022 16:24ч.

    за да се втечни се и изстудява-тук закона на бойл-мариот , първо се пречиства от всички примеси затова от от природен газ се получава чист метан, заа може да втечни еднородна смес, най ефектино като цена компресирания газ -50градуса,250 бара е 2000 мили ,не 4000 обърках се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглосаксите се добират до целта си

    27 Sep 2022 17:49ч.

    със саботаж и диверсия. Ще остане само възможност за газ през Украйна, Шолц (сега е ковидясал и карантиниран) - под принуда да изпраща танкове за укронацистите; няколко завода обявяват, че се изнасят от Германия в САЩ. Разрухата на европейската икономика започва от разруха на германската...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • терористите са незаменимо демократични

    27 Sep 2022 17:49ч.

    Вчера цял ден немски малък самолет е кръжал над Берлин със знаме, на което пише: "Пуснете Северен поток 2". По същото време долу е имало анти-ЕК протести. Намерете клипчето и го изгледайте. На някой от англосаксонския спектър не са му издържали нервите пак и терористичната закваска си е казала думата. Саботажът, както виждаме, е обявен на най-високо ниво от американския президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията добре го обяснява

    27 Sep 2022 18:01ч.

    Нужна е добра подготовка, средства с висока технология и специално тренирани извършители. Това не е както цигани да отрежат кабел, да изкъртят лайсни от автобуси и вагони. Кабели и тръбопроводи в международни води са защитени с международни закони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    27 Sep 2022 17:58ч.

    Нарича се де индустриализиране на ЕС. Дърпат му шалтера, идеята е цялата му икономика да отиде в САЩ. Ще се сбъдне желанието на Чърчил да превърне Германия в едно огромно картофено поле. Освен, ако хората не се събудят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украина вече обвини Русия за саботаж

    27 Sep 2022 18:16ч.

    И … разбира се, западните медии застават зад Украйна. Когато по пътя стока се повреди или загуби, продавача губи. Купувача нищо не губи, защото нищо не е получил. Както се вижда на снимката, газ изтича и той е собственост на Русия, която губи от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    27 Sep 2022 22:39ч.

    Само за статистиката да отбележа, че няма газ за купуване по двата газопровода - СП1 е в планов ремонт, а СП2 няма лиценз. Та Европа няма какво да плаща и въпросът е дали е случайност три взрива за един ден??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mamut

    28 Sep 2022 16:33ч.

    газ в тръбата има , най -малко за да поддържа водното налягане върху нея, а и е по-евтино че като има газ тръбта като се пусне е по лесно за доставка.количествата в трабата също се брои за съхранение на пр.газ -лайнпайп

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    27 Sep 2022 18:25ч.

    Западните медии са със същия умствен багаж като хохлите. Само един час в четене на коментарите на олигоFрените, на другия ден спешно трябва да отидеш на онколог. А мислех, че по-пропаднали и по-злобни от българите няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Камилар

    27 Sep 2022 18:28ч.

    Ама нали не искахте газ? Ето, няма. Русия беше много мека с вас, сега който и да е терориста е свършил чудна работа. Какво ще правите скъпи еврогейци тази зима? Хахахахахаха...студ на кутийки, глад, холера, дезинтерия, тиф и чума по Еврооооопа. Найс!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Nasser

    27 Sep 2022 18:35ч.

    А, тази велика и могъща сила наречена Дания, с цели 16000 души армия (бурен смях в залата) нито разбрала, нито чула какво става в нейни териториални води. Тези Путин може да ги анексира за 2 часа и няма да разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Sep 2022 19:55ч.

    Нищо не е разбрала Дания, защото не и утърва! Иначе трябва да обвини САЩ, а те са им "партньори". Наистина на Европа САЩ им изключват шалтера, но европейците са така силно зомбирани (упоени), че нищо не могат да усетят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Sep 2022 18:39ч.

    ЗИПа знае какво трябва да последва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Не можем да си представим възможност това да не е преднамерен саботаж. Всичко говори срещу шанса да има съвпадение", казва Der Tagesspiegel.

    27 Sep 2022 18:43ч.

    ТСВ е започната от САЩисаните и пуделите им. Тя е точно насочена и при каквото и да е по-нататъшно развитие, основната отговорност носи изцяло агресора. Още Марк Твен е охарактеризирал сънародниците си съвсем точно! Какво повече? има ли не разбрали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    27 Sep 2022 18:52ч.

    Русия повече не трабва дори да се обръща за нищо към ЕС. Все едно, че го няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    27 Sep 2022 18:53ч.

    Европа и европейските граждани ще бъдат изнасилени от много посоки! Но най ще им хареса на атлантическите либерасти, като го получат от зад в гръб от презокеанските "партньори" по атлантическа линия! Мигранти, мизерия, война, студ и глад... След изнасилването, д-р Уруспия ще се погрижи за пациентката- хуманно да я евтаназира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    27 Sep 2022 19:09ч.

    Какво друго можем да очакваме от престъпници ?!? Нагли, ачлни, безскруполни! Винаги са правили това, което могат най-добре - престъпления! Изпратени на заточение от анлия, избили кореното население почти изцяло, заграбили земите, вкл. и от съседни държави. И до днес продължават с престъпленията си, само че на международно ниво. Време е да бъдат поставени на място си - в забвение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новина фантастика

    27 Sep 2022 19:55ч.

    Кога е станало, кога съставиха цял доклад с възможни причини. Тази "новина" не е нито за американци, нито за руснаци, нито дори за германците. Тя е да си пълним главите с глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    27 Sep 2022 20:28ч.

    Путлер съвсем се е побъркал, щом и газопроводите започна да си взривява

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъъъ

    27 Sep 2022 21:22ч.

    Не ти ли омръзна да пишеш глупости?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    27 Sep 2022 22:39ч.

    ЗИП, ти наистина ли си тъп? Нима все още не си проумял кой крои шапка на Европа? Освен ръководните органи на ЕС, респективно фон дер Ляйн и Барозу основният виновник е САЩ. Ограмотявай се, унизително е да пишеш такива простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е ЗИП

    27 Sep 2022 23:29ч.

    Понякога е той, понякога е трол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо

    28 Sep 2022 0:20ч.

    Индентифицирани са близо до взривовете военни кораби на най-великата морска армия. ха да видим РФ ще реагирали на диверсията. Честита Нова година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    27 Sep 2022 20:32ч.

    Тези дни руснаците започнаха да унищожават командните центрове в украйна. А в тях е ясно че са нятовските офицери. В отговор се случва това което е явен англосакснски отговор независимо дали извършителите са американци, щведи или поляци. Просветените знаят какво се случи с курск навремето. Тогава Русия си замълча. Сега очаквам масово дране на натовците в украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    27 Sep 2022 21:46ч.

    Това не беше Първото предателство на договорняка Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко инфо за войната

    27 Sep 2022 20:55ч.

    https://youtu.be/yUblV23WL4c Има за всеки, особено за тези от ДБ които се готвят да влизат в конфликта със собствени гърди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор 27 Sep 2022 18:53ч. Европа и европейските граждани ще бъдат изнасилени от много посоки!

    27 Sep 2022 21:00ч.

    Тролчетата, гледащи кабеларките на ЦРУ, не са разбрали, че преди няколко дни беше предотвратен опит за взривяване и на Турски поток, но на територията на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости, нали,

    27 Sep 2022 21:04ч.

    придружени с реални доказателства като напр. многобройни снимки на повърхността ЗАСЕГА! .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • германци

    27 Sep 2022 21:34ч.

    Германците, западноевропейците , не се ли усещат , че ги нулират ? Може би договорката между Обединения изток и Колективния запад е Европа да се нулира - като население, индустрия. Но защо им е голо поле ? Не е ли ултра тъпо ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предупреждение

    27 Sep 2022 21:35ч.

    Наглосаксите започнаха подводна война от времената на адмирал Дьониц. Това е предупреждение към Германия въобще де не си и помисля,че не е наглосаксонска колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво представляват тръбите в района на диверсията

    27 Sep 2022 22:09ч.

    Тръба от висококачествена стомана с дебелина на стената 3 сантиметра. Облицована е с бетон с дебелина 10 сантиметра. Нужен е сериозен взрив за да се наруши цялостта на тръбата. Само професионалисти със сериозна подготовка и въоръжение могат да го сторят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Colonelcassad

    27 Sep 2022 22:14ч.

    Главная проблема европейских правительств после подрыва трубопровода "Северный Поток" это зная о том, что подрыв осуществили США и осознавая все социально-экономические последствия этого для собственного населения, придумать реалистичное объяснение, почему Россия взорвала свой трубопровод, который она может просто отключить когда захочет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за зор заман

    27 Sep 2022 23:13ч.

    Ако немците позамръзнат и вземат да си сменят пионките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    27 Sep 2022 23:22ч.

    Слава на Русия.Дано разори евроГейският съюз.Големите бизнеси ще се махнат от Европа. Светът е голям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно

    27 Sep 2022 23:47ч.

    е възникнал лек теоретичен спор между Жужо и Милер за бъдещето на Русия и нейното национално достояние - Гъзпром. Жужо е демонстрирал кой командва парада и че връщане назад няма. Уви, това е лоша новина, защото показва, че жужето е превъртял окончателно, но пък натикания в ъгъла плъх седи върху ядреното куфарче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    27 Sep 2022 23:58ч.

    Байдън направи грешна стъпка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кур с К

    28 Sep 2022 1:08ч.

    Да не вземе да се поскъсат няколко трансатлантически интернет кабела сега заради този опасен ураганен гълфстрийм.. Или примерно някой астероид случайно да мине и да събере де що има старлинк сателити.. какви времена, о какви нрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    28 Sep 2022 8:23ч.

    Загубеният полски евродепутат Радек Сикорски издаде заверата и вече официално "благодари" на ФАЩ за този удар срещу Германия и ЕС, така че е ясно кой е виновника. Ако Германия и ЕС бяха ръководени от нормални лидери за тях това щеше да си е чист casus belli.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи